Kauza falešných obrazů pokračuje. Znalec označil díla za diletantský podvod. My šli a zeptali se desítek galeristů na znalce

09.04.2021 14:02

KAUZA ParlamentníListy.cz podrobně sledují případ údajně padělaných obrazů, který mimo jiné stojí na posudcích znalce Petra Pavliňáka. Jelikož má redakce k dispozici řadu protichůdných argumentů k jeho závěrům, rozhodli jsme se zjistit, jaké má Petr Pavliňák jméno v profesionální branži.

Kauza falešných obrazů pokračuje. Znalec označil díla za diletantský podvod. My šli a zeptali se desítek galeristů na znalce
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Soudní znalec Petr Pavliňák

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí
Nejprve jsme ovšem oslovili krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Tamní příslušníci s doktorem Pavliňákem podle našich zjištění dlouhé roky spolupracují. Policejní mluvčí Jiroušková však odmítla sdělit prakticky cokoliv. Nevíme, od kdy s tímto znalcem spolupracují, jak se staví k jeho případným chybám. Nevíme ani to, kdo jej vůbec ke spolupráci oslovil. Nic.

Následně jsme se zeptali několika desítek česko-slovenských majitelů a provozovatelů uměleckých galerií. Chtěli jsme slyšet jejich názor na znalce Petra Pavliňáka. Chtěli jsme vědět, zdali s ním spolupracují, zdali si od něho nechávají vypracovávat posudky.

Připomeňme, že Jaroslava Fröhlicha soud označil za hlavní postavu padělatelské kauzy a nepravomocně jej poslal na osm let za mříže. Jeho manželka Eva dostala šestiletý trest a údajný pomocník manželů Milan Trokan byl odsouzen na sedm let do žaláře. Státní zástupce přitom k velkému překvapení zúčastněných navrhoval úplné zproštění.

Zpět do světa akvarelů, tuší, olejů a kombinovaných technik.

Odpověď, že galerie s Petrem Pavliňákem nikdy nespolupracovala, přišla z OriginalArte, z galerie Dolmen či z Galerie V-ATELIER z Tišnova. Stejná odpověď dorazila z aukční síně Galerie Národní 25, z internetové aukční sítě eStarozitnosti.cz, dále z Galerie 09, Moderna, Retro Gallery, Galerie Kodl, také z Art Atelier Fiala, olomoucké Galerie Rubikon či z pražského Kabinetu české grafiky. 

„S panem Pavliňákem jsem nespolupracovala,“ sdělila nám Ivana Cviková z Galerie pod Zámkem z Přerova. S posudky Petra Pavliňáka se nesetkal ani Tomáš Hruška, jednatel společnosti Aukce obrazů U Národní galerie ze Zbraslavi. Stejná odpověď dorazila z galerie Kontrast z Kyjova.

„I my v posledních letech sledujeme negativní vývoj prodeje a výskytu padělků na českém sekundárním trhu s uměním. Se jmenovaným znalcem nespolupracujeme a nikdy jsme nespolupracovali, naše postupy při zjišťování pravosti uměleckých děl vychází z jiných standardů než jen z písemných posudků nám osobně neblízkých odborníků,“ řekl nám Ivo Stehlík z pražské aukční galerie Artia.

„Já tohoto člověka vůbec neznám. Ani osobně, ani jménem. Slyším to jméno od vás poprvé,“ uvedla Jana Velková z pražské Akant Galerie.

Petra Pavliňáka neznají ani v Galerii ART Praha či v Galerii Lazarská. Dokonce ani v ostravské galerii d.ART.

Jedinou výjimkou, která jméno znalce alespoň znala, byla Eliška Schránilová z Atelieru S&S. „Vím, že je soudním znalcem a provozovatelem nějaké galerie v Ostravě, ale nikdy jsem s ním neměla důvod kooperovat. Na posudcích raději pracuji vždy sama,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí
Tytéž odpovědi galeristů se opakovaly ve čtvrtek i v pátek.

„S dr. Pavliňákem jsem nikdy nespolupracoval, orientuji se od začátku spíš na Prahu, pokud potřebuji něco konzultovat. V tomto státě je možné všechno a není výjimkou, že i takzvaně fundovaný kunsthistorik napíše posudek na falzum, ať už záměrně, nebo v dobré víře, popřípadě tam alespoň figuruje jeho jméno, protože když se půjde do extrému, i posudek může být falešný,“ sdělil redakci Miroslav Kroupa, jednatel Galerie Kroupa.

K jménu Petra Pavliňáka se odmítla vyjádřit i Národní galerie. „Národní galerie Praha v této věci vystupuje jako znalecký ústav, který je ze zákona vázán povinností mlčenlivosti. Z tohoto důvodu není možné se k níže uvedeným dotazům vyjádřit,“ uvedla pro PL mluvčí Eva Sochorová.

Jiná situace nebyla ani u slovenských sousedů, kde jsme se ptali také. Přece jen je možné, že český znalec může působit v zahraničí…

„S uvedeným znalcom pánom Dr. Petrom Pavliňákom sme nikdy nespolupracovali, ani nijako nekomunikovali. Kauza s falšovanými obrazmi je vskutku nepríjemná, zostáva len veriť, že sa všetko objasní a napraví,“ zaznělo z Galerie Jána Kulicha ze Zvolenské Slatiny.

Žádné zkušenosti nemají ani ve Slovenském národním muzeu, v galerii Nedbalka v Bratislavě, ani v galerii umění Ernesta Zmetáka v Nových Zámcích

„S dotyčným pánom sme nikdy nespolupracovali. Prajeme veľa úspechov v riešení tejto kauzy,“ uvedla naší redakci Zuzana Sýkorová, kurátorka Kysucké galerie v Oščadnici.

Pro čtenáře, které první text naší redakce minul, ukážeme jeden z důvodů, proč se kauzou zabýváme.

Obžalovaní byli obviněni a následně vzati do vazby mimo jiné pro obchodování s obrazem Františka Foltýna Abstraktní kompozice, k němuž byla kladná stanoviska více expertů. Znalec Pavliňák obraz označil za amatérské a diletantské falzum v hodnotě tisícikoruny. Uvedl, že při jeho padělání byly použity typické padělatelské techniky, že tento obraz je vyloučen z okruhu tvorby Františka Foltýna, protože nemá odpovídat způsob kladení barev a vedení kresebné linie.

Po tlaku obhajoby orgány přípravného řízení nechaly dotyčný obraz zkoumat znaleckým ústavem Národní galerie. Jejich závěr? 
 
Jedná se o originální dobový obraz Františka Foltýna v hodnotě 3–4 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…