Mimořádný vědecký projekt antropologů Moravského zemského muzea

17.05.2017 19:30

Zcela ojedinělým počinem v českém, ale i středoevropském prostoru, je projekt muzejní antropoložky Evy Vaníčkové a sochaře Jindřicha Bílka – trojrozměrná antropologická rekonstrukce podoby tváře šamanky z Dolních Věstonic podle originálu lebky z období před 30 tisíci lety.

 Mimořádný vědecký projekt antropologů Moravského zemského muzea
Foto: mzm.cz
Popisek: Moravské zemské muzeum - logo

Nález pohřbu ženy, učiněný v roce 1949 v Dolních Věstonicích archeologem Bohuslavem Klímou, představuje svým významem paleontologický materiál první kategorie v celosvětovém měřítku. Kosterní pozůstatky této ženy z doby lovců mamutů jsou nedílnou součástí sbírek Moravského zemského muzea a patří historicky mezi jedny z nejcennějších antropologických nálezů v Evropě.

Samotné rekonstrukci předcházelo dlouhodobé studium lebky včetně pátrání po tom, co se s lebkou dělo od jejího vyzvednutí do současnosti. Lebka ženy nese znaky traumatického zranění, jež se podílelo na nerovnoměrném růstu obličejové části, tím pádem i na celkové podobě této ženy. Na rekonstrukci spolupracoval náš přední odborník, lékař a specialista na dětskou obličejovou chirurgii doc. MUDr. Jiří Ramba, DrSc., který měl možnost podrobně zranění studovat a srovnávat s klinickými zkušenostmi; ty se staly základním pilířem tohoto projektu.

Lebka byla 3D naskenována (ve spolupráci s FAVU VUT v Brně), dále podstoupila CT vyšetření (Nemocnice Kyjov) a všechna tato nová data byla použita při rekonstrukci. Výsledkem práce je podoba tváře asi čtyřicetileté ženy z období před 30 tisíci lety, která mohla hrát důležitou roli ve spirituální sféře v kultuře „lovců mamutů“. Tato rekonstrukce je určena pro výstavní účely, zhotovena je ze silikonu věrně napodobujícího lidskou kůži, s reálnými vlasy a skleněnýma očima. Tím je veřejnosti představena věrná podoba (busta) šamanky s nejmenšími detaily. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout v Pavilonu Antrhopos Moravského zemského muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …