Kuriozita jihu Čech. Babybox na domě seniorů?

29.08.2012 15:25

Druhé největší město na jihu Čech řeší, zda povolí umístění babyboxu nebo ne, buď v nemocnici, nebo na sousedním objektu seniorského domu. O umístění schránky pro odložené děti usiluje už dlouho zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Kuriozita jihu Čech. Babybox na domě seniorů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroční oslava založení GynCentra v pražském Hloubětíně a vzniku prvního babyboxu

„Mým velkým přáním je, aby zde babybox byl, protože zde byly už dva případy, kdy děti mohly být umístěny právě sem. Jedno zemřelo, druhé zachránil náhodný chodec, který odhozené novorozeně do křoví našel. Neříkám, že by ty matky miminko do schránky donesly, ale ta pravděpodobnost a šance je větší, než když tu nic takového není,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Hess.

Také radní jsou pro babybox ve městě, ale stále dokola řeší, kde by to mělo být. Nejlogičtější by bylo umístit schránku v areálu nemocnice. Jenže ze zatím nevysvětlených důvodů tomu tak není a vedení špitálu stále nevysvětlilo, proč ještě nebyl dán jasný návrh, kde by schránka mohla být. Teď se proto problematice věnuje místostarostka Olga Bastlová (ČSSD).

Být, či nebýt?

„Tuto otázku si snažil zodpovědět již před stoletími Shakespearův tragický hrdina Hamlet. V souvislosti s existencí babyboxů mě ale spíše napadá spojení „žít, nebo nežít?“ A dnes jsem však před podobné dilema byla postavena i já, ovšem s tím rozdílem, že místo vlastní existence jsem se rozhodla začít řešit problém bytí jiných, a to těch nejmenších a nejzranitelnějších. Tak se v Táboře obnovila věčná diskuze o umístění babyboxu. I on je předmětem debat, zda je jeho zřizování v dnešním světě je nutné a vůbec morální,“ říká Bastlová s tím, že o smyslu schránek pro nechtěné děti není debat, protože projekt jasně ukázal, že je potřeba.

„Každý má právo na život. Toho jsme si přirozeně vědomi i bez dlouhého studia listiny lidských práv. Musíme se ho snažit chránit, je to to nejcennější, co máme. Pokud prostřednictvím Babyboxu jsme schopni zabránit tragédii, měli bychom to udělat,“ míní rozhodnutě místostarostka Bastlová.

Odpůrci se ohánějí právy

Odpůrci odložení dětí do bezpečného prostředí – babyboxů často uvádějí, že je ohrožena identita dítěte. Dítě má právo na jméno, právo znát své rodiče. Tento výrok se automaticky cituje bez hlubšího pochopení, co v podstatě lidská identita znamená a jak se vytváří. Na pomyslné druhé misce vah je však žena, která se rozhodla své dítě anonymně opustit a která se nachází v zoufalé životní situaci. Současná forma utajovaných porodů (pozn.red. -  neznamená anonymních!) je často v reálném světě nedůstojná a pro některé rodičky prostě složitější a problematická. A veřejnost o ní není ani dostatečně informována. A právě v těchto případech by mohl být řešením babybox.

„Skutečnost, že do českých babyboxů bylo odloženo přes 70 dětí, je jednoznačným indikátorem deficitu alternativních služeb a bohužel je pozitivním vysvědčením pro jejich zřizovatele. Otázka jeho zřízení a především místa umístění se v Táboře diskutovala téměř rok a já věřím, že tato peripetie k otevření babyboxu se již blíží ke konci."

„Chci poděkovat všem, kteří se snaží prosadit tuto záležitost, protože to není jednoduché přesvědčit o smyslu babyboxu. A přesto, že schránky pomohly zachránit už tolik dětiček, stále má náš projekt své odpůrce. To je trošičku nepochopitelné,“ říká duchovní otec Babyboxů Ludvík Hess.

Babybox u důchodců?

Nyní se diskutuje otázka, zda bude babybox v nemocnici, nebo vedle na budově domu seniorů. Tam je stálá služba a lékařská služba velmi rychle dostupná. A to je jedno z kritérií, aby schránka mohla být instalována.

„Jde o objekt, který sousedí přímo s ulicí a umožňuje nešťastné mamince nebo rodičům přístup tak, aniž by museli procházet celým areálem, v němž cítí podvědomě ohrožení své anonymity. V domově pro seniory je 24 hodinová přítomnost zdravotních sester. Tato služba by kontrolovala zařízení a reagovala, pokud by byl signalizován pohyb uvnitř boxu. Signál je vysílán i do dalších 8 míst. Funguje tedy jak v místě, kde je box nainstalován, tak i na dalších nezávislých telefonech,“ vysvětlil Hess.

„Ať chceme nebo nechceme, dům seniorů G – centrum je místem, kde mnoho lidských osudů skončí a takhle by tam mohl třeba i některý lidský osud začít. A jestli bude, byť jen jeden – já budu spokojená a už mu budu jen přát, aby se spřádal lépe, než začal,“
dodává místostarostka.

V Jihočeském kraji jsou babyboxy zřízeny v Českých Budějovicích, Písku, Strakonicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci. V Česku je nyní 51 babyboxů, kam bylo už vloženo 75 dětí.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…