Protikorupčník ze severu jásá: Teď můžeme to akvárko vyčistit

15.06.2013 16:39

Dlouhý policejní výslech absolvoval v úterý mediálně známý kritik evropských dotací a takzvaného programu ROP Severozápad Leo Steiner. Dva dny na to sleduje s napětím, jak se s podobným psychickým vypětím potí před policisty „větší ryby“ a ve zcela jiné pozici.

Protikorupčník ze severu jásá: Teď můžeme to akvárko vyčistit
Foto: tan
Popisek: Exúředník dotačního úřadu Severozápad Leo Steiner

To, co se od včerejška po velké policejní razii děje, je podle Leo Steinera velká příležitost vyčistit naše “akvárko“. „Ačkoliv si mnoho ryb a velryb v tomto prostředí vegetuje a současně se nyní diví, že občané se rovněž diví nad nimi a filtry demokracie - jako orgány činné v trestním řízení, media, občanská společnost a podobně - se před více jak rokem spustily. Cítím proto naději a víru,“ popisuje své aktuální pocity z toho, co se děje a z čeho jsou nejvyšší politické špičky tak vyplašené.

Nečas by měl odstoupit

Premiér České republiky by podle jeho mínění měl jednoznačně odstoupit. „ Samozřejmě. ROPácká ryba Nečas a spol. musí z kola ven!“ myslí si. Budou se však držet zuby nehty, což je podle něj v podstatě logické: „Jak se říká - kapři zvaní ropáci si sami rybník nevypustí, jelikož jsou sami ušpinění a neustále nenažraní,“ poukazuje Leo Steiner.

Leo Steiner, bývalý úředník dotačního úřadu a bojovník proti předraženým projektům, v úterý sám absolvoval dlouhý policejní výslech. „Mám dnes za sebou šestihodinový policejní výslech, kterého se účastnilo devět lidí. Přemýšlím o tom, jak je jednak těžké dostat lumpy do vězení a jednak, jak to je strašně drahé. Možná by pravomocně odsouzení měli zaplatit nejenom náklady soudu a advokátů, ale i veškeré náklady související s činností orgánů činných v trestním řízení a všech ostatních osob do tohoto procesů zapojených,“ míní. Efektem by podle něj byl velmi významný přínos do státního rozpočtu a také by se významná část procesů pravděpodobně výrazně urychlila, jelikož viníci velmi často sami takové prošetřování maří, protahují a destruují.

Na policejní stanici se Leo Steiner objevuje povětšinou v souvislosti s kauzami dotačního programu ROP Severozápad, na jehož nesrovnalosti jako první viditelně poukázal s ohledem na korupci a klientelismus, které se díky evropských penězům v Ústeckém a Karlovarském kraji mnohem více rozbujely, a to natolik, že se věc řeší přímo v Bruselu. „Dovoluji si upozornit, že již Severozápad přišel o více jak 3 miliardy - přealokací do jiných regionů -, téměř u pěti miliard je ohroženo proplacení žadatelům a pokud se nerozjede ROP během července, tak se začne nasčítávat ztráta z pravidla n + 2 (n + 3), která v konečném důsledku může být i 6 miliard,“ komentuje stav, který stále bedlivě sleduje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…