FOTO Vousáč Petr Nečas u výslechu: Přednesl varování ODSákům a pak odjel. Víme čím

14.11.2013 10:26

Bývalý premiér Petr Nečas ve čtvrtek asi patnáct minut po osmé hodině ráno dorazil na policejní oddělení v pražské ulici Na Perštýně. Byl předvolán k výslechu v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství a dalších obvinění, kterých se měla dopustit skupina kolem jeho manželky Jany. Vypovídat však podle svých slov odmítl a celou kauzu označil za politický a vykonstruovaný proces.

FOTO Vousáč Petr Nečas u výslechu: Přednesl varování ODSákům a pak odjel. Víme čím
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér Petr Nečas dorazil ve čtvrtek ráno k výslechu v kauze Nagyová

Nečas měl vypovídat v kauze své manželky Jany. Spekulovalo se, že hlavním tématem jeho výslechu má být využívání Vojenského zpravodajství ke sledování jeho první manželky Radky, které měla organizovat právě Nagyová. Policisty prý především zajímalo, zda Nečas o těchto aktivitách své tehdejší šéfky sekretariátu věděl.

Množství novinářů čekalo před policejní budovou na Petra Nečase již zhruba hodinu předem. Původně se šířila informace, že expremiér dorazí na osmou hodinu. Když ale ani deset minut poté Nečase nebylo vidět, novináři začali uvažovat, zda náhodou nešel nějakým zadním vchodem.

Krátce na to už se ale bývalý předseda vlády objevil, přišel pěšky z Národní třídy ve světlém kostkovaném saku, zarostlý plnovousem. Přítomným novinářům při příchodu neřekl vůbec nic a udržel si kamennou tvář, se kterou čekající houf minul. V útrobách policejní budovy ale nepobyl dlouho.

Po zhruba třiceti minutách Nečas z budovy vyšel a k novinářům byl tentokrát sdílnější. Jak se už předem spekulovalo, expremiér odmítl v případu vypovídat. Rozhodl se k tomu prý proto, že nesouhlasí s postupem orgánů činných v trestním řízení.

Čekajícím novinářům řekl, že je připraven spolupracovat pouze s nezávislým soudcem a že se ani jeho manželka Jana, ani zpravodajci z vojenské rozvědky ničeho nedopustili. Šéfové Vojenského zpravodajství prý dělali jen to, co bylo v jejich pravomoci.

 „Vyšetřování považuji za politicky podjaté. Toto je politický proces, je to vykonstruovaná záležitost, a z těchto důvodů jsem naprosto logicky odmítl spolupracovat,“ sdělil expremiér novinářům, když opustil policejní služebnu.

Dalším důvodem zřejmě bylo to, že obviněná Jana Nagyová (nyní Nečasová) je jeho manželka a v takovém případě má na odmítnutí výpovědi právo. Zdůraznil však, že je připraven vypovídat před nezávislým soudem. Novináři se snažili z bývalého ministerského předsedy vymámit více, Nečas však pouze několikrát zopakoval, že před nezávislým soudem vypovídat bude.

Do kamer a diktafonů pak musel odpovídat i na dotazy týkající se vyloučení jeho manželky Jany z ODS, ke kterému došlo předchozího večera. Nečas k tomu uvedl, že vyloučení své manželky považuje za politický útok na sebe jako bývalého předsedu strany. „Byl bych nerad, kdyby toto měl být začátek mého dramatického rozcházení s ODS,“ varoval své spolustraníky.  

Po této odpovědi už se Nečas vydal k odchodu, kde ho ještě „pronásledovalo“ několik fotografů. Petr Nečas nepřijel autem s řidičem, vydal se směrem ke stanici Můstek a z místa odjel metrem. Zajímavé je, že cestující si ani na nástupišti, ani na eskalátoru nedávného předsedy vlády téměř nevšímali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Jakub Vosáhlo

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…