Opozice griluje Drábka. Jiné řešení než Tvoje rezignace není, říká

01.10.2012 21:18

Už je to prý jasné. Po průšvizích s pozdním vyplácením sociálních dávek i dalších "renoncech" je tu poslední kapka, která musí ministru práce a sociálních věcí, Jaromíru Drábkovi (TOP 09) zlomit vaz. Aspoň ten politický.

Opozice griluje Drábka. Jiné řešení než Tvoje rezignace není, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Na ministerstvu práce a sociálních věcí bylo v pondělí veselo. Zasahovala tu protikorupční policie, která si přímo z úřadu odvedla náměstka ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), Vladimíra Šišku a šéfa IT oddělení, Milana Hojera.

Huml: Asociální sociál. Pryč

Podle exoranžového poslance Stanislava Humla by měl Drábek v této souvislosti jednoznačně odstoupit. Respektive, nejen v ní. "V této souvislosti mám málo informací pro posouzení. Drábek je ale asociální ministr sociálních věcí a jeho demisi bych určitě přivítal," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

To komunisté reagují ještě důrazněji. Poslanec Miroslav Opálka oficiálně vyzval k Drábkově rezignaci právě v důsledku zadržení jeho spolupracovníků. Ze současné situace prý neexistuje jiné východisko, než právě Drábkova hlava.

Jiné východisko není. Drábek musí pryč

"Nechci dělat závěry dříve, než rozhodne státní zástupce a soud. Musím však vzít v úvahu, že Policie ČR nekonala bez usvědčujících důkazů. Je tedy otázkou, zda vůbec může ministr Drábek ustát svou pozici, neboť se svým prvním náměstkem, kterého si na ministerstvo přivedl, velmi úzce spolupracoval i na předchozích významných pozicích. Rovněž by se prokázalo, že některé vyžádané informace, které pan ministr sděloval poslancům, nebyly pravdivé. Za této situace nevidím jiné řešení než rezignaci ministra  Drábka," uvedl v pondělí Opálka ve svém vyjádření.

Drábkovi ale podráží nohy nejen jeho političtí odpůrci, ale i členové jeho partaje. Třeba kandidátka na hejtmanku Ústeckého kraje Karola Haasová (TOP 09) je přesvědčená o tom, že by ministr práce a sociálních věcí měl rezignovat.

Proti Drábkovi jdou i TOPkaři

„Ministr Jaromír Drábek za to nese minimálně politickou odpovědnost. Navíc opakovaně odmítal kritiku směřovanou proti jeho prvnímu náměstkovi Vladimíru Šiškovi. Naopak se za Šišku, se kterým v minulosti také podnikal, opakovaně zaručil. Z toho plyne jediný závěr, že by měl okamžitě rezignovat,“ uvedla Haasová v prohlášení, které zaslala ParlamentnímListům.cz.

Kvůli pochybením Drábkových podřízených si ministra "na kobereček" v podvečer pozval i premiér Petr Nečas (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…