Jak podváděl poslanec ANO Fichtner, který si může vydělat až deset milionů, se služebním vozem? Máme dokumenty, které jen tak někdo nespatří

20.12.2015 6:18

ParlamentníListy.cz exkluzivně získaly dokumentaci čtyři roky staré záležitosti, jež způsobila řadu nepříjemností poslanci hnutí ANO Matěji Fichtnerovi. Příběh je jednoduchý. Používal služební auto a nehlásil jízdy, kdosi mu ho poničil a on to nějak zapomněl, pak si vzpomněl… Ale postupně.

Jak podváděl poslanec ANO Fichtner, který si může vydělat až deset milionů, se služebním vozem? Máme dokumenty, které jen tak někdo nespatří
Foto: archiv tan
Popisek: Fotodokumentace pobytu služebního vozidla Matěje Fichtnera, říjen 2011

Za TOP 09 v minulosti vykonával Fichtner funkci radního na Praze 8. Stranu musel opustit kvůli zneužívání služebního auta k soukromým cestám do Litvínova. Týden.cz připomenul, že v roce 2011 kdosi ukopl v Litvínově jeho služebnímu autu zrcátko. Pak podle Týdne začal Fichtner lhát pojišťovně, aby získal náhradu škody. Nynější poslanec totiž nahlásil, že mu někdo zrcátko urazil před jeho bydlištěm v Praze 8. V průběhu řízení však kdosi na radnici poslal sérii fotografií, které odhalily, že Fichtner s autem jezdí do Litvínova. Na jednom snímku byl prý jeho Superb na severu Čech zachycen i v den, kdy měl údajně stát v Praze.

To je doposud vše, co se vědělo.

Naší redakci se ovšem z radnice Prahy 8, kde je poslanec Fichtner zastupitelem, a dokonce místostarostou, nyní podařilo získat dokumentaci, která se neměla nikomu dostat do ruky. A z ní můžeme citovat, kterak a proč „nadějný“ politik TOP09 musel opustit její řady.

„Při prošetřování události bylo zjištěno, že uživatel vozidla Matěj Fichtner bez povolení užíval uvedené služební auto k jízdám mimo Prahu a to ve dnech 13. 8. 2011 a 27. 8. 2011 na cestu do Litvínova,“ stojí v oficiální dokumentaci, která vznikla při šetření na Praze 8. „Vzhledem k tomu, že uvedené jízdy nebyly v knize jízd vůbec zaznamenány, navrhla škodní komise dát v plné výši k úhradě provozní náklady na tři jízdy uvedeným vozidlem z Prahy do Litvínova a zpět a to v celkové částce 4097 korun,“ píše se dále. Nemálo zajímavé je i pokračování. „Dle sdělení vedoucího hospodářské správy byly obě finanční částky uživatelem vozidla v plné výši uhrazeny. Vzhledem k tomu, že Úřadu MČ Praha 8 byla škoda, která jí vznikla poškozením vozidla a neoprávněným užíváním vozidla, v plné výši uhrazena."

Výňatek z dokumentů Prahy 8

V podkladech, které máme k dispozici, je navíc popsáno i další podezřelé chování poslance Fichtnera. V závěrečné zprávě je doslova uvedeno, že „kontrolou knihy jízd bylo zjištěno, že nesouhlasí konečný stav kilometrů. Dále je nutno poznamenat, že se několikrát denně opakuje denní nájezd nad sto kilometrů v Praze, což za silného provozu, který denně v Praze je, je téměř nemožné najet.“ Kam Fichtner údajných sto kilometrů jezdil, nevíme. Neví to ani úřad městské části. „Ze zjištěných skutečností je tak odůvodněn závěr, že vysoké denní nájezdy sloužily k zastření víkendových nájezdů kilometrů za účelem vykázání najetých kilometrů.“ Přeloženo do češtiny: podvod.

Zástupce hnutí ANO má zajímavých zářezů víc. Jak jsme informovali v říjnu, Babišův „superposlanec“ zvládá hned několik funkcí současně a s žádnou nemá problém. Vydělat si jimi může i stovky tisíc. „Pan Fichtner nejenže tráví mnoho času na úřadě, ale věnuje se práci i po večerech a nocích, dokonce o víkendech,“ hájili Fichtnera úředníci. Pro připomenutí: Kromě politické funkce v rámci hnutí ANO je Matěj Fichtner činný také v komunální politice, jelikož působí coby zástupce starosty na Praze 8, kde je rovněž v radě. Za hnutí ANO působí ve vysoké funkci v akciovce Pražská plynárenská Holding, kde zastává post předsedy dozorčí rady. V Poslanecké sněmovně je místopředsedou mandátového a imunitního výboru, členem podvýboru pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury a zároveň členem a ověřovatelem v podvýboru pro daně, cla a loterie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…