EXKLUZIVNĚ Bude to bolet, pánové ze STANu a z ODS. K podobě vlády může přispět zcela nečekané jméno: Jaroslava Pokorná Jermanová

23.10.2017 9:30

Že bude mít Babiš jen málo variant pro sestavení vlády? Že bude problém, aby se ocitnul v čele jako její předseda? Tak to rozhodně není a nebude. Vzhledem k tomu, že byl šéf ANO už v minulosti schopen hrát hned několik scénářů současně, aktuální budování kabinetu tak, zdá se, nebude problém. V uplynulých dnech ParlamentníListy.cz hovořily s vysokými představiteli ANO, ČSSD, KSČM i ODS, aby daly dohromady tvořící se část českých dějin.

EXKLUZIVNĚ Bude to bolet, pánové ze STANu a z ODS. K podobě vlády může přispět zcela nečekané jméno: Jaroslava Pokorná Jermanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Není důležitějšího postu než být premiérem České republiky. Andrej Babiš to ví a v minulosti toto oslovení opakovaně odmítal. Jak to myslíme? Jednoduše. Řada straníků ho takto familiárně oslovovala už před víc než rokem. Babiš je vždy brzdil s tím, že je ještě hodně času. Teď ten čas uplynul a jemu se podařilo uspět víceméně na všech frontách. Co dál? Na to se pokusíme odpovědět postupně.

Vůči Andreji Babišovi se vymezovala většina stran. On sám podle opakovaných vystoupení v médiích považoval za nejosobnější útoky ty, které směřovaly od lídra STANu Jana Farského. Šéf ANO sice přemlouval hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ke koaliční spolupráci, ale marně, řekl novinářům po nedělní zhruba hodinové schůzce Petr Gazdík. Představitelé STAN řadí ANO vedle komunistů a hnutí Svoboda a přímá demokracie mezi subjekty, se kterými kvůli demokratickému deficitu nemohou spolupracovat. Starostové v Poslanecké sněmovně jako nejmenší subjekt nebudou usilovat o to, aby měli jejího místopředsedu, řekl Gazdík. Tady bychom si mohli udělat čárku. STAN se na vládě podílet nebude.

Právě Starostové měli posloužit jako lákadlo pro další pravicový subjekt, pro ODS. Ta se ústy předsedy Fialy proti spolupráci také ohradila, ale podle našich zjištění to nebude tak žhavé. „Je dobře, že se Petr Fiala vymezil, ale my jsme nevyhráli volby kvůli postoji proti Babišovi, ale kvůli našemu programu a kvůli hlasům v Praze,“ uvedl náš zdroj z nejvyššího vedení ODS. „Pokud by Babiš naznačil, že je ochoten vést dialog například na téma EET, nevidím problém v tom, abychom pokračovali v rozpravách. Není přeci možné, aby vše zůstalo v režii dvojice Udženija, Stanjura, co si budeme vykládat...“ doplnil s tím, že právě tento „pár“ může mít na dění v ODS rozhodující slovo.

„Naše stanovisko je jasné a neměnné. S ANO a Andrejem Babišem do koalice nepůjdeme,“ sdělila místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda se do Babiše obul, že jde o oligarchu. ANO je podle něj stranou, která tady chce nastolit režim blízký diktatuře. „Koalice s někým takovým by byla popřením všech demokratických principů,“ řekl Svoboda. „Samozřejmě, že ODS by mohla být partner. Uvidíme, co budou říkat na jednáních. Zatím nám přes média posílají dost zvláštní vzkazy,“ nevzdává se však Babiš. I k ODS se ještě vrátíme.

Zbývá už jen trojlístek lidovců, sociálních demokratů a komunistů. Kdybychom se měli vžít do pocitů Andreje Babiše, lidovci mu skutečně nevadí, sociální demokraté leží na lopatkách a nezbývá než je dorazit, a komunisté? Zde se musíme zastavit.

ParlamementníListy.cz totiž získaly téměř jisté poznatky o tom, jak se s nimi v ANO počítá. Pro to, abychom celé dění pochopili, musíme mírně odskočit. A to přímo do ústředí Středočeského kraje: rovnou do kanceláře hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. Té se ve volbách do Poslanecké sněmovny zadařilo, získala 14.553 hlasů a skončila druhá za Andrejem Babišem. Pískat si může, má proč.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

43%
57%
hlasovalo: 10176 lidí
Jermanová dlouhodobě plánuje změnu koalice ve svém kraji, kde doposud vládne s ODS a s hnutím STAN. Právě zmíněné subjekty leží vedení ANO takříkajíc v žaludku. A oba by měly poznat reálný hněv... Jak? Tím, že by zkrátka a jednoduše skončily. Jermanová podle informací, které máme exkluzivně z centrály ANO, již o víkendu získala souhlas se změnou koalice, kdy by se do vedení kraje měli vrátit nejen sociální demokraté, ale zřejmě by mohlo dojít i na podporu díky hlasům KSČM. Ještě před volbami se těmito kroky ani Andrej Babiš, ani Jaroslav Faltýnek podle našich indicií nezabývali. Nyní se jim tento tah hodí víc než kdy jindy. STAN přijde o jednu z nejvýraznějších tváří, vicehejtmana a nově také poslance Víta Rakušana, ODS může přijít o gesci zdravotnictví, na které podle všeho participuje nejen Martin Kupka (náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví), ale za ním i Petr Bendl nebo Marek Šnajdr.

„Ekonomicky je kraj nebo magistrát velkého města násobně atraktivnější než sezení ve Sněmovně," prohodil lakonicky jeden z takzvaných pražských kmotrů, který si v současném rozpoložení nepřál být jmenován. K právě uvedeným změnám by mělo dojít zítra, tedy v úterý, na jednání zastupitelstva Středočeského kraje. Začíná v deset dopoledne.

Hnutí ANO tímto postupem ukáže nejen svaly, ale i směr. Pakliže komunisty a sociální demokraty pustí k vládě v klíčovém kraji České republiky, proč by to nemohlo být i v Poslanecké sněmovně? Dodejme, že ANO, ČSSD a KSČM by měly jasně nad sto hlasů (78 + 15 + 15). Naše dva zdroje z ČSSD by se tomuto vůbec nebránily, ačkoli daný scénář slyšely poprvé právě od nás. „Ne, o tomto nevím, přemýšlím spíše nad tím, co změnit v Praze, kde Dolínek totálně shořel a pro magistrát v příštím roce je to strašně špatné,“ řekl člen ČSSD ParlamentnímListům.cz. Ani v ODS tyto informace nemají. „Možná Kupka, že něco ví, ale nemyslím, že by paní Jermanová měla celostátní vliv na politiku. Na stranu druhou chápu, co tím sledují a pro nás by to bylo citelná ztráta,“ dodal náš zdroj z ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…