Šéf Agentury pro začleňování v rádiu varoval: Extremisté si dovolují čím dál víc

26.08.2013 17:51

Martin Veselovský měl ve studiu Dvaceti minut Radiožurnálu ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka. V rozhovoru reagovali na víkendové události v republice. Na osmi místech Česka proběhly demonstrace radikálů s protiromským zaměřením. Radikálové jsou podle svých vyjádření velice spokojeni s organizací i průběhem. Radují se prý z multidemonstrace, a to první velké organizované po roce 1989.

Šéf Agentury pro začleňování v rádiu varoval: Extremisté si dovolují čím dál víc
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Pochod v Duchcově

Zhruba 1500 lidí se v sobotu zúčastnilo protiromských demonstrací a pochodů v osmi městech v České republice. Nejdramatičtější byla situace v Ostravě, kde se desítky pravicových radikálů pokoušely dostat do čtvrti obývané Romy. Policie je zastavila slzným plynem, zadržela jich více než 60. Protiromské protesty extremisté zorganizovali také v Brně, Českých Budějovicích, Duchcově na Teplicku, Plzni, Jičíně, Děčíně a Varnsdorfu.

Podle Martina Šimáčka o víkendu skutečně došlo ke značné demonstraci nárůstu extrémistických nálad. „Bohužel ano. Do ulic v osmi městech republiky vyšlo mnoho radikálů, kteří tam nebyli náhodou. Jsou organizovaní a dlouho dopředu svolávají a plánují tyto demonstrace síly.“

Podle Šimáčka si radikálové na svém webu po akcích, zejména té v Ostravě, velice pochvalovali úspěchy, kterých dosáhli v ulicích. „Podařilo se nám v Ostravě udělat velkou akci, o které se mluví…, splnila všechny cíle,“ píší radikálové a mluví o multidemonstraci – první od roku 1989.

Extrémisté a radikálové prý chtějí demonstracemi a pochody posunovat hranice možného. S každou takovou akcí prý chtějí ukázat, co je ještě akceptované jako protest, ve skutečnosti se zvyšuje míra protiromských nálad a s každým pochodem si dovolují více. Extrémisté prý také využívají vlny populismu mezi politiky, kteří dávají najevo, že na adresu Romů je tady možné říkat téměř cokoli.

Obce musí úzce spolupracovat s policií

Podle Martina Šimáčka musí obce více spolupracovat s bezpečnostními složkami a musí být schopny rychle vyhodnotit, zda už není porušen zákon, a rychle zakročit. Obce podle něj často jen doufají, že průvod projde obcí a nic se nestane. To je však prý omyl, protože s každou takovou akcí vnášejí do města větší míru nesnášenlivosti i agresivity.

Policie podle Šimáčka také musí mít předem informace o tom, co radikálové plánují, a na případné změny v konání demonstrací a pochodů musí umět pružně reagovat.

Podle ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka jsme nyní opravdu svědky vzedmutí rasismu a extrémismu, a to zhruba po třech letech útlumu. Nebezpečné na tom prý je to, že se k extrémistům připojují běžní občané a v některých postojích souzní. „Není možné, aby ti lidé, kteří od státu chtějí řešení otázky sociálního vyloučení, se nakonec přiklonili k extrémistům. V tom čeká obce a stát mnoho práce,“ myslí si Šimáček.

Akce byly připravovány několik měsíců dopředu

Zhruba 1500 lidí se v sobotu zúčastnilo protiromských demonstrací a pochodů v osmi městech v České republice. Nejdramatičtější byla situace v Ostravě, kde se desítky pravicových radikálů pokoušely dostat do čtvrti obývané Romy. Policie je zastavila slzným plynem, zadržela jich více než 60, zranění jsou na obou stranách. Protiromské protesty extremisté zorganizovali také v Brně, Českých Budějovicích, Duchcově na Teplicku, Plzni, Jičíně, Děčíně a Varnsdorfu.

Pochody v různých městech republiky se konaly pod názvem Společně proti cikánskému teroru a policejní brutalitě. Jejich pořadatelé na webu píší o "černém rasismu" v ČR, v níž jsou občané "šikanováni cikánskými násilníky". Vláda je podle nich podporuje a problémy s Romy nijak neřeší. I BIS ve své zprávě upozornila  na masivní účast běžných občanů při protiromských demonstracích.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …