EXKLUZIVNĚ Straníkům ČSSD vadí rozdělení pokojů na sněmu v Brně. Kdo s kým spí? Proč má Petra Buzková ten nejluxusnější apartmán?

09.03.2017 12:37

S blížícím se volebním sjezdem sociální demokracie houstne atmosféra. Pozice předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky podle všeho oslabuje, a tak se dnešní vydání MF Dnes ptá, zda to neodskáče ministr vnitra Milan Chovanec, jenž chce na sjezdu usilovat o obhajobu křesla prvního místopředsedy. Další členové a zdroje z Lidového domu naší redakci poskytli pozoruhodný seznam ubytování a možné rozložení sil. Vidí za ním jasně oddělené dvě skupiny. První podpoří Sobotku, druhá možná ne.

EXKLUZIVNĚ Straníkům ČSSD vadí rozdělení pokojů na sněmu v Brně. Kdo s kým spí? Proč má Petra Buzková ten nejluxusnější apartmán?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Buzková

Část vlivných členů Sobotkovi vyčítá, že je slabým lídrem, navíc si teď pohoršil pozici ještě tím, že se spolustraníky neprojednal návrh daňové reformy, s níž má jít strana do podzimních voleb. „Takhle zásadní plány se vždycky projednávaly na výkonném výboru nebo aspoň grémiu. Neexistuje, aby lídr byl tak slabý, že nám o tom ani neřekne. Všechno to dělá jen pro záchranu své židle, a ne pro ČSSD,“ nechal se slyšet jeden ze Sobotkových kritiků.

A co další? Ti zůstali u poměrně přirozených problémů a pozoruhodností, které se aktuálně ve slábnoucí sociální demokracii odehrávají. „Pražská ČSSD, když podpoří Sobotku, má slíbené místo v předsednictvu ČSSD pro současného radního pro pražskou dopravu Dolínka. Delegáti zvolení za Prahu budou v Brně ubytováni ve dvou hotelích, ti významnější pražští sociální demokraté budou v hotelu Holiday Inn v pokojích většinou po jednom lůžku,“ popsal náš zdroj údajně předem připravený scénář.

Handly s hlasováním jsou ovšem běžné u všech stran a z poznatků ParlamentníchListů.cz z uplynulých let vyplývá, že k podobným dohodám a hlasování víceméně jen na oko docházelo pravidelně. Co je ovšem zajímavé?

Seznam, kterým Sobotka „uspokojil“ své hlasy. Při podrobném zkoumání ubytovacích zařízení nacházíme celou řadu zajímavostí. Kdo tedy bude tím vyvoleným a bude sám nocovat v luxusním brněnském hotelu? Dvoulůžkový pokoj Executive pro jednu osobu, jak stojí v tabulkách ČSSD, mají pouze ti nej. Za Prahu 1 Petra Buzková (v poznámce stojí, že jde o „pokoj vedle paní Bohdalové Vlasty“), za Prahu 6 budoucí místopředseda ČSSD Dolínek, za Prahu 3 Miroslav Poche, za Prahu 15 Karel Březina a tím posledním je Miloslav Ludvík, ministr zdravotnictví. Ostatní jednolůžkové pokoje budou jen pro několik desítek vybraných. Namátkou jména, o kterých se toho příliš neví: Pavla Boturová, Jan Kořínek, Ivan Dvořák, Marcela Dudková anebo René Pekárek. Při pohledu na tabulku osobností trkne naši pozornost jiné jméno. Tím je Matouš Hruška. U něj není ani konkrétní městská část v Praze, není tam ani jeho titul. Jak je tedy možné, že dostal výsadu spát sám? V poznámkách stojí, že jde o „asistenta paní Marksové“.

Jak to vypadá v luxusním pokoji?

ParlamentníListy.cz svým zdrojům slíbily zachování důvěry, celé znění tabulek s ubytováním proto nebudeme uveřejňovat.

Tím bychom mohli uzavřít první část členů sociální demokracie a podívat se do hotelu Voroněž, kde se nachází zbylí zastupitelé a jejich oddělená lůžka na dvoulůžkových pokojích. Zde je už vše řazeno podle jasných pravidel. Pavel Hodek a Daniel Hodek, oba z Prahy 1, spí společně. Pavol Škrak (Praha 1) je ubytován s Bohuslavem Nigrinem (Praha 3). Pomyslné lože sdílí i zástupci Prahy 6 Klusák a Pavlík nebo František Kadleček a Karel Ptáčník, oba z Prahy 4. V poznámkách je také vidět, že někteří sociální demokraté mají ubytování už od 9. března. Sem patří výše zmíněný Daniel Hodek mladší, u jehož jména je také kolonka „dovolba mladí“. Ta se týká i socialisty Lukáše Ulrycha a Filipa Mazánka.

Anketa

Kdo by byl lepší 1. místopředseda ČSSD?

hlasovalo: 5018 lidí
Interesantní je i zjištění, že v tabulce se nenachází současný premiér Sobotka či volební manažer strany Birke (rovněž poslanec Parlamentu, od roku 2012 zastupitel Královéhradeckého kraje, od roku 2010 starosta města Náchoda).

Dodejme, že veškeré ubytování si členové ČSSD hradí ze svého.

Ohledně volebního sletu sociálních demokratů se ovšem o ubytování nehovoří. Na přetřes se dostávají jiná témata. Vedení ČSSD se prý uzavřelo ve své pražské bublině a v duchu nejlepších tradic sociálního inženýrství ordinuje voličům témata, která je vůbec nezajímají, řekl například jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Vyslal tak jasný vzkaz zástupcům socdem Pochemu nebo Březinovi. Nedůvěra ve správné sčítání hlasů je cítit třeba mezi příznivci adeptů na post 1. místopředsedy Tejce i Chovance. Oba tábory po ústředí ČSSD požadovaly, aby se raději počítalo po staru, tedy ručně.

ČSSD se potácí od jedněch voleb k druhým jako Titanik k ledovci. A ten se blíží, uvádí pro ParlamentníListy.cz analytička Irena Ryšánková. Tvrdí též, že nespokojenost v regionech je značná, ale na schůzích se mlčí. Na nadcházejícím sjezdu ČSSD straníci Sobotku mohou „vykastrovat“, jako to kdysi provedli Zemanovi. „Pokud se Babiš nezačne orientovat radikálně doprava, vyluxuje levicovou scénu dokonale,“ sděluje Ryšánková k temné budoucnosti ČSSD s tím, že Babiš mohl být pro Sobotku věčný partner, jenže šéf ČSSD to nepochopil.

Podle předvolebních preferencí se sociální demokracie pohybuje kolem patnácti procent. Za evidentním vítězem, hnutím ANO, tak výrazně zaostává. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…