Odstřelený šéf zlínské ČSSD vytáhl slova o dalším připraveném puči

11.02.2014 8:41

Revoluce a čas nových tváří nebo jen mocenský puč? Na rozdíl od Bohuslava Sobotky, který nedávný exces v oranžových řadách přežil a zvítězil, ve Zlíně byl původní šéf místní sociální demokracie jasně vyřazen ze hry. Důvodem prý byla snaha o očistu strany a likvidace údajného vlivu nechvalně známého podnikatele Martina Janečky. To bývalý předseda razantně odmítá.

Odstřelený šéf zlínské ČSSD vytáhl slova o dalším připraveném puči
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Při volbě nového vedení strany jednoznačně uspěly nové tváře. „Rozhodně stranu více otevřeme veřejnosti. Budeme neustále zdůrazňovat, že jenom nadáváním se politika nezmění. Rádi bychom zapojili co nejvíce slušných lidí do činnosti zlínské sociální demokracie. Čím více nás bude, tím menší je pravděpodobnost, že se na klíčové pozice dostanou jedinci s nekalými úmysly, kteří si ve stranách udržují pouze pohodlné hlasovací většiny,“ prohlásil ke svému zvolení zbrusu nový předseda Vladimír Drtil pro ParlamentníListy.cz. Ten se do pozice dostal údajně také díky své vytrvalé snaze vymanit zlínskou sociální demokracii ze sféry vlivu někdejšího radního Martina Janečky, který proslul kvůli korupční sféře.

„Jeho vliv na některé bývalé spolupracovníky v místní ČSSD byl nepopiratelně možný a řada indicií tomu nasvědčovala. Například, i když byl pravomocně odsouzený, tehdejší vedení strany se od něj nedistancovalo. Někteří spolupracovníci Martina Janečky naopak vyzdvihovali jeho zásluhy pro rozvoj strany a omlouvali neúspěch ve volbách agresivní kampaní na jeho osobu. To vedlo k rozdělení místní organizace,“ vysvětlovat Drtil. „Členové napříč celou členskou základnou zlínské sociální demokracie dlouhodobě nespokojení s tímto stavem se nakonec sjednotili a rozhodli se změnit vedení místní organizace. V demokratických tajných volbách pak byla většině členů bývalého vedení vyjádřena nedůvěra tím, že do vedení organizace byli zvoleni noví představitelé, kterým jde o skutečnou změnu. Ve vedení jsou zastoupení představitelé různých názorových proudů,“ dodal.

Bývalý šéf ČSSD tvrdí: je to lež, žádné kontakty s Janečkou nebyly

Jenže podle dnes už bývalého šéfa místní ČSSD a člena zlínského zastupitelstva je všechno trochu jinak. „Šlo o připravený puč. Určité skupině členů, která se v minulosti snažila založit místní organizaci, se podařilo díky účelovému přiřazení členů této druhé organizace převážit hlasování,“ tvrdí Boris Popesko. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil také ke vztahům s podnikatele Janečkou. „Je to lež. Nikdo z členů minulého výboru neudržoval styky s Martinem Janečkou. Od té doby, co přestal být členem České strany sociálně demokratické, tak jsem ho například já osobně viděl tak dvakrát na ulici,“ dodal pro ParlamentníListy.cz. Odhlasovanou změnu vysvětluje jen jako snahu o prosazení mocenských zájmů. „Jde o osobní ambice některých členů, kteří to zkoušeli přes druhou organizaci a teď se jim podařilo přesvědčit část členů, aby se přidali na jejich stranu,“ vysvětlil Popesko, který je členem sociální demokracie dvanáct let.

Očištěná strana chce zabodovat v komunální politice

Vladimír Drtil má ale jasno. Trvá si na tom, že právě on a jeho tým očišťují stranu a díky tomu mají i větší šanci teď zabodovat v komunální politice. „Působení Martina Janečky v místní organizaci ve Zlíně vnímá celá řada občanů dodnes negativně. Markantní to bylo v souvislosti s posledními komunálními volbami. I v důsledku tohoto vnímání sociální demokracie nezískala odpovídající sílu v zastupitelstvu města Zlína. Mnozí členové místní organizace upadali do beznadějné letargie, pasivity a opustili naše řady. Existoval nezanedbatelný počet občanů města, kteří vnímali ČSSD jako stranu, ve které má tento člověk stále velký vliv. To způsobilo podmíněně menší zájem o politiku sociální demokracie ve Zlíně,“ popsal Drtil, který už ví, jak z krize ven.

„Budeme zkrátka dělat politiku slušnou a poctivou pod hlavičkou moderní levicové strany jakou je ČSSD. Rádi bychom i lidem ve Zlíně ukázali, že sociální demokracie jim může nabídnout zajímavou alternativu, jak spravovat věci veřejné. Program do voleb teprve začínáme připravovat, ale i v této fázi se chceme začít otevírat veřejnosti. Rádi bychom naše programové priority rozebrali s odbornou veřejností i neziskovým sektorem. Určitě se budeme opírat o propracovaný program ČSSD. Navíc zrovna teď zažíváme jedinečné období, kdy sociální demokracie může z pozice vládní, parlamentní a krajské pomáhat našemu městu víc, než kdy jindy v minulosti. Zejména v investicích, ve stabilitě veřejných služeb a v dalších konkrétních krocích, můžeme tak jako nikdy před tím vytvářet nová pracovní místa, stabilizovat ty stávající a dát jistoty těm, kteří již ztráceli naději. A už v tuto chvíli můžeme rozhodně slíbit, že nedopustíme jakoukoliv privatizaci společností s majetkovou účastí města, o čemž současná koalice na radnici uvažuje. ČSSD ve Zlíně nikdy nepůjde na ruku nejrůznějším pochybným podnikatelským zájmům,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Popesko zakládá novou názorovou platformu

Dá se ale předpokládat, že jednoduchou cestu Drtil mít nebude. Už teď je pravděpodobné, že má zaděláno na opozici ve vlastní straně. „Nechci se vzdávat. Jsem příznivcem programu sociální demokracie a budu v ní pracovat i nadále,“ vyjádřil se Popesko. Názorově se však s aktuálním vedením místní organizace velmi liší. Sám ale „vlastní“ organizaci zakládat nechce. „Vždycky jsme se spíš bránili tomu, aby vznikalo více organizací tam, kde je pouze jedna radnice. Vzhledem k tomu, že v okresním výboru je zastoupeno současné vedení naší organizace, tak by asi neuvítali vznik nové organizace. Zakládáme ale názorovou platformu a budeme prosazovat své názory uvnitř organizace,“ ubezpečil.

Základní fakta o ČSSD Zlín

ČSSD ve Zlíně má v současnosti 88 členů. V krajském městě aktuálně působí pouze jediná místní organizace (MO). Došlo tak ke sjednocení členské základny. Novým předsedou MO ČSSD Zlín je od 30. ledna 2014 Ing. Vladimír Drtil. Na vedení organizace se podílí 19členný výbor, v němž jsou zastoupeny nejrůznějších názorové proudy. Významné zastoupení ve vedení zlínské organizace mají také mladí sociální demokraté a ženy.

Vladimír Drtil

Vladimír Drtil se narodil ve Zlíně v roce 1944. Vyrůstal pouze s matkou a dvěma sourozenci. Jeho otec byl jako účastník protifašistického odboje za 2. světové války popraven v Mauthausenu. Vystudoval obor tepelně energetická zařízení na VUT Brno. Potom působil 24 let na nejrůznějších pozicích od technika až po ředitele v odvětví strojírenství a teplárenství. Živil se také jako ekologický a energetický auditor. Členem ČSSD je od roku 2002. Na podzim roku 2013 se stal členem okresního výkonného výboru ČSSD pro okres Zlín. Od 30. ledna 2014 je novým předsedou místní organizace ČSSD Zlín.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…