Agentura pro začleňování: Díky podpoře můžeme rozšířit činnost do dalších 17 obcí

26.07.2012 20:00

Vláda dnes na svém jednání rozhodla o prodloužení činnosti Agentury pro sociální začleňování na Úřadu vlády do konce roku 2015. Díky tomu bude moci Agentura nabídnut spolupráci dalším 17 městům a obcím, které mají zájem řešit situaci sociálně slabých obyvatel.

Agentura pro začleňování: Díky podpoře můžeme rozšířit činnost do dalších 17 obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Šimáček

„Vláda rozhodla o prodloužení působení Agentury pro sociální začleňování, protože se ukazuje jako efektivní nástroj pro řešení problematiky sociálního vyloučení, která je jedním z nejvážnějších společenských problémů současné České republiky. Mimo jiné je její činnost obsažena také v programovém prohlášení vlády,“komentovala rozhodnutí zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Součástí usnesení vlády je také změna názvu Agentury, byla z něj vypuštěna koncovka v romských lokalitách.

„Téměř denně posloucháme v médiích zprávy o tom, že situace ve vyloučených lokalitách se stále zhoršuje. Co však často není zmiňováno, jsou dobré výsledky spolupráce Agentury a dvou desítek měst a obcí. Agentura se stala skutečným partnerem, bez nějž si řada starostek a starostů nedokáže další práci v sociálním začleňování představit,“ říká Monika Šimůnková.

„Samozřejmě, že se na adresu Agentury ozývají i kritické hlasy. Ve třech městech z 33, ve kterých Agentura doposud působila, byla spolupráce pro neshody nad způsobem řešení situace mezi vedením obce a Agenturou předčasně ukončena. Pozitivní reakce však výrazně převažují,“ dodala vládní zmocněnkyně.

Agentura doposud pomohla městům a obcím a dalším partnerům zpracovat přes 200 projektových žádostí, z nichž 42 v celkové hodnotě 574 miliónů korun je již v realizaci a další projekty za více než 1,1 miliardy korun ze strukturálních fondů jsou buď odevzdány k hodnocení, nebo těsně před podáním.

Pracovníci Agentury v řadě měst pomohli zajistit prostředky na terénní sociální pracovníky, kteří každodenně pracují s lidmi ve vyloučených lokalitách. Dále byla rekonstruována či zcela nově vybudována poradenská centra jako například v Havířově, Krásné Lípě, Chebu. Do nich mohou lidé docházet a získávat informace o tom, jak se zbavit svých dluhů, jak hledat práci, jak se dovzdělat. Ve městech jako Most, Jáchymov či Břeclav vznikly nebo právě vznikají klubovny pro děti, ve kterých mohou smysluplně trávit svůj volný čas při sportu, hrách a jiných programech. V Kutné Hoře či Přerově asistovali pracovníci Agentury u vzniku firem, které cíleně zaměstnávají lidi s nízkou kvalifikací. V Broumově nebo Přerově školy získaly prostředky, ze kterých mohou zaplatit asistenty pedagogů ve třídách. Ti pomáhají dětem z chudých rodin udržet se na běžných školách a ne na praktických určených pro děti s mentálním postižením.

„Rozhodnutí vlády mimo jiné znamená, že můžeme vyhlásit nabídku pro města a obce ke spolupráci od příštího roku“ vysvětluje ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. „Města a obce, na jejichž území jsou vyloučené lokality, obešleme dopisem s nabídkou spolupráce. Termín podání přihlášky je do 30. září, v listopadu vybere Monitorovací výbor Agentury 17 měst a obcí, ve kterých začneme pracovat, v osmi od ledna a v dalších devíti od července příštího roku.“
 V minulých letech o tuto spolupráci projevilo zájem téměř 100 obcí a měst z celé České republiky.

Agentura pro sociální začleňování vznikla v roce 2008. Od svého vzniku působila ve 33 místech České republiky, aktuálně pracuje ve 24. Její činnost je financovaná především z prostředků Evropského sociálního fondu, částečně ze státního rozpočtu.

Aktuální informace o činnosti Agentury najdete na její webové stránce na adrese www.socialni-zaclenovani.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…