Známé kino přišlo kvůli politickému boji o miliony. Zřejmě skončí

01.03.2012 12:19

Sdružení Pro – Centrál potřebovalo na splacení svých dluhů a tím na záchranu třetího nejnavštěvovanějšího kina východních čech minimálně jeden a půl milionu korun. Na aktuálním zasedání zastupitelstva se však rozhodlo, že město Hradec Králové bezúročnou půjčku sdružení neposkytne.

Známé kino přišlo kvůli politickému boji o miliony. Zřejmě skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

 


Zasedání zastupitelů rozhodlo v neprospěch sdružení Pro – Centrál, které kino stejného názvu provozuje. Bezúročnou půjčku 1,5 milionu korun a navýšení ročního grantu bezmála o 500 tisíc tak sdružení nezíská, což může mít v dalším fungování kina fatální následky.

Dle slov ředitele kina Centrál Leoše Kučery zatím nehrozí žádná likvidace. Ve hře je stále několik záchranných variant. Jednou z nich by mohl být sponzoring.

 

Peníze nebudou

„Zastupitelstvo rozhodlo, že peníze nebudou. Možností by tedy bylo sehnat ty peníze sponzoringem. Přistoupivší společnost by uhradila dluhy sdružení a kino by mohlo fungovat bez problémů dál,“ uvedl Jan Hýsek z klubu Doma v Hradci.

Město může převzít kino a následně hledat nájemce, co ho bude provozovat

Ovšem ředitel kina Leoš Kučera se přiklání k jiné variantě. „Dnešním dnem se sdružení Pro – Centrál rozhodlo k návrhu půjčky, po jejímž schválení jsme schopni jako sdružení odstoupit z činnosti provozovatele kina.“

Podle Kučerových slov by tato variantou mohla být pro zastupitelstvo schůdnou podle reakcí, které bylo možno vyslechnout na zasedání. Například Martin Hanousek z klubu Změna pro Hradec neváhal zmínit, že problém spatřuje ne v ekonomických problémech kina, ale v osobě samotného ředitele Leoše Kučery, bývalého náměstka primátora.

„Pro nás není vedení kina důvěryhodný partner, audit ukázal velké nesrovnalosti v hospodaření, věci, které dosud nikdo neuvedl na pravou mír. Kino určitě ano, ale zachraňme ho před panem Kučerou,“ uvedl na adresu ředitele.

Politický boj

 

Jan Hýsek z klubu Doma v Hradci rezolutně odmítá vystavění celého problému okolo třetího nejnavštěvovanějšího kina v republice na špatném hospodaření, respektive zadluženosti.

„Tady nejde o nějakou ekonomickou stránku. Tady jde o pana Kučeru. To je ten problém, který vadí  určitým lidem ve vedení města. Jedná se o klasický politický boj. Pan Kučera byl odejit ze své politické pozice, ve které měl velkou podporu voličů a v současné době je na programu jeho odchod  i z této veřejné funkce,“ uvedl Jan Hýsek s doplněním, že to byl právě Leoš Kučera, kdo po příchodu do funkce náměstka začal prošetřovat různé smlouvy města a chtěl tak vyřešit několik trnů v oku obyvatelstva města za což ho stihl takovýto trest.

 

Tomuto tvrzení dává za pravdu i samotný ředitel kina. „Určitě jsem svým politickým působením velice uškodil kinu Centrál a své osobě, proto je mým prvořadým zájmem v současné době vyřešit celý problém tak, aby bylo kino co nejméně poškozeno.“

Sdružení Pro – Centrál chce svůj návrh předložit co nejdříve. Při hledání podpory bude komunikovat napříč celým hradeckým politickým spektrem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hübsch

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…