Ty starej na Hradě a Zdeňku Pohlreichu! Zajeli jsme do Varů, kde zrovna skončil festival s pachutí zlých řečí

11.07.2017 11:37

REPORTÁŽ Pofestivalové Vary jsou zas tradičně rozdělené. Na lázeňskou část, kde najdete návštěvníky snad ze všech světadílů – a nutno říci, že menší pokles Rusů a větší Němců bohatě nahradili Číňané, Japonci a Korejci. Nu a na tu ostatní, normálně obydlenou část běžnými lidmi se svými „normálními“ starostmi, kteří berou Filmový festival jako zpestření života. Nic méně. Nic více. Vydali jsme se do ulic a zjišťovali „pofestivalovou náladu“.

Ty starej na Hradě a Zdeňku Pohlreichu! Zajeli jsme do Varů, kde zrovna skončil festival s pachutí zlých řečí
Foto: Václav Fiala
Popisek: Karlovy Vary po skončení filmového festivalu

Těžko by se našel nějaký Karlovarák,který by nebyl hrdý na to, že v jeho lázeňském městě je jeden ze světových filmových festivalů, který se může řadit k Berlínu nebo i Cannes. A řada oslovených se podivovala nad prostořekými vyjádřeními Zdeňka Pohlreicha na Facebooku i na příliš osobní, „nestátnické“ názory hlavy státu.

Miloš Zeman versus Jiří Bartoška

V těch místech, kde najdete více sociálně vyloučené, narazíte tak maximálně na názor, že by „je tam do sálů mohli taky pustit zdarma“. Někteří závidí obžerství na rautech a tiskovkách, bujné a nevázané veselí, ale že by byli kategoricky proti přehlídce, tak to nikoliv. Osobnost Jiřího Bartošky, do kterého si prezident „chutě ťal“, protože jej nemá v oblibě především kvůli hercově angažovanosti proti hlavě státu, je obyvatelům těch vzdálenějších čtvrtí poměrně „šumák.“ Znají jeho nejaktuálnější televizní reklamy se zvířátky, a to je tak všechno. Postupujete-li blíže k centru, názory se více a více konkretizují.

Tomu „starýmu na Hradě“, jak někteří říkají hlavě státu, prý už vadí kdeco. Snaží se být populární pro tu nejobyčejnější spodinu, upozorňují s odkazem na Zemanův názor na ceny na festivalu a vůbec na „hogo fogo“ akci. „Ztrácí popularitu a díky těm blábolům přichází o fanoušky. Navíc tím překryje fakt, že mu to pořád ještě slušně myslí, i když už není takový brilantní hráč, jako kdysi,“ slyšíme z davu. Tam rovněž nadávají na jeho okolí, které, jak se zdá, prezidenta „nevede“, ale nechá být jako „kůl v plotě“. Včetně první dámy i „první dcery“, pro které jako by „tatíček z Hradu“  byl jen na pár reprezentativních akcích. A pak prý ta „cháska kolem prezidenta na Hradě, která by měla být vypráskána minimálně býkovcem“, jak sdělil postarší snědý muž se slovenským přízvukem.

Anketa

Jakou koalici doporučujete Andreji Babišovi?

77%
hlasovalo: 6962 lidí

Pohlreich by se měl krotit…

A co polévka za šest stovek? Vadí někomu? Spíše se tomu smějí – kdo je prý blbej, ať si ji dá, nebo závidí. Ve městě je držkovka za pětadvacet… Solidně vypadající muž, který nás zapřísahá, aby byl anonymní, je sdílnější. A tepe do Zdeňka Pohlreicha, jak se dá: „Já jsem z hotelovky a tohohle pána sleduji již nějakou dobu. Udělal si na vaření pěknou živnost, ale to mu nezávidím. Že v té jeho pražské restauraci to také není pořád naprosto v ažůru, vám mohu s klidným svědomím podepsat! Byl jsem tam párkrát, a když máte smůlu, kápnete i na neochotný personál. A o cenách ať raději pomlčí. Tady byla drahá polívka. Ale kde? V luxusních hotelech pro smetánku.Ty jsou zvyklí za želví polívku. On má asi ceny za lidovky, že?“ rozohnil se pán. „On bude něco říkat o cenách. Ostatně, polívka za cirka pětadvacet eur, to zas není při takové příležitosti taková katastrofa. Když pojedu do Cannes na vejlet, tak si nevyberu zrovna termín festivalu. A když tam náhodou zavítám, tak kontroluju svý chutě podle peněženky. Já to prostě od Pohlreicha vidím, že musí žvanit, aby byl vidět v médiích. Nevidí si do huby.“
„Lidi v koncentráku přežili a jedli to, co je pod lidskou důstojnost,“ rozčílí se okolojdoucí starší paní. „Když je zle, do žaludku vidět není. Pan Pohlreich je tak vzdálen od reality, že by měl ve své bublině už dostat a nekázat prostému sprostému lidu. Samé vaření, specialitky, a pár tisíc kilometrů odtud by lidi dali nevím co za to, že mohou jíst brambory na loupačku. Za to chválím pana prezidenta, že se nestydí říci, že mu i takovéhle pro ostatní českou smetánku mrzké jídlo chutná…“
Něco obdobného o těch ústech utrousil i o hlavě státu. A k Bartoškovi dodal: „Všechno je to o závisti. On tady postavil tenhle festival, na který se třesou jiná města. A že si přitom nahrabal, když je ruka otevřená? To by přece udělal každý! Ale kromě toho je taky narcis, takže se rád fotí se světovými herci, celebritami, a to se koupit fakt nedá. Takže mu to chudákovi přejme,“ dodal s odkazem na jeho relativně nedávno prodělanou vážnou nemoc.

Anketa

Schvalujete, že Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pobírá dotace z veřejných rozpočtů?

4%
96%
hlasovalo: 11896 lidí

Když se ve Varech „paří“

Ani mládež nebyla proti festivalu. Baťůžkáři sem jezdí po léta a jsou rádi za zázemí, které město a organizátoři za tu dobu vytvořili. „Tady je to pro pány i pro kmány. Nám stačí místo pro stan, do noci paříme o levnym pivu a chlastu. To by jsme v takové snobárně jako v Cannes fakt neměli,“ prohlásil muž v Kristových letech s krosnou na zádech, který se ještě jaksi „zapomněl“ v lázeňském městě.
„Very nice!“ „Očeň chorošó.“ To jsme slyšeli od pár zahraničních účastníků, kteří ve  Varech dlí delší dobu. Jsou nadšeni z infrastruktury, krásné polohy a příjemných lidí. Je pravda, že bez ruského kapitálu by to vypadalo jinak. Třeba tak jako v některých čtvrtích při vjezdu do města. Pro ruskou (ale i další) smetánku, vysokou společnost, jsou ceny pořád velmi, velmi příznivé. Tady se na nějaké euro nebo dolar, natož korunu, nekouká. Vzpomínka na oblíbené město ruského cara je prostě magnet. Ale i pro něj byl ten „obyčejný“ človíček někde v zemljance dobrý jen jako „kanonfutr“. Jak se směje jedna rodina,  jež právě opustila prodejnu jedné světové značky. „Chudákům občas hoďme kost, ať si hlodají.“
A já kousíček od Becherplatzu, kam se po létech díky rodinnému klanu místních Holoubků opět dostal pivovar Karel, jsem si dal za stovku smažené filé se štouchanými brambory a zeleninovým salátem. A ještě malé svijany k tomu!

Ve Varech po skončení filmového festivalu. Foto: Václav Fiala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…