Praha se potápí! Magistrát prý ignoroval situaci a hráze stavěl už do vody

02.06.2013 19:15

Kvůli povodním bylo v Praze uzavřeno už osm stanic metra, od pondělních 5:00 bude uzavřena trasa po celém centru. Na různých místech, například v okolí Prahy 10, se valí voda a situace se nelepší. Přitom Praha zakoupila protipovodňová opatření za miliardy korun. Jak ale upozorňuje poslanec Boris Šťastný či bývalý primátor Bohuslav Svoboda, se stavbou hrází se začalo pozdě.

Praha se potápí! Magistrát prý ignoroval situaci a hráze stavěl už do vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

"Na Praze 10 na Botiči stavíme protipovodňové hráze vlastními silami, pomáhá každý, kdo má ruce a nohy, a nikdo z magistrátu nám nepomohl. Máme pocit, že ani není kam se dovolat. Evakuovali jsme 150 lidí z domova seniorů, situace je kritická a magistrát nepomáhá," popsal pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný (ODS).

Ten potvrdil slova starosty Radotína Karla Hanzlíka (ODS), že se stavbou hrází se začalo příliš pozdě. Šťastný sice nechce zatím vynášet jasné soudy, ale když ráno projížděl Prahou, nevšiml si prý žádné větší aktivity.

"Protipovodňová opatření stála několik miliard a mám pocit, že nebyla postavena včas, teď už je to evidentní," dodal poslanec, který byl dříve pražským zastupitelem, ale nedávno složil mandát.

"Teď to vidím z pozice Prahy 10, kde situace na Botiči je kritická. Je evidentní, že nikdo nereguluje přehradu v Hostivaři, valí se voda. Jak jsem říkal, museli jsme přestěhovat lidi z domova seniorů do jiných zařízení a žádná součinnost z magistrátu nepřichází," vysvětluje Šťastný.

Žádalo se o hráz, ale nic se nedělo

Současné vedení Prahy, které prý nezvládlo situaci, kritizuje i bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Fakt je takový, že krizový povodňový řád má své zákony a říká, že při určitém průtoku vody na Berounce se musí začít stavět. Tento průtok je v krizovém plánu stanoven na hranici 450 metrů krychlových za sekundu. Tato hodnota byla v Radotíně naměřena o půlnoci. Místní krizový štáb žádal a pak i urgoval stavbu hráze, ale nic se nestalo," popsal pro MF Dnes.

Podobně hovoří i zmíněný starosta Radotína Hanzlík. "První etapa se měla stavět do půlnoci. Volali jsme na krizový štáb magistrátu, a řekli nám, že to ještě není potřeba, protože hodnota průtoku 450 metrů krychlových je naddimenzovaná," sdělil deníku. Podle jeho slov se mu podařilo náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09), který zastupuje odvolaného primátora, přemluvit až ve tři hodiny v noci. Zábrany se tedy nakonec začaly stavět, ale příliš pozdě.

Jeho slova dokládá i odvolaná pražská radní Aleksandra Udženija (ODS). „Podle ověřených informací nebyla v souladu s protipovodňovým plánem zahájena včas výstavba některých protipovodňových zábran na několika místech v Praze. Například již deset minut po půlnoci byl v Radotíně na Berounce takový průtok, že měl být dán okamžitě pokyn k zahájení výstavby. Přes urgence protipovodňového štábu v Radotíně se teprve na zásah ředitele Povodí Vltavy Friedla ve tři hodiny ráno daly věci do pohybu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Zábrany se na Praze 1 stavěly už do vody

Podle jejích slov byly práce fakticky zahájeny až kolem 9. hodiny ranní, ovšem ještě v 15:00 nebyly ani dokončeny – nebyl totiž dovezen všechen materiál. „O celé situaci byl průběžně informován náměstek Hudeček i náměstek Richter. Další příklad je Praha 1, kde protipovodňové zábrany byly již stavěny do vody. To vše mělo už dávno stát,“ dodala Udženija.

Například Marta Semelová (KSČM), která je sice pražskou zastupitelkou, ale ne členkou krizového štábu, nemá o údajně nepřipraveném magistrátu příliš mnoho informací. "Jsem odkázána pouze na informace médií," řekla ParlamentnímListům.cz. Nechce proto prý postup Prahy posuzovat.

Pro zprávu o zoufalé situaci zatím hovoří tisková zpráva, kterou vydal pražský magistrát. Zřídil povodňovou linku a požádal o pomoc dobrovolníky. „Rád bych touto cestou požádal veřejnost o pomoc. Případní dobrovolníci se tak mohou hlásit na telefonní lince 1234. Tato linka bude sloužit nejen pro evidenci dobrovolníků, ale také jako linka, kam lidé mohou volat své dotazy ohledně povodní,“ píše 1. náměstek primátora Hudeček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…