Poslanec Paggio: Nesrovnávejte Peake s Parkanovou. Ale s Kühnlem

16.12.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Bývalý poslanec VV, Viktor Paggio (LIDEM) nemá s kroky Karolíny Peake v čele resortu obrany žádný problém. Srovnávání s Vlastou Parkanovou ale úzkostlivě odmítá.

Poslanec Paggio: Nesrovnávejte Peake s Parkanovou. Ale s Kühnlem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Paggio v půlnočním rozhovoru

Jak obvykle trávíte sobotní večer? S přáteli, u dobré knihy?
Když vyrážím ven s kamarády, tak většinou v pátek. Protože v práci nemám skoro žádný pohyb, snažím se v sobotu trochu zasportovat a čtu si.  Ale jako člen koaličního vyjednávacího týmu strávím kus této soboty i připomínkami k novému textu koaliční smlouvy.



Kdy jste naposledy byl v divadle/kině a na čem?
Minulý týden jsem byl s kamarádkou v kině a nechal jsem se přemluvit na film "Twilight sága: Rozbřesk". Režisérův záměr byl zřejmě romantický film s akčními prvky, ale je to spíš komedie. Některé scény jsou vysloveně dada. Jako když k zasněžené horské chatě v amerických horách doběhnou upírům na pomoc jejich brazilští příbuzní v jakýchsi indiánských oblečcích. Docela jsem se nasmál. A když jsem se nesmál, tak jsem klimbal. Zajímavý umělecký počin.



Co děláváte o sobotní půlnoci?
Koukám na film na notebooku nebo si čtu. Teď třeba útlou knížečku Klause Bringmanna "Storia romana" o dějinách antického Říma, které mě velmi zajímají.

Šéfka LIDEM Karolína Peake se stala ministryní obrany, představil byste si podobný krok třeba před dvěma měsíci jako reálný?
Reálný, ale nepravděpodobný. Taková je politika.

Souhlasíte se změnami, které provedla (odvolání Picka atd.)?
I já jsem stoupencem plného zcivilnění ministerstva obrany, a proto s krokem věcně souhlasím, jakkoliv si generála Picka z doby působení ve Výboru pro obranu velmi vážím. Ale vojáci mají vést armádu a ministerstvo civilisté.



Nebyly podle Vás ty změny příliš rychlé? Ještě pár hodin před provedením změn K. Peake uvedla, že žádné radikální dělat nebude...
Načasování je plně na paní ministryni.

Může K. Peake jako ministryně obrany uškodit LIDEM? (nekompetentnost atd.) Mluví se o tom, že Peake je "druhá Parkanová"...
Logičtější by bylo srovnávat Karolínu Peake například s bývalým ministrem Kühnlem, který byl také ze středové liberální strany. Ale je srovnávána s paní Parkanovou, hlavně protože je žena. To je úplně mimo mísu, je z jiného těsta. A ano, uškodit nám může, pokud resort nezvládne. Ale znám ji a věřím v její schopnosti. Pokud jde o kompetentnost, post ministra obrany je politický post, který má být obsazen politikem. Představa, že nejleším ministrem obrany bude voják a nejlepším ministrem školství učitel, je zcestná. Podle této logiky by nejlepším šéfem stáje Formule 1 byl řidič. Ministr musí mít schopnost dát ministerstvu politickou vizi, postavit a udržet v chodu kvalitní tým, naslouchat odborníkům a obhájit své konání před veřejností. Jsem odpůrcem v Česku bohužel tak populárních "úřednických" vlád a politických postů obsazených "odborníky". Idea technicistní, úřednické vlády á la Evropská komise je mi hluboce cizí. Mimochodem je zajímavé, že na jednu stranu si lidé stěžují na nevolené bruselské úředníky, na druhé straně je na národní úrovni vyžadují.

Další Půlnoční rozhovory čtěte:  ZDE

Na veřejnost může to, že se stala šéfkou obrany, působit směšně; i vzhledem k její kauze s nepřiznanými miliony. O Vás se jako o možném ministru obrany hovořilo také. Dostal jste nabídku?
Majetkové přiznání - předsedkyně vše vysvětlila a uvedla do pořádku. Nabídku stát se ministrem obrany jsem nedostal.

Jak hodnotíte pokongresové kroky premiéra Petra Nečase? Co dělá podle Vás dobře/špatně?
Těch kroků je hodně, nevím přesně, na co se ptáte. Nyní, když jsme v relativně bezpečném pásmu s deficitem pod 3%, si může vláda dovolit zvolnit konsolidační úsilí a rozjet i některá prorůstová opatření. Celkově - a to platí jak pro vládu, tak pro koaliční poslance, musíme lidi přestat strašit.

Co je cíl LIDEM do nového roku?
Růst.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…