Dobešovy projekty nám dělají mezinárodní ostudu, vzkazuje Gazdík

30.01.2012 22:32

Pochybnými projekty si ministerstvo školství udělalo mezinárodní ostudu. Nedalo totiž na doporučení Evropské komise, díky čemuž byla pozastavena výplata evropských dotací. Za neschopnost čerpat evropské peníze se na hlavu ministra Josefa Dobeše snesla vlna kritiky ze strany TOP 09 i opoziční ČSSD.

Dobešovy projekty nám dělají mezinárodní ostudu, vzkazuje Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Projekty Okno a Sport, na jejichž realizaci mělo padnout 1,2 miliardy korun, se nelíbí ani českým politickým kolegům, ani Evropské komisi. Okno má prostřednictvím médií vychovávat občany k finanční a právní gramotnosti, Sport pak by měl podporovat vzdělání trenérů a učitelů a vést mládež ke sportu. Očekávaný efekt projektů je však podle komise příliš nejistý.

„Resort bohužel nenaslouchal konstruktivní domácí kritice svých projektů Okno a Sport, a proto nyní čelí nebývale ostrým argumentům Evropské komise. Takový postup ministra je celoevropskou ostudou pro Českou republiku a může vážně zpochybnit schopnost ČR transparentně čerpat prostředky z evropských fondů,“ vzkázal rozzlobený šéf poslanců Top 09 Petr Gazdík. Zároveň podotýká, že oba projekty otevírají velký prostor pro korupci.

Dobeš lhal veřejnosti i vládě

S Gazdíkem souhlasí i stínový ministr školství z ČSSD, senátor Marcel Chládek. „Ukazuje se, že ministr Dobeš o zastaveném proplácení a reálném ohrožení desítek miliard korun z fondů Evropské unie pro oblast školství lhal nejen veřejnosti, ale celé vládě, včetně premiéra Nečase. Donedávna totiž přesvědčoval vládní kolegy, že kolaps v čerpání je způsoben technickými obtížemi či minulým vedením resortu,“ uvedl pro server iDnes.cz.

Senátor vyjádřil podezření, zda projekty ve skutečnosti nemají sloužit k financování volební kampaně Věcí veřejných a varuje, že jejich spuštění bez souhlasu Evropské komise může vést až k trestnímu stíhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…