Zemanův rozhovor pro čínskou televizi v rozšířené verzi. Podívejte se i na video

31.10.2014 13:31

Prezident Miloš Zeman se před několika dny vrátil z návštěvy Číny, kde jednal s nejvyššími čínskými představiteli o zvýšení objemu vzájemného obchodu a dalších tématech. ParlamentníListy.cz přinášejí výběr z rozhovoru prezidenta pro čínskou televizi CCTV.

Zemanův rozhovor pro čínskou televizi v rozšířené verzi. Podívejte se i na video
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

Na začátku rozhovoru se český prezident pochvalně zmínil o prudkém vývoji, který Čína zazamenala v posledních 15 letech. „Před 15 lety tvořil čínský export do Evropy pouze textil. Důsledkem toho bylo značné omezení výroby textilu v mnoha evropských státech. Když jsem se ovšem díval na aktuální statistiky, tak dnes tvoří čínský textilní průmysl v celkovém objemu méně než 10 procent. Jak jinak mohu demonstrovat progres, který jste za ty roky udělali? Textil byl nahrazen infromačními technologiemi a dalšími produkty. Čína je příkladem prosperující společnosti,“ vyzdvihl Zeman.

Podle Zemana se ovšem za prudký průmyslový rozvoj platí v podobě znečištěného životního prostředí. „V České republice s tím máme své zkušenosti. Proto jsme vyvinuli mnoho typů zařízení na čištění vzduchu i vody, která můžeme v rámci obchodu nabídnout Číně. Z výměny zkušeností i konkrétních produktů vztahujících se nejenom k této oblasti mohou těžit obě země,“ podotkl prezident.

V další otázce redaktor čínské televize upozornil, že letos uplynulo 65. výročí od nastolení oficiálních vztahů mezi oběma zeměmi. Zmíníl při té příležitosti návštěvu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který tehdy hovořil o začátku nové éry vzájemných vztahů. „Souhlasím s panem Zaorálkem. Naše vztahy skutečně stojí na prahu nové éry. Jsem přesvědčen, že by Česká republika neměla zasahovat do vnitřních záležitostí jiných zemí, což se samozřejmě týká i Číny. Nebudeme nikoho vyučovat o lidských právech a náležitostech fungování trhu,“ přednesl Zeman svoji vizi „resetu“ vzájemných vztahů.

Prezident naopak konstatoval, že bychom se od Číny mohli mnohé sami naučit. Konkrétně zmínil oblast hospodářského růstu a stabilizaci společnosti. Zeman dodal, že jsme i my sami připraveni přispět svojí troškou do mlýna, a zeptal se redaktora, jestli zná českou animovanou postavu krtečka, kterého poté ukázal na kameru. „Každá rodina v Číně jej zná. Krteček není pouze obchodní artikl, ale přináší radost dětem. Symbolem Číny je panda, my zase máme krtečka. Můžeme si tedy s nadsázkou představit vzájemnou spolupráci mezi krtečkem a pandou. To je ideální symbol přátelských vztahů, nikoli jednostranná kritika a snaha poučovat svého partnera."

V další pasáži prezident Zeman zmínil, že součástí prezidentské delegace je více než 80 podnikatelů. „Soustředíme se na vytvoření jakési obdoby velké Hedvábné stezky mezi Prahou a některými čínskými městy. Uvažujeme o zřízení dalších konzulátů. Bavili jsme se o užší spolupráci mezi vědci, výměně studentů. Hovořil jsem i se šéfem Čínské národní banky. Byly učiněny konkrétní pragmatické kroky, abychom posílili vzájemný obchod. Jak vidíte, `reset` vzájemných vztahů funguje velmi dobře."

Závěr rozhovoru patřil otázkám vztahujícím se ke krizi na Ukrajině. Prezident Zeman zdůraznil, že hlavním problémem této krize je občanská válka, nikoli Rusko. „V prvé řadě bylo nutné uzavřit příměří a poté jednat. První části bylo dosaženo před několika týdny v Minsku. Na Ukrajině v každém případě musí pokračovat decentralizační proces, východní regiony musí získat větší rozhodovací pravomoci. Bylo velkou chybou kyjevské vlády zrušit možnost používat ruštinu na úřadech. I to byl jeden z důvodů, proč došlo k občanské válce,“ prohásil Zeman.

Sankce uvalené Západem proti Rusku podle Zemana nepřinášejí žádný pozitivní efekt. „Sankce vedou k izolaci Ruska a mohou skutečně spustit novou studenou válku. Navíc jsou překážkou ekonomického rozvoje nejenom v Rusku, ale i v zemích, které sankce na Rusko uvalily,“ řekl český prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…