Vládne nám výběr z toho nejhoršího. V politice jsou psychopati, běduje finančník

10.11.2012 6:11

Matematický génius Karel Janeček se rozhodl změnit politický systém. Chce prosadit změnu volebního zákona, aby v parlamentu sedělo více osobností a vyčistil se zabahněný politický rybník.

Vládne nám výběr z toho nejhoršího. V politice jsou psychopati, běduje finančník
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček

 „Moc často dnes přitahuje lidi, kteří se na ní hodlají obohatit. Zjistilo se, že je mezi nimi výrazně větší procento psychopatů než u běžné populace. Psychopat je člověk, který má částečnou poruchu mozku a nemá empatii,“ vysvětlil. Současnou Poslaneckou sněmovnu považuje za prohnilou. „Jsou to sluhové zlojedů, které poslouchají,“ mínil. „Je velký potenciál na ekonomický boom. Žijeme v době obrovské ekonomické rezervy, kterou promrháváme. Negativní mocenské struktury zemi vysávají a ničí,“ dodal.

Politika funguje extrémně neefektivně, podivně až absurdně

Kongresový sál budovy M Technické univerzity v libereckém Harcově praskal v pátek 9. listopadu dopoledne ve švech. Stovky lidí, hlavně studentů, sem přilákal Karel Janeček. Muž, který chce vylepšit politický systém v zemi. Ještě nedávno se věnoval vědě, výzkumu a finančním trhům. Díky tomu pohádkově zbohatl. „Před pár lety mě zajímala matematika a finanční trhy. Domníval jsem se, že svět funguje rozumně. Byl jsem pravicově zaměřený, což už dneska nejsem. Zastával jsem názor, že když má někdo problémy, je to jeho chyba. Postupně jsem však zjišťoval jak extrémně neefektivně, podivně a absurdně funguje například politika,“ vysvětloval.

Na pražském magistrátu se kradlo. Proto založil Fond proti korupci

Ke změně jeho názorů přispěla i situace v našem hlavním městě. „Viděl jsem, že se v naší krásné Praze neskutečně krade, třeba na pražském magistrátu,“ ozřejmil impuls k založení Nadačního fondu proti korupci. Už založení provázely potíže. „Museli jsme překonat odpor úřednice Janečkové. Tvrdila, že založení fondu proti korupci není ve veřejném zájmu,“ podivil se Janeček. Fond funguje a podle Janečka překonal jeho očekávání.

Jak se Janeček více zahloubal do místních poměrů, zjistil, že je situace mnohem horší, než čekal. „Nestačí ucpávat díry, je třeba vyměnit celé potrubí,“ použil paralelu. Spolu s kolegy nabízí veřejnosti možnost jak systém změnit. „Chceme propojit slušné lidi, abychom byli schopni nastoupit k vylepšení současného stavu,“ poznamenal.

Korupce je příživnictví

Podle Janečka je díky vědecko informační revoluci v nynější době první úsek v historii lidstva, kdy nikdo nemusí strádat. „Je velký potenciál na ekonomický boom. Žijeme v době obrovské ekonomické rezervy, kterou promrháváme. Negativní mocenské struktury zemi vysávají a ničí,“ uvedl Janeček. Ročně se odhaduje, že na korupci se vynaloží v České republice 120 miliard korun.

Korupčník je podle něj příživník. „Používám slova zlojedi, protože korupčník je jen malý uličník. Zlojedi jsou vpodstatě zbabělci. Znám pro ně výstižné ještě jiné české slovo začínající na z, ale je vulgární,“ objasnil.

Otevřenost ve všem

Lékem proti korupci je podle Janečka naprostá otevřenost čili transparentnost. Pomáhají i lidem, kteří se dokážou proti neřádům ozvat. „Včera jsme například dali cenu paní Ježkově, která se neohroženě postavila proti ČEZu. Mají se obnovovat uhelné elektrárny, pro které není uhlí. Totální absurdita. Ví se, že jde o nesmyslnou investici a stejně ji chtějí udělat, aby si nakradli,“ sdělil.

Poslanecká sněmovna je prohnilá

Při legislativních návrzích na transparentnost veřejných zakázek či zbavení anonymizace vlastnictví alespoň u veřejných projektů však neuspěli. „Je tu i řada neziskových organizací, které připravily návrhy například na omezení hazardu. Vynaložily spoustu energie, a ta je z velké části spálená. Naráží na prohnilou poslaneckou sněmovnu, která si svoji žumpu nechce vypustit,“ je si vědom matematik

Poslanci jsou dnes sluhové zlojedů

„Pokud dnes za současného stavu někdo založí politickou stranu s tím, že prohnilou politickou scénu vyčistí, tak to je jako když nalejete sklenici čisté vody do zabahněného rybníku. Takto to nefunguje,“ myslel si Janeček. Se spolupracovníky proto vymysleli obměnu politického systému, aby se do poslanecké sněmovny dostali lidé s vyššími morálními hodnotami. „Ti, kteří jsou u moci teď, nejsou v žádném případě odrazem naší společnosti. To je výběr z toho nejhoršího,“ zdůraznil.

„Komu jsou dnes zodpovědní poslanci? Voličům? Ani náhodou! Zodpovídají svým politickým stranám. Ta rozhoduje kdo se tam dostane a jak tam budou hlasovat. Jsou to sluhové zlojedů, které poslouchají,“ konstatoval Janeček.

Klíčová je změna volebního systému

Proto chce Janeček změnit pravidla hry. „Každá strana může nominovat jen dva kandidáty v 81 volebních okrscích. Takže jich bude dohromady zhruba dvacet. Zodpovědný volič bude vědět, koho volí. Kromě dvou, které si zvolí, může zakroužkovat i jednoho, kterého vyloženě nechce. Ten získá negativní hlas. Tím se omezí zvolení populistů. Demokratická síla voliče je tímto dvojapůlnásobná,“ vypočítal.

Moc přitahuje psychopaty

Podle doposud nastaveného politického systému se k moci podle Janečka dostávají lidé, kteří ji využívají často k vlastnímu obohacení. „Zjistilo se, že je mezi nimi výrazně větší procento psychopatů než u běžné populace. Psychopat je člověk, který má částečnou poruchu mozku a nemá empatii,“ vysvětlil.

Změnu si vynutí tlak lidí 

Nyní se může nastavit systém, že pokud politik selže, samotná strana ho již příště nenominuje. „Ne jako dnes, kdy tam máme matadory, kteří řadu let vyžírají politický systém,“ zmínil. Nejtěžším krokem však bude dosáhnout změny volebního systému. Janeček to vidí tak, že jeho iniciativu podpoří milion či dokonce dva miliony obyvatel této země. „Můžeme sepsat petici, referendum či uspořádat nějaké pikniky na náměstí,“ vyjmenoval případné akce.  Pokud se objeví takováto masivní síla potenciálních voličů, strany dle Janečka samy z pudu sebezáchovy na změnu volebního systému přistoupí. „Když to neudělají, můžou stávající politické strany přijít o voliče,“ objasnil. Doufá, že příští parlamentní volby se už budou konat podle tohoto návrhu.

Pozitivní evoluce

Liberecká přednáška Karla Janečka není výjimečná, objíždí s ní všechna krajská města. Nazývá ji pozitivní evolucí. Cílem je propojit pozitivně myslící lidi. „Uvědomil jsem si, že většina konfliktů vzniká většinou jen z nedorozumění, z nepochopení toho, co chtěl ten druhý říci. Věřím, že drtivá většina lidí je férových. Pokud začnou spolupracovat, máme vyhráno,“ myslel si Janeček.

Je naivní? Už si to úplně nemyslím

Na přednášku Karla Janečka přišel i Pavel Cupák. S tím, že Janečkovy názory jsou sice chvályhodné, ale naivní a v našich politických poměrech nerealizovatelné. „Teď už si to tak úplně nemyslím. Změna volebního systému by určitě pomohla. Politické strany se proti tomu budou sice bránit, ale ani ony nejsou úplně imunní proti tlaku veřejnosti,“ domníval se. Uvádí příklad krajských voleb v Liberci. „Dříve tady jasně vyhrávala ODS s 30 procenty hlasů. Ale její napojení na zlojedy, jak jim říká Janeček, způsobilo, že teď klesli pod deset procent. Podobným vývojem prošla i ČSSD. A to žádná změna volebního systému ani nenastala,“ upozornil Cupák.

Karel Janeček
narodil se 26. července 1973 v Plzni
matematik, podnikatel, pedagog, bojovník proti korupci, mecenáš
v roce 1995 založil a dlouho vedl společnost RSJ, která je jedním z největších obchodníků na světových finančních trzích
přednáší matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě v Praze
založil Nadační fond proti korupci a Nadační fond Karla Janečka na podporu mladých vědců

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…