Zeman na akci SPO mluvil o ruské invazi. Tvrdou tečku dodalo prohlášení Veleby

30.08.2014 14:00

REPORTÁŽ Situace na Ukrajině nahrává i mezinárodnímu terorismu a extrémnímu nacionalismu. To mimo jiné sdělil předseda Strany práv občanů (SPO) Jan Veleba při odstartování volební kampaně. Prezident Miloš Zeman v Praze na setkání předsedů místních organizací SPO k předchozímu volebnímu neúspěchu strany poznamenal, že geniální Albert Einstein také dostal trojku z fyziky.

Zeman na akci SPO mluvil o ruské invazi. Tvrdou tečku dodalo prohlášení Veleby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba a prezident Miloš Zeman

„Za čtyři roky bude reparát. Einstein také dostal trojku z fyziky a pak se stal nositelem Nobelovy ceny," sdělil při svém motivačním projevu prezident a čestný předseda SPO Miloš Zeman. Také dodal, že se nechce izolovat od lidí a proto poobědvá s ostatními straníky.

Podezření z ruské invaze

Novináři Miloši Zemanovi přehradili cestu z kongresového sálu TOP HOTELU Praha. „Bodyguardi umí džiu-džitsu, tak abyste neskončili na zemi," varoval prezident, ale následně na pár otázek odpověděl. Podle něj je dobře, že čeští vojáci cvičí. „Pokud by se prokázalo, že jde skutečně o ruskou invazi, a toto podezření sílí se zvyšujícím se počtem údajných ruských vojáků na Ukrajině, pak by byla na místě tvrdší opatření. Už nyní provádíme leteckou stráž nad Pobaltím. Může se jednat o společnou účast na vojenských cvičeních v Rumunsku, Polsku či jinde. Těch opatření je celá řada," poznamenal.

Vedení SPO následně prohlásilo, že je třeba uspět v následujících volbách. Hodně si věří na Zlínsku, kde kandiduje do Senátu „otec slušovického zázraku" František Čuba. Podle předsedy SPO Jana Veleby je Ukrajina varováním pro další země Evropy, a hlavně pro ty, v nichž vedle sebe žijí silná etnika a věřící nejrozšířenějších náboženství. Podle něj se svět vrátil do studené války.

Osud podobný Jugoslávii

Veleba následně rozdal své stanovisko k situaci na Ukrajině, v němž mimo jiné píše: „Obávám se, že Ukrajině hrozí osud podobný osudu Jugoslávie. Začalo to listopadovými a prosincovými pouličními demonstracemi na Majdanu přívrženců integrace Ukrajiny do Evropské unie, které přerostly v únoru a březnu až do násilných střetů se státní mocí a k silovému a nedemokratickému převzetí nejvyšší politické moci v zemi zfašizovanými, ozbrojenými politickými silami, silně antirusky naladěnými, jejichž vzorem je fašistický zločinec Stepan Bandera."

Nebezpečný a zásadní moment, o kterém se u nás zatím nehovoří, je podle Veleby fakt, že situace na Ukrajině nahrává i mezinárodnímu terorismu a extrémnímu nacionalismu. „Na Ukrajině nebojuje na straně současné ukrajinské vlády a parlamentu regulérní ukrajinská armáda, ta je fakticky nebojeschopná, ale civilní ozbrojené oddíly, tedy žoldáci, včetně brutálního neofašistického Pravého sektoru," dodal. Následně odstartoval předvolební kampaň SPO, za kterou kandiduje do Senátu deset lidí. Hodně štěstí jim popřál i prezident.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …