Přečtěte si, jak čarovala s nemovitostí čerstvá místopředsedkyně ČSSD a její otec

27.03.2015 11:35

Reality jsou pro sociální demokracii doslova prokleté. Někdejší ministr vnitra a posléze premiér Stanislav Gross záhadu svého barrandovského bytu nevysvětlil dodnes, další ministerský předseda Bohuslav Sobotka si bydlení pořídil prý z poslaneckých náhrad. Teď transakce s nemovitostí dohnala čerstvou místopředsedkyni ČSSD a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Teska Arnoštovou. Ta v roce 2006 koupila pozemek v pražské Michli o výměře 1747 metrů čtverečných za zhruba 1,5 milionu korun. Tedy za podezřele výhodnou cenu.

Přečtěte si, jak čarovala s nemovitostí čerstvá místopředsedkyně ČSSD a její otec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

Pozemek původně patřil Tomáši Šulcovi z Uherského Hradiště, toho zastupoval otec političky ČSSD Jan Arnošt, který ve městě působil. Oproti kupní ceně měl mít ovšem hodnotu 9 milionů 783 tisíc korun. Čtyři dědicové Tomáše Šulce se cítí realitní operací rodiny Arnoštů podvedeni a kvůli podezřelé transakci jejich zmocněnec Allan Hampl podal koncem února na Arnošta, jeho dceru a neustanoveného pracovníka pražského katastrálního úřadu trestní oznámení. V něm zmocněnec vyjmenované podezřívá z podvodu a padělání kupních smluv.

Hampl podal oznámení na pražské městské státní zastupitelství, to jej předalo místně příslušné prokuratuře do Brna, případ začala prověřovat policie. "Tuto věc jsme z důvodu věcné a místní příslušnosti postoupili na Krajské státní zastupitelství v Brně,“ sdělila ParlamentnímListům.cz mluvčí pražských návladních Štěpánka Zenklová.

Pozemek koupený za 1,5 milionu má dnes cenu skoro deseti

Zmocněnec Hampl je ve svých tvrzeních nekompromisní a pojmenovává konkrétní věci, jichž se měli advokát Arnošt a jeho dcera – vysoce postavená politička – dopustit, ošálit starého muže, který dlužil peníze advokátovi, a získat nemovitost za neuvěřitelně nízkou cenu. "Prodávající byl pod vlivem svého advokáta, který takto od svého klienta pro svoji dceru získal velmi lukrativní pozemek v hodnotě přesahující i v roce 2006 částku 2,6 milionů korun,“ tvrdí Hampl. Pozemek, koupený v roce 2006, přešel do faktického vlastnictví Arnoštové až v roce 2013. "V současné době je hodnota ke dni zápisu změny majitele v roce 2013 dle aktuální cenové mapy 9,5 milionu korun,“ tvrdí dále Hampl. Po následných soudních tahanicích s dědici Lenka Teska Arnoštová převedla inkriminovaný pozemek na svoji matku. Katastrální úřad tento převod podle Hampla uznal, přestože byl soudem potvrzený nárok na část pozemku po dědictví. Při této operaci měly být předloženy údajně padělané smlouvy mezu zesnulým Tomášem Šulcem a Teska Arnoštovou. "Při nahlédnutí do svazku listin na katastrálním úřadě jsme zjistili, že obsahuje padělky, které prodávající nemohl podepsat, neboť v mezidobí zemřel,“ konstatuje Hampl. Převod pozemku na matku pak měl zabránit nárokům údajně poškozených dědiců. Případ má i další doprovodné faktory, jako například Alzheimerovu chorobu původního vlastníka – restituentky Zdislavy Šulcové nebo vypracování znaleckého posudku ve Štědrý den.

Lenka Teska Arnoštová na otázky Parlamentních Listů.cz, zaslané na její pracoviště, nezareagovala. ParlamentnímListům.cz se ale ozvala mluvčí sociální demokracie Eva Gregorová. "Omlouvám se, ale paní místopředsedkyně je doma, nemocná. Děkujeme za pochopení,“ vzkázala za náměstkyni ministra zdravotnictví Eva Gregorová z tiskového odboru.

Nízká cena kvůli stavebnímu odpadu

Lenka Teska Arnoštová se k případu, který byl medializován před uplynulým stranickým sjezdem ČSSD, vyjádřila na stranickém webu. Pozemek byl podle ní znehodnocený stavebním odpadem a jeho odstranění by neslo další náklady, proto tak laciná koupě. Posudky, které byly k pozemkům zpracovány, ale takovou zátěž nekonstatují.

Lenka Teska Arnoštová také připustila, že když kupovala pozemek od Tomáše Šulce, část kupní ceny posílala na účty jeho příbuzných. Ty měl podle dřívějšího rozsudku soudu Šulc vyplatit, aby mohl pozemek scelit.

Zvolení advokátky Lenky Teska Arnoštové do vedení sociální demokracie naplnilo dlouhotrvající volání předsedy Bohuslava Sobotky po ženách v politice ČSSD. Vyšetřování nyní ukáže, zda byla sázka na mladou a pohlednou ambiciózní političku, která má blízko k dalšímu vlivnému pražskému sociálnímu demokratovi a šéfovi motolské nemocnice Miloslavu Ludvíkovi, šťastnou volbou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…