Kultovní kniha popisující atentát na Heydricha po 80 letech v revidovaném vydání

12.05.2022 14:23

Smrt boha smrti předkládá příběh plný odvahy a sebeobětování, ale také zrady a kruté pomsty. Její autor Jaroslav Andrejs znal dobře všechny aktéry dramatu. Vždyť to byl právě on, kdo se v knize Za Heydrichem stín z roku 1947 pokusil jako první objasnit pozadí a průběh atentátu.

Kultovní kniha popisující atentát na Heydricha po 80 letech v revidovaném vydání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proměny zatáčky v Libni, kde byl spáchán atentát na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47754 lidí
Původní verze knihy byla prvním uceleným dílem o atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha. Jaroslav Andrejs podává vyčerpávajícím způsobem svědectví o jedné z nejúspěšnějších akcí československého odboje proti nacistům.

Jan Kubiš a Jozef Gabčík, to jsou jména, která budou už navždy symbolizovat hrdinství ve tváři nepředstavitelnému zlu. Tato kniha nám připomíná statečné československé parašutisty, ale také jejich obětavé domácí pomocníky. Jména a osudy lidí, kteří riskovali nejen svůj život, ale i životy svých nejbližších. Lidí, pro které slovo vlastenectví nebylo jen prázdným pojmem. Stovky jich nalezly smrt a na to by se nikdy nemělo zapomenout.

V této souvislosti rovněž dodejme, že Academia vydala v květnu monografii odbojářů zavražděných v koncentračním táboře Mauthausen. Jde o Příběhy hrdinů autora Vlastislava Janíka. Jde o osudy lidí spojených se skupinami Anthropoid, Silver A, Out Distance, Intransitive a Tin.

Zpět k Andrejsově práci.

ParlamentníListy.cz mají přečteno zhruba 150 stran a je pravdou, že tak barvitě a detailně líčená kniha je unikátní. Autor vychází z dobových pramenů, z přímých i interpretovaných svědectví, z rozkazů a pokynů Nacistů, stejně jako z výpovědí jejich rodinných příslušníků. V tomto ohledu je kniha nedocenitelným zdrojem pro všechny, kteří se o temnou část dějin Československa zajímají.

Vydává JOTA, které děkujeme za recenzní výtisk. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…