Tunelování Nemocnice Na Homolce. Klíčový důkaz má trhliny

17.10.2014 12:46

EXKLUZIVNĚ Už několik týdnů hýbe médii případ údajného tunelování pražské Nemocnice Na Homolce. Objevily se zprávy o úplatcích za digitalizaci archivu, nákup gama nože či kufru peněz bývalého ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého. Policie i Vrchní státní zastupitelství pod Lenkou Bradáčovou se tváří, jak se daří případ důkladně vyšetřovat. Jenže nic se nejí tak žhavé, jako se servíruje.

Tunelování Nemocnice Na Homolce. Klíčový důkaz má trhliny
Foto: homolka.cz
Popisek: Nemocnice Na Homolce

Klíčovým důkazem pro vyšetřovatele je deník bývalého ředitele Dbalého, ze kterého už ParlamentníListy.cz přinesly některé pasáže. Obzvláště v obvinění za nákup specializovaného chirurgického nástroje - Leksellova gama nože - je postaveno téměř výhradně na zápiscích Dbalého. „Svým jednáním Vladimír Dbalý za pomoci Michala Toběrného a Jozefa Kalavského způsobili Nemocnici Na Homolce škodu ve výši 5 664 165 korun odpovídající výši, o kterou mohla být sjednaná kupní cena nižší,“ napsala ve sdělení obvinění vyšetřovatelka protikorupční policie Jana Šebková, vycházeje z Dbalého deníku. Text obou obvinění ParlamentníListy.cz přinášejí v přílohách.

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Jenže jak ParlamentníListy.cz při studiu deníku nebo elektronického diáře zjistily, exředitel nemocnice nebyl při jeho tvorbě psychicky v pořádku, ale bojoval s abúzem alkoholu a kokainu. Navíc jsou v deníku evidentní nesrovnalosti, které se ParlamentnímListům.cz podařilo ověřit a které mohou mít zásadní dopad na stavbu obžaloby bývalého managementu nemocnice a údajně uplácejících dodavatelů.

Protikorupční policie k případu Dbalého deníku mlčí s tím, že jí to nakázal státní zástupce Zdeněk Matula. „K dotazům, jaký význam orgány činné v trestním řízení přikládají tomu či jinému důkazu, se v neveřejném přípravném řízení nelze vyjadřovat. K tomu, jakým směrem se bude vyšetřování ubírat, se rovněž nemohu vyjadřovat. Nelze ale vyloučit, že budou sdělena další obvinění a dojde i k rozšíření okruhu obviněných,“ odpověděl na otázky ParlamentníchListů.cz k zápiskům Vladimíra Dbalého Matula. 

ParlamentnímListům.cz se podařilo najít hned několik nesrovnalostí, které v Dbalého deníku jsou. Je také nutné vypíchnout, že existují dvě verze diáře. Když se Dbalý dozvěděl, že po něm policie jde, zápisky pozměnil. Podle neoficiálních informací měl Dbalý z „tučného“ dokumentu vymazat zhruba 70 stránek, část pozměnit a upravený text uložit. Původní verzi pak smazal. Zda se policii podařilo z počítače získat i původní dokument, není zřejmé. Reakce detektivů po zveřejnění textu v ParlamentníchListech.cz tomu ale nasvědčují. A také tomu, že mají políčeno ještě na další lidi, kteří mohli mít na Homolce svoje partikulární zájmy.

Při podrobném studiu Dbalého deníku narazily ParlamentníListy.cz hned na několik nesrovnalostí a otázkou je, zda je tuší také policie a státní zastupitelství. První nesrovnalost se datuje ke konci roku 2009. „Jedu do centra, na Maltézském náměstí kupuji 2 whisky (za 11 k na kartu Holte s.r.o.),“ napsal v jedné z pasáží Dbalý. Holte je firmou, která spadá pod Nemocnici Na Homolce. Potíž ovšem spočívá v tom, že v bankovním výpisu firmy žádná podobná útrata zaznamenána není.

Další časovou nesrovnalost lze zachytit v záznamech Dbalého ohledně americké akreditace bezpečnosti nemocnice JCI z roku 2011, která trvá v kuse cca 14 dní. Jenže v deníku je zapsán naprostý termínový nesoulad v popisované akreditaci. V tentýž rok zaznamenává Dbalý schůzku se zástupcem slovenské firmy Transkontakt-Medical Jozefem Kalavským, který měl údajně Dbalému a jeho nástupci Michalu Toběrnému poskytnout pětimiliónový úplatek za nákup gama nože. Problém podle neoficiálních zjištění ParlamentníchListů.cz spočívá v tom, že Kalavský měl být v té době v Brně, v bance, ve které měl vyřizovat úvěr.

A podobných případů může být mnohem více. Při podrobné prověrce deníku lze totiž narazit na chyby v logické struktuře. Navíc je evidentní, že ředitelský diář musel být zjevně zpětně dopisován. „V první řadě chci ujasnit, že se jedná o elektronický dokument nalezený v počítači mého klienta. Tento dokument označuje za pracovní diář či deník pouze policie a státní zástupce. My jsme původ toho dokumentu objasňovali několikrát, ale zbytečně,“ říká k materiálu z Dbalého počítače jeho obhájkyně Katarína Kožiaková Oboňová.

„Chápu, že momentálně nikdo nechce připustit, že by můj klient mohl být ve vztahu ke sděleným obviněním nevinný a že elektronický dokument, na kterém je založen celý případ, by mohl být psaný s jiným záměrem a za jiných podmínek, než je v současné době předestíráno,“ pokračuje. Podle ní wordovský dokument obsahuje obrovské množství informací, které mají původ ve skutečnosti, a pak obrovské množství smyšlenek. „Trochu mi to připomíná různé odposlechy, které unikly do médií a z nichž je patrné, co si dva lidi povídali, ale nikoliv to, co se ve skutečnosti odehrálo. Protože něco říkat nebo něco si psát, ještě nemusí odrážet následné události a jednání těch lidí,“ relativizuje objevený dokument Kožiaková Oboňová. Vyšetřovatelé by si podle jejích slov měli nejdříve ujasnit, k jakému jednání nejenom ze strany Vladimíra Dbalého mělo dojít. „Což se jí dle mého názoru s ohledem na zajištěné důkazy doposud nepodařilo,“ dodává Dbalého advokátka.

Aktivity bývalého managementu Nemocnice Na Homolce policie prověřuje delší dobu. Teprve Dbalého diář jí ale poskytl „noty“, na kterých vystavěla letošní obvinění. Bude tedy na soudu, jak vyhodnotí relevanci Dbalého záznamů, potažmo klíčového důkazu, i jeho psychický a zdravotní stav v době, ve které svůj deník tvořil. Protože například kvůli končící životnosti předchozího gama nože se nemocnice nákupu nového vyhnout zkrátka nemohla. Ale pokud vyšetřovatelé řádně nedoloží svoji teorii o předraženosti například znaleckým posudkem, může se na první pohled takzvaně ložený případ ještě pořádně zamotat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…