Český bavič ze Švýcarska: Musím vysvětlovat tu pupkatou gardu a triumf komunistů

12.07.2013 16:00

JINÝMA OČIMA Karlovarský rodák a dlouholetý obyvatel severočeského Mostu Vlasta Vébr díky svému povolání moderátora a baviče projíždí skrz naskrz celou republikou. Jednou nohou aktuálně žije ve Švýcarsku, a nejen tam horko těžko zahraničním přátelům vysvětluje, co že se to děje na českém politickém písečku za šarádu.

Český bavič ze Švýcarska: Musím vysvětlovat tu pupkatou gardu a triumf komunistů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Vlasta Vébr

Milovník extravagantní módy si také pro ParlamentníListy.cz neodpustil poznámku k outfitu celé nové Rusnokovy gardy.

Přestože dost pendluje mezi nejen českými městy, aktuální dění sledovat stíhá. „Valí se to ze všech stran. I když se mě to v tuto chvíli nemusí osobně jako občana nijak dotýkat, tak tomu čelím i za hranicemi, kam jezdím třeba do svého druhého domova do Švýcarska. Jsme prostě banánová republika. Přátelé cizinci se diví, proč s tou situací tady něco neuděláme. Jenže my Češi jsme takoví, že to radši rozebereme u piva. A ti, co volili Zemana, si v hospodě možná říkají: Ten jim to nandal. Jenže podle mě za čas pocítí důsledky i oni sami,“ míní moderátor a bavič Vlasta Vébr, který působí mimo jiné v severočeském internetovém Crazy Rádiu, v divadle VeTři a moderuje řadu talkshow a společenských akcí po celé republice.

Ani saka těm loutkám nepadnou

Vébr, kterého pro veřejná vystoupení začal před časem oblékat módní návrhář Martin Čapek, si nemůže odpustit poznámku k tomu, jak na první pohled působí skupinová fotografie Rusnokovy vlády. „Opravdu, když jsem se podíval na tu skupinku, která reprezentuje náš stát…“ Nemá ani slov, aniž by nebyl příliš pejorativní směrem k vzezření a prvnímu dojmu z mužské gardy, kterou doplňuje jediná žena, která se ovšem skoro po mužském vzoru obléká – zřejmě díky své konstituci – do nepříliš výrazných a pozitivně působících barev. „Nemají padnoucí saka. Říkám si při tom pohledu, kde je někdo mladý svěží, kde jsou ženy, které by to aspoň trochu rozsvítily. Vidím jen sobě si hodně podobné pupkaté pány, jimž tedy v žádném případě ale neupírám jejich zkušenosti. Přesto tu koukám na upocené, unylé členy vlády, z nichž ani jeden si neumí obléci aspoň veselou barvu,“ popisuje svůj osobní vjem s tím, že i když například s Tomio Okamurou v příliš věcech nesouhlasí, tak ten jako neúspěšný prezidentský kandidát aspoň nosí padnoucí saka.

„Jsou to kašpaři. Stanou se nyní loutkami, Zemanovými koňmi, které si povede jako marionetu na niti,“ míní Vlasta Vébr.

Že pošlapou jako hodinky? Očekávejme čistky

Přestože se ho mnohé věci v politice moc nedotýkají, i tak ji sleduje. Souhlasí s názorem, že Rusnokova vláda není ani tak Rusnokova, jako Zemanova. „Zvolil si ty, co budou šlapat prostě podle něj. Dohlédl na ty posty, které chce mít po palcem. Nemám na to rozhodně pozitivní názor,“ svěřuje se.

Že prozatímní vláda skoro nic nezmůže, podle Vlasty Vébra možná jejímu premiérovi (získá-li důvěru) a prezidentovi vadit nebude. „Prezident vše obchází a v tomto případě lze očekávat minimálně personální čistky, jak se mu to bude hodit,“ domnívá se, že i ono současné lavírování kolem sestavování vlády může pro něj být v určitých záležitostech přínosem, i přesto, že by tato vláda nakonec nic zásadního neprosadila.

Kníže aspoň pomohl zrušit víza

Vlasta Vébr osobně volil v obou kolech prezidentské volby knížete Schwarzenberga, a to proto, že se zasadil o prosazení bezvízového cestování do Ameriky a do Kanady, byť v druhém případě to dle jeho slov vlivem migrace Romů moc dlouho nevydrželo.

Přestože současného prezidenta nepodporoval, není proti Miloši Zemanovi vysazen absolutně. „Chraň bůh. Jde si za svým, jak sliboval,“ říká Čech, který k volbám chodí pravidelně. „Chodím ke každým volbám. Nejít volit a pak nadávat je nefér,“ vzkazuje směrem k těm, kteří budou chtít třeba v případě předčasných voleb kritizovat následný stav, aniž by přitom vhodili svůj volební lístek do urny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…