To si hrdinové heydrichiády nezaslouží. Jiří Weigl zděšen srovnáním s Ukrajinou

02.06.2022 14:05 | Komentář

Ruská agrese u části české populace vyvolává rozpoložení podobné válečné psychóze, v níž se prostřednictvím Ukrajinců snaží porazit Rusko. Uvádí to ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl. S Ruskem jsme podle něho mohli doteď pomýšlet možná tak na vítězství v hokeji. Doktor Weigl mluví o bombastických prohlašováních a odmítá výklad mnoha politiků, že Putinova válka „aktualizuje otázky heydrichiády” a varuje před falšováním historie.

To si hrdinové heydrichiády nezaslouží. Jiří Weigl zděšen srovnáním s Ukrajinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Minulý týden si celá země připomínala 80. výročí útoku českých parašutistů na „kata českého národa”, zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nejmasivnější připomínkové akce proběhly pochopitelně v Praze, kde z úst politiků na pódiích několikrát zazněla srovnání s dnešním bojem Ukrajinců proti ruským agresorům. 

Šéf Institutu Václava Klause Jiří Weigl ale takové nadšení nesdílí. V textu pro ParlamentníListy.cz popisuje své obavy z přepisování a úpravy historie. Zdůrazňuje, že atentát na Heydricha nevedl k žádnému národnímu vzepětí a domácímu odboji určitě nedodal žádnou energii pro další činnost, ale naopak ho velmi oslabil vlivem následné heydrichiády a brutální německé odplaty na českém národu. Podle Weigla bychom se měli vyvarovat manipulaci s dějinami, protože tehdejší čeští hrdinové si to nezaslouží. 

Jiří Weigl: Snahy manipulovat historií jsou vždy pochybné

Ruská agrese na Ukrajině vyvolala v části české společnosti zvláštní psychické rozpoložení ne nepodobné válečné psychóze, v níž se snaží prostřednictvím Ukrajinců vybojovat vítěznou válku s Ruskem, s nímž jsme až dosud mohli pomýšlet na vítězství maximálně tak pouze v hokeji, a to jenom občas. 

V této atmosféře proběhly i vzpomínkové akce k 80. výročí atentátu na Heydricha, které svou režií, mediálním pokrytím, účastní vrcholných politiků i vyzněním překonaly vše, co dosud k této největší akci českého odboje za druhé světové války bylo v posledních letech učiněno. Z projevů politiků i mediálních komentářů bylo možno vyčíst, že atentát na Heydricha se má stát v atmosféře války na Ukrajině jakousi národní hrdinskou mobilizační válečnou legendou. 

„To vše v kontextu Putinovy útočné války, která otázky heydrichiády najednou aktualizuje,” říká ve svém příspěvku 27. května na webu Aktuálně.cz komentátor Petr Fischer a pokračuje – „Znovu se tak ptáme: Byli bychom schopni se opět vzepřít? Alespoň tak jako v květnu roku 1942.” Prezident Zeman tentýž den na slavnostním shromáždění v Národním muzeu neváhal atentát rovnou označit za klíčovou událost světových dějin.

Nevím, není mi příliš jasné, jaké otázky heydrichiády Putinova válka aktualizuje, a necítím potřebu si dnes přifukovat sebevědomí bombastickými prohlášeními. 

Atentát byl izolovanou akcí zahraničního odboje a neměl za následek žádné vzepětí národního odporu ani přelom ve válce. Naopak, celý národ se v následujících měsících krčil v hrůze před odvetným německým terorem. Heydrichiáda, to není pouze příběh o hrdinství a vlastenectví, to nejsou jenom stateční parašutisté a jejich obětaví pomocníci z domácího odboje. Je to rovněž příběh zbabělosti a zrady, která byla příčinou odhalení atentátníků a jejich tragické smrti v boji s přesilou. Je to také dvěstětisícová manifestace na Václavském náměstí, kde zastrašené zástupy demonstrovaly svou věrnost Říši a Vůdci, a jsou to i hvězdy českého dramatického umění hajlující na znamení oddanosti na shromáždění v Národním divadle. Odboj se z heydrichiády do konce války nevzpamatoval, a tak Němci drželi v Protektorátu moc pevně v rukou dokonce i po Hitlerově smrti v době pádu Berlína, kdy všude v Evropě již bylo téměř po válce. Co z toho všeho si chceme připomínat ve světle dnešní ukrajinské války?

Snahy manipulovat historií jsou vždy pochybné. V komunistické éře byl atentát opomíjenou, zamlčovanou a dezinterpretovanou kapitolou, protože se nehodil do zfalšovaného obrazu dějin, který tehdejší moc veřejnosti vnucovala. Vyvarujme se podobných manipulací pouze s opačným znaménkem dnes. Hrdinové heydrichiády si takové zacházení nezaslouží.

Autor je výkonný ředitel Institutu Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: .

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…