Nečas jen zkouší naši trpělivost, zuří sociální demokrat

18.07.2012 15:17

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) je znepokojen situací ohledně dostavby dálnice D3 na trase Praha – České Budějovice a dále na hranice s Rakouskem, kde by měla být rychlostní silnice. Upozorňuje na to, že vláda projednává dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, ale na své sliby o tom, že podpoří dostavbu důležité spojnice, jaksi pozapomněla.

Nečas jen zkouší naši trpělivost, zuří sociální demokrat
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

„Sliby se mají plnit, nejen o Vánocích. Kde jsou sliby vlády Petra Nečase (ODS) a kde realita,“ ptá se první muž kraje.

Dostavba jihočeské Jaderné elektrárny Temelín má stát zhruba 200 až 300 miliard korun. Nabídky odevzdali a investor, energetická společnost ČEZ, příští rok v létě oznámí vítěze. Do té doby bude rozsáhlé nabídky posuzovat. Přitom právě Nečas a jeho lidé „slibovali“ že dostavba atomky bude významnou pomocí pro podnikatele a zaměstnance z jihu Čech.

„Věřím, že ČEZ vybere nabídku po všech stránkách nejlepší. Tedy nejen z hlediska konečné ceny, ale především jaderné bezpečnosti a kvalitativních parametrů. Stranou pozornosti v procesu posuzování nesmí také zůstat další významný aspekt - míra zapojení českých podniků. I přes různá prohlášení a memoranda českým firmám totiž nikdo nezaručí, že zakázky na dostavbě Temelína opravdu získají. Veřejná obchodní soutěž totiž neumožňuje rozsah dodávek z Česka ovlivňovat,“ říká Jiří Zimola s tím, že by byl velmi nerad, kdyby české a jihočeské firmy zůstaly mimo hru.

Právě stejné obavy má i o naplňování slibů vlády Petra Nečase vůči Jihočechům. Oprávněnost požadavků na dostavbu dálnice D3 a s tím související výstavbu navazující silnice R3 na rakouské hranice nebo R4 z Písku do Prahy dnes již nikdo nezpochybňuje.

Nečas zkouší trpělivost?

„Je to dokonce součástí zprávy vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína. Bohužel jsme se navzdory nejrůznějším ministerským prohlášením neposunuli dál, než k přípravě PPP projektu dálnice v úseku od Veselí nad Lužnicí do Českých Budějovic, což je ta nejméně bolestivá část z celé dálnice D3. Zkouší Nečasova vláda Jihočechy z trpělivosti? Nebo se jen trochu pozapomnělo na to, co se dříve slíbilo? Ať tak či onak, budeme muset vládě její slib připomenout. Protože sliby se mají plnit nejen o Vánocích,“ říká hejtman.

Pravdou je, že o dostavbě JETE se hovoří jako o hotové věci. O tom, kdy bude celková trasa D3 o délce cca 160 km dokončena, nehovoří nikdo. A kdy bude hotová silnice z Českých Budějovic na hranice s Rakouskem, už vůbec. Přitom právě tato trasa je nejkritičtější. Denně tudy jezdí desítky tisíc aut, desítky kamionů. Jde o dvouproudou silnici, která by mohla spíš splňovat kritéria silnice třetí třídy, než komunikace tolik potřební pro tranzit směrem na jih Evropy.

Jihočeský kraj spoléhá i nato, že člen vlády, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) bude také značně bojovat za to, aby D3 a R3 byla dokončena co nejdříve. Protože právě i on byl velkým kritikem toho, že stěžejní silnice je stále v nedohlednu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…