Mrázkův archiv. Smrtící kompro. Nikdy ho nenašli. „Nahrávky musí být v archivu BIS!“ řekl ten, který ví… a pokračoval. Místa, technika, mikrokamera v hodinkách

25.05.2021 4:45 | Kauza

ParlamentníListy.cz o víkendu informovaly o slovech Miroslava Provoda týkajících se zavražděného Františka Mrázka. Provod, který se s Mrázkem znal, mimo jiné zopakoval, co vědí i PL. Že BIS monitorovala z budovy vedle Mrázkovy pracovny toto sídlo. Nahrávací technika byla podle všech indicií, jež máme k dispozici, umístěna ve věžáku společnosti Eltodo.

Mrázkův archiv. Smrtící kompro. Nikdy ho nenašli. „Nahrávky musí být v archivu BIS!“ řekl ten, který ví… a pokračoval. Místa, technika, mikrokamera v hodinkách
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mrázek byl zastřelen ve středu 25. ledna 2006 na parkovišti před sídlem jeho společnosti v budově Nové Dvory v Durychově ulici v pražské čtvrti Lhotka. Záběr pochází ze dne této události

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí
Dnešním materiálem navazujeme tam, kde jsme posledně skončili. Poukážeme na některé věci, jak je tehdy vnímal podnikatel Miroslav Provod. Jde o spojení zavražděného Mrázka a tajné služby BIS.

Že se v jeho okolí tito lidé pohybovali, bylo známo. Nevědělo se ovšem, v čem přesně si vzájemně vypomáhali. Není ani jasné, jaké úkoly by mohl František Mrázek pro BIS – byť neoficiálně – plnit. Jak nám ovšem řekl jeden ze zástupců operativců, jednat se mohlo především o sběr dat a předávání poznatků.

Nyní dejme slovo Miroslavu Provodovi.

Začněme jeho vzpomínkou na zimu roku 2006, „kdy z Českého Brodu přijel ráno do hotelu na Orlík pan Mrázek. Přijelo pro něj modré BMW, odjeli do malého hotelu na Slapech, tam došlo k určité události a řidič tajné služby BIS pana Mrázka dovezl zpět na Vystrkov. Po návratu ze Slap na Vystrkov za několik minut nasedl pan Mrázek do svého auta a odjel.“

V době cesty Mrázka s řidičem BIS na Slapy se spolu Miroslav Provod a František Mrázek znali pět let. Měli k sobě důvěru.

„Mrázek si stoprocentně uvědomoval, že toho o něm vím mnoho, proto mi pověděl i o průběhu jednání v hotelu na Slapech. Zmínil i takový detail, že řidič BIS, který jej vezl a bavilo jej na sněhu a ledu s autem smykovat, mu řekl, že je bývalý závodník,“ pokračuje ve svém textu Provod.

Ten také upozornil, že zmíněná chvilková upřímnost mohla později Mrázka vnitřně hlodat. Naznačil něco, co neměl. Zjevně jeho přímé spojení s BIS.

„Přibližně čtyři a půl roku od této události mě tehdejší Mrázkův řidič z BIS sám zkontaktoval. Spřátelili jsme se. Posledních deset let, přibližně jednou za měsíc, se u nás na kus řeči doma zastaví. Nikdy, ani jednou, jsme o jeho minulém zaměstnání spolu nehovořili,“ dodává Provod.

V lednu 2006 podle svých slov věděl už minimálně rok, že se Mrázek pravidelně schází s náměstkem tajné služby Martinem Hejlem. Na prstech jedné ruky si prý spočítal, že BIS musí o Mrázkovi vědět, jaké byl až do revoluce eso předrevoluční tajné služby. „Je logické, že nová generace porevolučních služeb potřebovala pro takzvaná atypická pátrání přesně takovéhoto protřelého chlapa, jenž se dokáže věrohodně prezentovat nejen jako ekonomický lump, ale který si dokáže i získat důvěru každého jemu podobného a mnohem horšího…“

„Věděl jsem z drobných střípků, že pro BIS, jako neevidovaný pracovník, sbírá důkazní informace nejen mezi socany, kteří podle jeho slov kradli ze všech nejvíc.“

Právě tahle nenápadná Mrázkova věta, které byl Provod svědkem, dává význam jeho mnohem širšímu vnímání. V tuto chvíli totiž otvíráme Pandořinu skříňku jeho světa; takzvaný Mrázkův archiv.

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí
„Z odposlechů se může zdát, že s mnohými z nich (politici, pozn. red.) se přátelil, a možná, že tomu tak i bylo. Mohl se s nimi přátelit, více se ale přátelil s tajnou službou a s lidmi, kteří pracovali na ochraně zájmů naší země... Dokážu si představit třeba vyděšené tváře pracovníků z ÚOOZ, kteří některé jeho kamuflážní rozhovory zaznamenali. Pan Mrázek své rozhovory zvukově zaznamenával také. Skryté nahrávání byla Frantova vášeň,“ poznamenává Provod.

Nyní odbočme.

O Mrázkově údajném archivu, který s největší pravděpodobnostní obnášel zejména audiovizuální materiály a poznámky týkající se závažné trestné činnosti, se napsalo mnoho. Fyzické důkazy však neexistují. Naše redakce hovořila hned s několika lidmi, kteří se Mrázkem v minulosti zabývali. Všichni nám nezávisle na sobě potvrdili, že také oni se zmíněným obsahem zabývali, že ho hledali. Marně. Nenašel se prý ani u státních zástupců, kteří se Mrázkovou činností zabývali. Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý v roce 2019 pro MfD opakoval, že je přesvědčen, že archiv existuje. „Pokud to někdo má, bude to rozhodně sloužit k vydírání spousty zajímavých a vlivných osob včetně politiků,“ řekl Tichý, který Mrázka a lidi kolem něj roky vyšetřoval.

Miroslav Provod je toho názoru, že Mrázkem pořízené nahrávky reálně existovaly.

„Jeho nahrávky určitě existují. Proč by je pořizoval, kdyby je někomu neodevzdával? Nikdy jsem od nikoho neslyšel vyprávět, že by pořízenou nahrávkou Mrázek někoho vydíral. Nepracoval pro sebe,“ dovozuje logicky Provod. A kde tedy zmíněné a extrémně citlivé materiály jsou? „Nahrávky musí být v archívu BIS. Musí tam být i obrazové nahrávky pořízené hodinkami s mikrokamerou. Uměle generované důkazy formou hlasového záznamu nebyly nahrávkami pro soud, byly to nahrávky pro tajnou službu,“ konstatuje.

Pokud si prý někdo u Mrázka objednal nějakou lumpárnu a zpečetil svou nabídku malou zálohou, mohla u něj prý zaťukat BIS s tvrzením, že jeho rozhovor s Mrázkem sama zaznamenala, a hříšná duše byla výměnou za odpuštění zaznamenaného hříchu ulovena, uzavírá Provod.

Vzhledem k abnormální zajímavosti jeho slov budeme v rozjetém cyklu pokračovat zase za několik dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…