John: Jsme čistí, dokázal to audit. Voliči: Jste k smíchu

28.08.2011 12:18

Žádné špinavé peníze jsme neprali a doložili jsme všechny legální příjmy, kasají se Věci veřejné. Dokázal to totiž audit, který si strana nechala udělat. Lidé, kteří na Facebooku stránky VV a jejich politiků navštěvují, se tomu smějí. Takovouhle analýzu vám udělám taky, píší Johnovi. A politolog Jan Outlý přikyvuje, audit podle něj moc velkou výpovědní hodnotu nemá.

John: Jsme čistí, dokázal to audit. Voliči: Jste k smíchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Věci veřejné si nechaly udělat forenzní audit, který zjistil, že „žádné špinavé peníze nepraly a doložily všechny legální příjmy. Nebylo prokázáno cílené zkreslování stranického účetnictví." O tom je přesvědčen především předseda strany Radek John. Lidé, kteří na Facebooku fandí Radku Johnovi a Věcem veřejným, jistotu „véčkařského" předsedy nesdílejí.

„Bylo by dobré, kdyby výsledek auditu rozebral hodnotitel a ne hodnocený! Různé věci lze vykládat různě...," píše na stránkách fanynka Věcí veřejných a další fanoušek, Čeněk Urban, emotivně doplňuje: „Takovej forenzní audit vám nechám dle vašich podkladů udělat i ZADARMO, to by jste byli ještě větší blbci, než ABL jste."

Prohlášení Radka Johna k auditu:
John: Zametli jsme si před vlastním prahem. Žádné špinavé peníze jsme neprali

Nedokládá to, Radku, nic

Na stránkách předsedy VV pak facebookářka Míša Hamplová Radku Johnovi vyčítá: „Nedokládá to Radku nic. Už jen to, že k auditu bylo předloženo 27 tis. dokladů, které byly během měsíce zpracovány? No ruku na srdce - supermani??? A protože se v této oblasti pohybuji, vím, co se s tím dá dělat. Ostatně ty zákony, které leccos umožňují, si vlády schválily již dříve. Potvrzujete příjmy, jak jste řekl v TV, výdaje nikoliv. Je-li to 200 stránek jakéhosi rozboru, není to průhledné, ale neprůhledné. Já vám ani přesto nevěřím ... nic to nedokazuje a posoudit to dokáže pouze odborník, což většina lidí není a lehce tedy můžete jejich mínění ovlivnit, pak můžete tvrdit, že se špinavé peníze nepraly... klidně..."

Sledujeme téma Facebook

Problematickou součástí auditu totiž je i skutečnost, že auditorská firma, která ho zpracovávala, se musela spoléhat na dobrovolnou spolupráci zúčastněných a jejich pravdomluvnost.

Politolog Jan Outlý z pražské Metropolitní univerzity právě způsob, jakým byl audit veden, pokládá za nedůvěryhodný. A upozorňuje, že řadoví členové VV, kteří byli častými respondenty auditorů, ani nemohou být seznámeni se zákulisními finančními toky uvnitř strany. Podle Outlého je sice hezké, že si Věci veřejné udělaly audit, ale jeho výpovědní hodnotu pokládá za nedostatečnou.

Psali jsme:
Vyhoďte Bátoru, nebo John nedostane funkci. TOPka jako břitva
Bárta požádal o vydání. Jeho fanynka jásá: Máte zas můj hlas

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…