Půjčte mu tepláky, bude je potřebovat. Andrej Babiš vyjel mezi lid

07.09.2017 14:10

Musíme bojovat za bezpečnost Evropy, zastavit nelegální migraci, více být slyšet v Bruselu. Běžte se podívat na Čapí hnízdo. Tam je těch 50 milionů. Na rozdíl od spousty rozkradených miliard, které už nikdo nedohledá, pronášel předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Liberci.

Půjčte mu tepláky, bude je potřebovat. Andrej Babiš vyjel mezi lid
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Andrej Babiš v Liberci

„Pokud je Čapí hnízdo nejdůležitější věc v historii této země, tak je mi to líto. Vyzývám všechny občany, aby se na Čapí hnízdo šli podívat. Tam těch padesát milionů je. Všechno bylo splněno. Spousty miliard, které se tu rozkradly, včetně OKD, už nikdo nikdy nedohledá,“ zdůraznil Andrej Babiš při návštěvě Liberce. „Hlavní linka našeho programu je bezpečnost našich lidí. Jsme součástí Evropy a musíme bojovat za bezpečnost Evropy. Potřebujeme být více slyšet v Bruselu. Musíme aktivně bojovat, aby byla zastavena nelegální migrace. Aby byla řešena mimo Evropu. V Sýrii, Libyi, ve státech kde vzniká,“ vyzýval.

Fronta jak na jahody. Půjčte mu tepláky, bude je potřebovat

„Tady je fronta jako na jahody,“ vtipkovala starší žena na účet hemžení kolem stánku hnutí ANO před libereckým pekařstvím Bláha, kde Andrej Babiš opět po dvou měsících podepisoval svoji knížku vizí O čem sním, když náhodou spím. „Panu Babišovi fandím. Dělá to dobře. Ostatní mu závidí, a tak se ho snaží zavřít,“ konstatovala další ve frontě na podpis stojící žena a podobné výroky bylo možné zaslechnout i od ostatních. O tom, že ne všichni Andreje Babiše milují, však zanedlouho podala důkaz dvojice mužů. Na Babiše pokřikovala: „Všichni kradli, tak teď budou krást jen někteří?“ A hloučku kolem stánku doporučovali. „Půjčte mu tepláky, bude je potřebovat.“

Podepisování předcházela tisková konference, kde hnutí ANO představilo svoji volební kampaň v Libereckém kraji. Bylo to první den poté, co Babiše  Sněmovna vydala k policejnímu vyšetřování. A tak zazněl i dotaz, zda Babiš uvažuje o tom, že by jako případně obviněný nebyl kandidátem hnutí ANO na premiéra. „Neuvažoval. Včera jsme na tom seděli devět hodin. Pokud je Čapí hnízdo nejdůležitější věc v historii této země, tak je mi to líto. Vyzývám všechny občany, aby se na Čapí hnízdo šli podívat. Tam těch padesát milionů je. Všechno bylo splněno. Spousty miliard, které se tu rozkradly, včetně OKD, už nikdo nikdy nedohledá,“ zdůraznil.

Udělal jsem na ministerstvu víc než všichni moji předchůdci

Babiš též představil program. „Máme super program, dělali jsme ho dlouho. Máme se i čím chlubit, co máme za sebou. Neskromně si myslím, že jsem udělal na ministerstvu víc než všichni předchůdci přede mnou. Máme ambice volby vyhrát a ukázat, že můžeme vládu řídit jiným způsobem, ve prospěch lidí. Doufejme, že tu šanci dostaneme. Volby jsou zásadním střetem našeho protikorupčního hnutí s tradičními stranami, které to tu ovládají 25 let,“ sdělil. 

Hlavní linka programu je dle něj bezpečnost našich lidí. „Jsme sice šestá nejbezpečnější země na světě, ale jsme součástí Evropy a musíme bojovat za bezpečnost Evropy. Potřebujeme být více slyšet v Bruselu. Jsem od roku 1994 jediný ministr, který tam prosadil jediný legislativní návrh,“ upozornil lídr hnutí ANO. „Musíme aktivně bojovat, aby byla zastavena nelegální migrace. Aby byla řešena mimo Evropu. V Sýrii, Libyi, ve státech kde vzniká. Bojovat proti terorismu znamená spolupráci tajných služeb v Evropě. A také se podívat na zákony – když šéf německé zpravodajské služby říká: V Berlíně atentátník sice předtím vypálil školu, ale my podle platných zákonů jsme nemohli nic dělat,“ uvedl Babiš, podle kterého se musíme podívat i na náš azylový zákon. „Když se stále ptám, proč se na Václaváku prodávají drogy, proč s tím nic nedělá policie. Potom se dozvídám, že ti, kteří u nás dostali azyl a dělají nějakou kriminalitu, tak s nimi nic nejde dělat,“ konstatoval.

Podle Babiše také potřebujeme rozlišit lidi, kteří pracují, a ty, kteří parazitují a zneužívají sociální dávky. „Ve vládě jsem vždy prosazoval navyšování platů podle průměrného platu. Kolegové mě přehlasovali, chtěli navýšení procentuální. My chceme navýšit platy těch, kteří mají nejméně. Sociální a kulturní služby, učitelé. Chceme řešit konečně důchody a přijít s důchodovou reformou. Není pravda, že chceme privatizovat zdravotnictví. Nechceme. Chceme, aby zdravotnictví bylo dostupné pro všechny,“ řekl s tím, že bývalému ministru zdravotnictví Němečkovi několikrát psal, aby ukázal mapu přístrojů, kde jsou magnetické rezonance, proč jich je v Moravskoslezském kraji patnáct, a v Kroměříži čekají šestnáct týdnů na magnetickou rezonanci. „Ani takovéto triviální věci nebyl ochoten udělat,“ posteskl si. 

Jednokolový Senát, méně ministrů i úředníků

Vysvětlil i to, jak si ANO představuje efektivní stát. „Ministr má pracovat jako ministr, ne sedět ve Sněmovně. Jednokolový Senát. Proč teď, když skončí Sněmovna, tři sta zákonů je pryč? Proč, když přijde nová Sněmovna, nepodívá se na ně? Potřebujeme méně ministrů. Nižší rozpočet na úřad vlády. Osm set úředníků. Co tam dělají? Hlavní problém je vláda. Musí být tým. Pokud vládu nikdo neřídí a je tam resortismus a ministři neakceptují, že nejmenší platy jsou v sociálních službách, a budou bojovat jen za své resorty, nikdy to nebude fungovat,“ domníval se. „Chceme také řešit zákon o státní službě. To je katastrofa. Ten se nám opravdu nepovedl. Potřebujeme otevřít státní správu. Musí konkurovat s privátem,“ upozornil. 

Přítomný ministr dopravy Dan Ťok upozornil, že se v těchto dnech stává druhým nejdéle sloužícím ministrem dopravy od vzniku České republiky. „Je to smutný fakt. Ministři se střídali jak na orloji, a proto se spousta věcí nestihla udělat. Každý přišel s vlastní koncepcí, a než se dozvěděl, jak ministerstvo funguje, tak už byl pryč,“ konstatoval. Ťok pak představil, co se mu povedlo, přestože podle jeho slov mu žádný předchůdce nepřipravil silnice, které by mohl otevírat. „Zprovoznili jsme a do konce tohoto roku zprovozníme 120 kilometrů dálnic a silnic první třídy. Máme rozestavěno 230 kilometrů dálnic a silnic první třídy a máme připraveno zhruba 150 kilometrů nových dálnic nachystaných na to, aby získaly stavební povolení a abychom vysoutěžili zhotovitele a začali stavět. Zároveň jsme patnáct set kilometrů dálnic a silnic první třídy opravili. Máme také 44 kilometrů na železničních koridorech, které jsou udělány,“ shrnul.

Zamezit práci načerno, snížit byrokratickou zátěž

Lídrem hnutí ANO v Libereckém kraji je pekař Jiří Bláha. „Chtěl bych se soustředit na to, aby se změnilo podnikatelské prostředí. Zamezit práci načerno, která mně jako podnikateli nejvíc škodí. Určitě víte, jak to v pohostinství chodí. Většina peněz je načerno. Tomu se konkurovat nedá. A ti lidé až jednou půjdou do důchodu, tak jim zbudou oči pro pláč,“ uvedl svoji prioritu. Také chce pomoci podnikatelům snížit byrokratickou zátěž. „Mám dvě firmy. Obě musí ročně vyplnit 24 statistických hlášení. Jedno má i 32 stran. Když se tomu má moje ekonomka věnovat, tak jí to zabere čtrnáct dní,“ upozornil. Změnit by chtěl i přístup úředníků k podnikatelům. „Úředníci by měli pomáhat, doporučovat, radit, když je nějaký problém, tak se ho s námi snažit vyřešit. To se dneska neděje. V první řadě jsou restrikce,“ sdělil. Bláhu také trápí liberecká doprava. Což není divu, letos v létě je Liberec celý rozkopaný. „Díky dopravě jsem přišel letos o neuvěřitelné množství peněz. A když se podíváte, tak ti pracovníci dělají osm hodin, víc ne. Chtěl bych mluvit s lidmi, kteří o tom rozhodují. Je třeba vyjednat podmínky tak, aby pracovali od rána do večera. Aby se tyto dopravní věci zrychlily,“ řekl Bláha. Věnoval se i liberecké nemocnici. Nelíbí se mu, že se bude přestavovat, chce aby se postavila nemocnice nová.

Představili se i dvojka hnutí ANO, ekonom a vedoucí katedry Technické univerzity v Liberci profesor Ivan Jáč, a trojka – dosavadní poslankyně, profesí záchranářka, Jana Pastuchová. Andreje Babiše ve čtvrtek odpoledne ještě mohli spatřit lidé v Turnově na náměstí Českého ráje a také v Libštátě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …