Prasata už jsou mrtvá. Zeman hned na začátek návštěvy řekl něco, co naštve jeho kritiky

01.06.2016 12:33

Prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu Jihočeského kraje. Na jihu země je hlava státu již potřetí a hejtman Jiří Zimola (ČSSD) připomněl, že nyní prezident přijel přesně rok po své loňské návštěvě. Prvním bodem programu byla tradičně debata s krajskými zastupiteli. Odpoledne Zeman zavítá do Bechyně a setká se s krajskými hasiči.

Prasata už jsou mrtvá. Zeman hned na začátek návštěvy řekl něco, co naštve jeho kritiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Doporučujete Velké Británii, aby odešla z Evropské unie?

96%
4%
hlasovalo: 7457 lidí

Třídenní návštěva Jihočeského kraje začala pro prezidenta Miloše Zemana tradičně na Krajském úřadu v Českých Budějovicích. Hned po příjezdu čekaly hlavu státu u hlavního vchodu malé děti, kterým prezident v rámci Dne dětí rozdával čokoládová kindervajíčka. Poté jednal zhruba půl hodiny s hejtmanem Jiřím Zimolou a následně se přesunul na diskusi s krajskými zastupiteli.

„Kdykoli přijedu do jižních Čech, jímá mě nostalgie, protože jsem tady tak trochu začínal svoji politickou kariéru. V roce 1990 jsem sice ještě kandidoval za Občanské fórum ve středních Čechách, ale když se rozpadlo, přijal jsem v roce 1992 nabídku jihočeské sociální demokracie. Při volební kampani jsem projel celý kraj několikrát a vracel jsem se sem tu v autobusu Zemák a tu při jiných příležitostech,“ vzpomínal v úvodní řeči prezident.

Hovořilo se pochopitelně o dopravní situaci, což je výrazné téma ve všech krajích. „Je zajímavé, že z úst pana hejtmana nepadlo kouzelné slůvko dálnice D3. Vyžádal jsem si podklady pro tuto dominantní stavbu Jihočeského kraje. Tady to bude v pořádku, horší to bude ve středních Čechách, kde se to bohužel celé zpomaluje. Dále už nemusíme mlvit o nezaměstnanosti jako o velkém problému,“ míní Zeman.

„Mou povinností je nejenom dávat knížecí rady, ale také trochu pomáhat. Komunikuji s jednotlivými ministry včetně ministra dopravy a tématika dopravní infrastruktury je častým předmětem našich schůzek. A víte, že jsem se v rámci ekonomické diplomacie zasazoval o otevření našeho prostoru čínským investicím. Málokdo ví, že ŠKODA AUTO, náš nejvýznamější zaměstnavatel, nejvíce vyváží na čínský trh. To zřejmě naši komentátoři nevědí a považují Čínu za nevýznamný trh.“

Jako v ostatních krajích se prezident v projevu dotkl i zchátralých památek v kraji. „Vozím s sebou do krajů takovou tlustou knihu, která se mezi hejtmany nazývá ‚kladivo na hejtmany‘. Vydal ji Národní památkový ústav a je tam seznam ruin, o které se nikdo nestará. V případě Jihočeského kraje je to 57 kusů. 57 kusů, pane hejtmane. Já to mám všechno pečlivě zdokumentované!“ sdělil prezident smějícímu se sálu.

Jedním z hlavních témat byly církevní restituce. Jihočeský kraj totiž, v rámci své zákonodárné iniciativy, navrhuje zákon o zdanění církevních restitucí. Zdejší subjekty podle Zimoly čelí desítkám žalob ze strany církevních subjektů.

„Samozřejmě chápu snahu kraje ragovat na žaloby Jihočeského kraje. Připomínám si, že když jsem byl poslanec Federálního shromáždění a proběhla první vlna církevních restitucí, tak tehdy zástupci církví říkali – toto je náš poslední požadavek. Od té doby uplynulo mnoho a mnoho let a jak se ukázalo, poslední požadavek nebyl poslední,“ dodal Miloš Zeman.

V rámci debaty první otázku položil jihočeský senátor za ODS Tomáš Jirsa a zajímal se o problematiku Národního parku Šumava. „Pane senátore, máloco znám v Jihočeském kraji tak dobře jako šumavský národní park a budu se této problematice věnovat i během své návštěvy. Vždycky si říkám, že ochrana přírody má zahrnout i jednoho živočicha, který se jmenuje člověk. A když člověk na té Šumavě bydlí, tak má zájem, aby kromě tetřeva hlušce byli chráněni i jiní živočichové a neodcházeli z tamních obcí mladí lidé. Víte, že bych nejradši šumavský národní park zrušil, ale to se mi zatím nepodaří prosadit, i když bych rád. Na německé straně žádný národní park není, vesele se tam lyžuje a tak to má být,“ zareagoval prezident Zeman.

Předsedkyně místní Agrární komory se prezidenta ptala, zda si dokáže tipnout, kterým bytostem v počtu 47 tisíc hrozí uříznutí hlavy a to bez jakéhokoli náboženského podtextu. „Vzhledem k tomu, že jste předsedkyně pobočky Agrární komory, předpokládám, že do toho zahrnujete i zvířata, je to tak? Dostal jsem teď dopis od Svazu chovatelů prasat...“ začal hádat Zeman. „Prasata už tu jsou mrtvá,“ kontrovala hned šéfka komory. „No, koně už také téměř kromě kladrubských neexistují, ty můžeme vynechat. Počet krav klesl od roku 1990 asi o dvě třetiny, ale další uhynutí jim nehrozí, takže asi nevím,“ tipoval prezident a dle slov šéfky zdejších zemědělců nebyl daleko od pravdy. „Nejohroženější jsou dojnice, tedy odvětví krav,“ uvedla. Během rozebírání tohoto tématu se Zeman dotkl i sankcí proti Rusku a znovu zopakoval, že je třeba je zrušit, protože na tom tratí obě strany.

Tématem ohrožených dojnic debata prezidenta se zastupiteli skončila. Následovalo už jen předávání darů. Hejtman Zimola daroval prezidentu republiky velké šachy a doprovodil to obsáhlým historickým exkurzem. Loni zde prezident dostal obří vyřezávaný husitský kalich. „Já hraju, pane hejtmane, šachy v Lánech, kde hraju proti sobě, takže nikdy nemůžu prohrát,“ sdělil Zeman. Naopak prezident daroval hejtmanovi koženou aktovku, opasek a peněženku z pravé kůže. „Opasek je vyrobený na míru. My jsme všem hejtmanům změřili objem pasu. Nejštíhlejší hejtman je Jiří Rozbořil, vy jste dopadl celkem dobře, myslím, že máte 104. Nejste nejštíhlejší, ale jste kus chlapa a stačila na vás jedna kráva. No a závěrem, nevím, jestli vám říkat, novodobý Hus nebo Žižka. Ale vzhledem k tomu, jak oba dopadli, bych vám přál, abyste byl spíš Žižka,“ dořekl Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…