Vyhoďte Bátoru, nebo John nedostane funkci. TOPka jako břitva

25.08.2011 14:43

VÍME PRVNÍ Jako první informovaly ParlamentníListy.cz o tom, že předseda Věcí veřejných Radek John může dostat uplatnění v podobě šéfování jednoho z výborů sněmovny, který by vznikl rozdělením Výboru pro obranu a bezpečnost na dvě části. Teď všechno nabourala kauza Bátora. TOP 09 prý Véčky licituje: Buď odvoláte Bátoru, nebo my nepodpoříme Johna na post šéfa sněmovního výboru.

Vyhoďte Bátoru, nebo John nedostane funkci. TOPka jako břitva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Rozdělením současného Výboru pro obranu a bezpečnost, kterému šéfuje sociální demokrat František Bublan, mají vzniknout výbory, z nichž jeden by byl příslušný k rezortu obrany, a druhý, který by měl v kompetenci otázky vnitřní bezpečnosti spojené s ministerstvem vnitra. Exministr vnitra John by šéfoval právě onomu druhému výboru. Zmíněné dělení je nicméně zatím jen jednou, zato nejpravděpodobnější, z variant, jak upíchnout Radka Johna.

Související: Víme, kam má namířeno Radek John. Jde o policii

Johne, buď Bátora, nebo zapoměň...

„Je logické, že by měl mít předseda koaliční strany důstojnou funkci, v níž by naplňoval protikorupční program Věcí veřejných," řekl tehdy ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen Věcí veřejných. Dnes je ale všechno jinak.

Ze zdroje blízkého vedení Věcí veřejných jsme se dozvěděli, že Véčka mají na krku nůž naostřený TOP 09. „Buď odvoláte Bátoru, nebo TOP 09 nepodpoří Radka Johna na šéfa sněmovního výboru," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj, který si nepřál být jmenován.

Samotný Radek John redakci nezvedl telefon a nereagoval ani na esemesku. Námi oslovený předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta pak poslal stručnou esemes: "Nezlobte se, nechci to komentovat." John pak poslal sms s tím, že nechce věc komentovat.

  • TÉMA Bátora
  • V současnosti je předsedou Výboru pro obranu a bezpečnost exministr vnitra František Bublan z ČSSD. V případě, že by byla stvrzena dohoda na vzniku dvou nových výborů, záleželo by na tom, kterého z dvou dotyčných výborů by se stal členem. S ohledem na jeho zaměření by se spíše jednalo asi o výbor týkající se vnitra, čímž by ale přišel o předsednické křeslo, které by připadlo Johnovi.

    Dnes už je Bátora podle TOP 09 neonacista

    Připomeňme, že John byl 13. července loňského roku jmenován ministrem vnitra v nové Nečasově vládě s tím, že jeho prioritami bude omezení korupčního prostředí na daném ministerstvu a boj proti extremismu. Dne 11. dubna 2011 premiér Petr Nečas předal prezidentu republiky návrh na jeho odvolání z vlády. Po dohodě v koalici ho 21. dubna prezident z funkce ministra vnitra odvolal a nahradil ho bezpartijní Jan Kubice.

    Po odvolání z funkce ministra vnitra 21. dubna 2011 zůstal v kabinetu na pozici místopředsedy vlády. 27. dubna byl zřízen Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí, jehož předsedou se stal. V květnu 2011 se pro neshody s premiérem Nečasem, především v personální politice svého úřadu nabídl předsedovi vlády rezignaci. Ten ji 17. května přijal.

    Čtěte také: Nečas: TOP 09 kašle na vládu. Kalousek: Starej se o neonacistu Bátoru

    Dodejme, že kauza Ladislava Bátory, ředitele personálního odboru ministerstva školství vedeného Véčky, přerostla ze slovních přestřelek doslova v blokády činnosti vlády po té, co ministři TOP 09 odmítli chodit na jednání vlády, pokud nebude Bátora odvolán. Prý totiž výroky o staříkovi urazil Karla Schwarzenberga. Pro Miroslava Kalouska je pak Bátora neonacista, který nemá co dělat ve státní správě.

    Čtěte více:


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík, Ondřej Vaněk

    Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

    Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

    Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…