Hospodář: Celá vesnice mě teď zdraví. Mé slepičky jsou jim najednou dobré

10.03.2012 18:47

REPORTÁŽ V Jihomoravském kraji roste poptávka po slepicích. Skoro to vypadá, že začaly snášet zlaté vejce. Lidé reagují na neobvykle vysoké ceny vajíček různě, někteří se odvážně pouští do vlastního chovu.

Hospodář: Celá vesnice mě teď zdraví. Mé slepičky jsou jim najednou dobré
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

Souseda se slepicemi je nutné si nyní předcházet. Pan Josef ze Znojemska o tom ví své. „Rodina se mi smála, proč ještě dneska chovám ty svoje opeřence. A teď? Jak rádi chodí na vajíčka! A nejen oni, celá vesnice mě najednou zdraví a moje slepičky jsou jim teď dobré,“  žertuje hospodář se Znojma s redakcí ParlamentníchListů.cz.

O vejce chovatelů je obrovský zájem

Zatímco loni o vejce nebyl zájem, dnes chovatelům lidé málem utrhnou ruce. Na Zelném trhu pořídíte vejce od 5,50 korun za kus. Pokud se ale vydáte na farmu drobných chovatelů, můžete vejce pořídit už za 3 koruny. „Loni jsem nevěděl, co s tím. A letos nestíhám naplnit požadavky zákazníků,“ stěžuje si chovatel ze Znojemska Václav Ruda ParlamentnímListům.cz. O jeho vejce je nyní obrovský zájem. „Každý den prodáme tak 150 vajec, ale to nestačí. Museli bychom jich prodat nejméně tři sta, aby byli všichni zákazníci spokojeni. S loňským rokem se to nedá ani srovnat. Ještě nedávno jsem vejce prodával za 2,50 korun, ale teď jsem musel zdražit na 3 koruny. I tak se to nedá srovnat s cenou v obchodě. Chovat slepice se teď konečně vyplatilo,“ spokojeně hodnotí situaci Ruda.

Méně spokojení jsou však již zákazníci „Ráda bych věděla, proč Evropskou unii místo našich slepic raději nezajímá to, že Řecko falšuje výsledky. Navíc v Evropské unii nejsme prvním rokem, tak nechápu, proč najednou musí dělat takový humbuk, když jim naše vejce tolik let nevadila. Teď, v době krize, kdy se každý snaží přežít, je fakt ideální čas na to řešit slepice,“ neskrývá zlost paní Jiřina Kosíková z Brna.

Mrázek: V práci máme slepic dost

Někteří lidé se rozhodli pořídit si vlastní zdroje vajec. „Obešla jsem několik sousedů, jestli by mi neprodali slepičku, ale neměla jsem štěstí,“ uvedla paní Hana Mrázková redakci. Její manžel Petr se na věc dívá zvesela. „Manželka navrhla, že bychom si mohli od sousedů koupit dvě nebo tři slepice. Byla smutná a překvapená zároveň, že sousedi nechtějí kvočny prodat. Tak jsem jí řekl, ať si z toho nedělá hlavu, že v práci máme hned několik slepic, tak se jich zeptám, jestli k nám nechtějí na brigádu. Jen se obávám, že toho moc nesnesou, zato kvokat, to dokážou určitě celý den,“ směje se pan Mrázek.

Hodně starších nebo naopak mladších lidí se rozhodlo řešit situaci vlastní koupí slepic. Společnost Integra se zabývá prodejem vajec, ale také slepic na snášku v Jihomoravském kraji. Redakce do společnosti zavolala se zájmem o koupi slepice. Ochotná pracovnice ParlamentnímListům.cz okamžitě sdělila, že nejsme jediní, kdo má zájem. „Slepice na snášku prodáváme a je o ně obrovský zájem. To se nedá srovnat s předchozím obdobím. Určitě to souvisí se zvýšenou cenou vajec,“ uvedla pracovnice.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Benzín stojí jako vejce

Přestože lidé mohou drobným chovatelům nyní utrhnout ruce, nelze čekat, že by to mělo mít zásadní vliv na největší dodavatele. „Zvýšení ceny vajec samozřejmě souvisí s nařízením Evropské unie. Nicméně, ať se nám to líbí, nebo ne, se zdražením nic neuděláme. Český spotřebitel si tak může dělat pouze legraci. Například, lidé si pořád stěžují na drahý benzín. No řekněte, kdy ale stál litr benzinu stejně jako šest vajec,“ snaží se odlehčit situaci ekonomka Šárka Závodná, která vytahuje aktuální vtip kolující internetem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…