Protivládní demonstranti zuří: Nejsme fašisti. Kalousek lže

11.04.2012 20:17

Přesně po měsíci se sejdou nespokojení lidé před libereckou radnicí na Benešově náměstí v rámci akcí Holešovické výzvy v neděli 15. dubna od 17 hodin. Chtějí dosáhnout odstoupení vlády a možnost odvolávat nekompetentní ministry pomocí referenda. Při prvním setkání šest stovek demonstrantů vypískalo bývalého libereckého občanskodemokratického primátora Jiřího Kittnera.

Protivládní demonstranti zuří: Nejsme fašisti. Kalousek lže
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Jedním z hlavních organizátorů je Oldřich Jeníček, který bydlí na největším libereckém sídlišti Rochlice, kde je také předsedou místního osadního výboru. ParlamentníListy.cz se jej zeptaly na podorbnosti k protestům.

Co je cílem demonstrace?

Chceme, aby tato skandální vláda odstoupila. Hlavně však prosazujeme odstupitelnost všech ústavních činitelů, kteří selžou, a to pomocí referenda. Myslím, že v současné době by měla nastoupit úřednická vláda odborníků.

Co vás k této činnosti vede?

Jsme patrioti, máme zájem na tom, aby měli lidé práci a republika bohatla. A ne aby ji rozkradli. Nejsme žádní fašisti, jak si dovolil údajně říci ministr Kalousek o našem hlavním koordinátorovi Slávkovi Popelkovi. Přitom ho vůbec nezná, Popelka je velice slušný člověk.

Poprvé jste se sešli na stejném místě 15. března. Kolik přišlo lidí?

Čtvrt hodiny před začátkem bylo na náměstí třicet lidí, najednou se však přivalily davy. Nakonec se sešlo šest set účastníků.

Jak shromáždění proběhlo?

Dramatický moment nastal, když z radnice odcházel bývalý občanskodemokratický primátor Jiří Kittner. Celé náměstí ho vypískalo. Pár pitomců také vlétlo do radnice, takže museli zasahovat policisté. To už si nyní ohlídáme.

V předvečer týdne protestů se k nadcházejícícm setkáním pro ParlamentníListy.cz vyjádřili kromě příznivce Holešovské výzvy i odboráři, kteří již dlouhodobě vyjadřují nesouhlas s vládním establishmentem. Už teď jsou ale k jejich výsledkům skeptičtí.

Vládě je to jedno. Vše si rozkrade

"S vládou to nehne, ta k demonstracím přistupuje ve stylu: klidně si protestujte, my si to tu rozkrademe," řekl ParlamentnímListům.cz zkraje týdne šéf Svazu odborů a služeb Jaromír Dušek.

Na demonstraci svolanou na konec dubna očekává masivní účast. Ani ta však ale prý s vládními garniturami zřejmě nehne. "Doufám, že 21. dubna přijde na Václavské náměstí několik set tisíc lidí. I to je ale na pád těch gaunerů, co nám vládnou, málo. Ti chtějí tento stát jenom zprivatizovat. Demonstrace o víkendu, kdy si oni užívají na svých panských sídlech, je k odchodu nepřiměje," dodal Dušek s tím, že protivládní protesty se rozhodně "neobejdou bez razantních stávek."

Duškův kolega z Asociace samostatných odborů, Bohumír Dufek, se na týden protestů připravuje už v předstihu. "Připravujeme se velmi intenzivně, v následujícím týdnu nás čeká řada jednání, sejdeme se s ProAltem, zástupci Holešovské výzvy i dalšími iniciativami. Je čas, aby vláda skončila, tato vláda by neměla vládnout dál," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že každé vyjádření protivládních nálad, i to nejmenší, je cenné.

Lidi, probuďte se. Skončete s Kauflandem

"Češi se snad probudí, přestanou nakupovat v Kauflandu a začnou si vážit sami sebe a svého zdraví," dodal odborář.

To šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása vidí situaci mírněji. Má však strach, že ještě nenastala doba na to, aby vláda skutečně padla. "Národní rada zdravotně postižených se zaměří na jeho vyvrcholení v sobotu 21. dubna na Václavském náměstí. Obávám se ale, že atmosféra není taková, aby na to vláda reagovala výrazněji," řekl ParlamentnímListům.cz Krása.

Trvalý tlak. To je, oč tu běží

A co že by podle něho takovou atmosféru vyvolalo?"Akce typu té, která se chystá na 21. dubna, by musely být časté, rychle za sebou. Vytvořil by se aktivní nesouhlas s vládní politikou a trvalý tlak," dodal s tím, že nejde o protesty primárně proti vládě jako takové, ale proti vládní politice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban, Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…