Babišův superposlanec vydělá na placených funkcích přes deset milionů. Prý zaslouženě, dře i o víkendu, vzkázali nám z hnutí

08.10.2015 16:43

Matěj Fichtner, jednatřicet let, někdejší člen TOP 09, nyní zástupce hnutí ANO Andreje Babiše. Několika tituly ověnčený politik s údajnou minulostí analytika pro Vojenské zpravodajství. Že jste jeho jméno doposud neslyšeli? To prakticky ani ParlamentníListy.cz. Fichtnerovo pražské působení je ovšem více než zajímavé.

Babišův superposlanec vydělá na placených funkcích přes deset milionů. Prý zaslouženě, dře i o víkendu, vzkázali nám z hnutí
Foto: Archiv MF
Popisek: Poslanec Matěj Fichtner

Začněme výčtem Fichtnerových funkcí, jelikož už tento fakt mnohé naznačí. A to ještě musíme zdůraznit, že se v žádném životopise ani na jeho profilu na Wikipedii podobný výčet nenachází. V Poslanecké sněmovně je Matěj Fichtner místopředsedou mandátového a imunitního výboru, členem podvýboru pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury a zároveň členem a ověřovatelem v podvýboru pro daně, cla a loterie. V Praze působí jako 1. místopředseda krajské organizace, tedy první po předsedkyni Radmile Kleslové. Záda mu „kryjí“ další dva místopředsedové: Pavel Klaška a Radek Lacko. Kromě politické funkce v rámci hnutí ANO je Matěj Fichtner činný také v komunální politice, jelikož působí coby zástupce starosty na Praze 8, kde je rovněž v radě. Jeho gesce je poměrně široká a čítá audit, školství, organizační rozvoj a finanční řízení městské části včetně výdajů na provoz ÚMČ a Servisního střediska pro správu svěřeného majetku. Proč? K tomu se ještě dostaneme. Ani tím však Fichtnerovo pracovní nasazení nekončí. Za hnutí ANO totiž působí ve vysoké funkci v akciovce Pražská plynárenská Holding, kde zastává post předsedy dozorčí rady.

Kde se v jednatřiceti letech vzalo tolik zkušeností? O tom lze pouze spekulovat, jelikož Fichtner studoval Technickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze, Policejní akademii a management na Fakultě managementu Univerzity Komenského v Bratislavě.

Spí? Asi nespí. Pracuje a pracuje

Klíčové otázky jsou dvě: Kde na to bere čas a jakou za to má odměnu. O případném kumulování funkcí, které dlouhodobě odmítá předseda ANO Andrej Babiš, nemluvě. ParlamentníListy.cz požádaly o stanovisko hnutí ANO. Zajímali jsme se především o abnormální pracovní nasazení a evidentně i odpovídající mzdové podmínky. „Rád bych uvedl, že napříč politickým spektrem je propojení obecního zastupitele a poslance vcelku běžnou záležitostí,“ řekl naší redakci PR manažer hnutí Vladimír Vořechovský. „Poslanec Matěj Fichtner, který dostal důvěru od voličů ve sněmovních i komunálních volbách, si je ale dobře vědom velké zodpovědnosti a množství pracovních úkolů, a proto působí na radnici jako neuvolněný místostarosta,“ dodal Vořechovský. „Jinak řečeno, nepracuje zde na plný úvazek, čemuž odpovídá i jeho měsíční odměna. Jinou věcí je, kolik hodin denně věnuje samotné práci na radnici,“ uzavřel.

Vizitka Prahy 8:

Infobox

Miroslav Kalousek

Škraloup minulosti a vyzmizíkování z TOP 09

Za TOP 09 v minulosti vykonával Fichtner funkci radního na Praze 8. Stranu musel opustit kvůli zneužívání služebního auta k soukromým cestám do Litvínova. Týden.cz připomenul, že v roce 2011 kdosi ukopl v Litvínově jeho služebnímu autu zrcátko. Pak podle Týdne začal Fichtner lhát pojišťovně, aby získal náhradu škody. Nynější poslanec totiž nahlásil, že mu někdo zrcátko urazil před jeho bydlištěm v Praze 8. V průběhu řízení však kdosi na radnici poslal sérii fotografií, které odhalily, že Fichtner s autem jezdí za příbuznými do Litvínova. Na jednom snímku byl prý jeho Superb na severu Čech zachycen i v den, kdy měl údajně stát v Praze. 

Druhý krok nás tedy zavedl právě na radnici Prahy 8. „Pan Fichtner nejenže tráví mnoho času na úřadě, ale věnuje se práci i po večerech a nocích, dokonce o víkendech. A to i přes to, že jako volený politik nemá žádnou pevně danou pracovní dobu, kterou by podle zákona musel dodržovat,“ dodala naší redakci tisková mluvčí radnice Anna Patočková. Z plynárenského holdingu jsme se příliš odpovědí nedočkali, a tak nám zbyla poslední Fichtnerova „zodpovědnost“, ANO v Praze. Šéfka metropolitní organizace Radmila Kleslová ParlamentnímListům.cz prakticky potvrdila domněnku, že na okrasu funkce místostarosty ANO není. „Všichni místopředsedové mají své kompetence a podle nich tomu podřizují svůj čas a program,“ uvedla Kleslová s tím, že „určitě tomu musí věnovat mnoho času a energie“. Pokud se shodneme na tom, že den má dvacet čtyři hodin, vypadá to, že poslanec Fichtner nespí a ustavičně „maká“. Plně se věnuje sněmovně, ANO, radnici, jistě i postu v plynárenském holdingu.

V tuto chvíli jsme zmapovali většinu jeho aktivit, jako to neudělalo zřejmě ani samo hnutí ANO. Skutečná detektivní práce přitom teprve začíná. Plat.

Kolik za to všechno bere?

Radmila Kleslová ParlamentnímListům.cz řekla, že jako její pražský místopředseda nebere nic. „Žádný plat ani odměnu neberou,“ sdělila. Ale co ostatní pozice? Začněme omílanou Prahou 8. Zde Fichtner působí jako neuvolněný zastupitel. Průměrná mzda takových politiků se pohybuje v řádech tisíců měsíčně. A je tomu i v tomto případě? Rozhodně ne. „Fichtner to udělal vyčuraně, tak aby bral co nejvíce,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz jeho radniční kolega. Co tím myslel?

Naše redakce vycházela z „přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 37/2003 sbírky“. V překladu jde o měsíční odměny poskytované členům zastupitelstev městských částí hlavního města Prahy. A zde vidíme, že neuvolněný místostarosta městské části nad 50 tisíc obyvatel bere pevnou složku odměny až do výše 7 772 korun, k tomu 34 983 korun + 8.40 haléřů na každých 100 obyvatel nad 50 000 obyvatel. Summa summarum jde přibližně o 45 tisíc měsíčně jen z radnice Prahy 8.

Přesuňme se do lavic Poslanecké sněmovny. Od 1. ledna 2015 činí podle zákona platová základna pro představitele 56 814 korun měsíčně. Podle paragrafu 8 zákona č. 236/1995 Sb. ze dne 26. září 1995 poslanci náleží plat určený z platové základny platovým koeficientem ve výši 1,08. A jako místopředsedovi výboru se platový koeficient poslance zvyšuje o 0,22. Sečteno a podtrženo zde máme dalších 70 tisíc měsíčně.

Odměny Poslanecké sněmovny:

Tím ale otevřená náruč sněmovny nekončí. Na co dalšího má poslanec Matěj Fichter nárok? Expertné 13 tisíc měsíčně, doprava do padesáti kilometrů dalších 20 700 korun měsíčně, kancelářský materiál 2 200 měsíčně a takzvané víceúčelové náhrady činí 8 300 korun měsíčně. Spolu s tím samozřejmě zhruba 35 000 tisíc korun na asistenty. Ty má mimochodem čtyři: Kateřinu Blažkovou, Jaroslava Štěpánka, Terezu Maškovou a Petra Kvíčalu. Ze sněmovny si tak včetně nákladů na asistenty přijde poslanec hnutí ANO až na 150 000 korun měsíčně. K tomu navíc můžeme přidat další ekonomické benefity: výdaje na reprezentaci, výdaje na dopravu při zahraničních cestách spojených s výkonem funkce, výdaje na odborné a administrativní práce, výdaje na odbornou literaturu a podobně.

Konečně je tu závěrečná štace: Pražská plynárenská Holding a.s. Podle dvou našich zdrojů z této společnosti náleží Fichtnerovi roční odměna až tři čtvrtě milionu korun, takže až 62 tisíc měsíčně.

No a teď bychom to mohli sečíst, že? Sněmovna, plynárenský koncern a Praha 8 dělají dohromady skoro čtvrt milionu korun měsíčně. Za volební období jde o částku převyšující jedenáct milionů korun. Odpovídající? Zvláštní? Zasloužené? Vraťme se k mluvčímu hnutí, jehož jsme se na vydatné pracovní vytížení pražského poslance ANO zeptali. „Jeho pracovní den často končí až v nočních hodinách,“ vysvětlil Vladimír Vořechovský pro ParlamentníListy.cz. Tak teď už to víme…

Redakce se samozřejmě na platové ohodnocení a tomu odvedenou práci dotazovala jak poslance Fichtnera, tak předsedy hnutí Babiše, odpovědi do vydání materiálu nedorazily. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…