21. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Cena elektřiny vzrostla

30.05.2016 14:10

Cena silové elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno ve 21. týdnu vzrostla, zemní plyn v maloodběru zlevnil, ve velkoodběru byl zaznamenán růst. Během uplynulého týdne bylo na energetickém trhu ČMKBK uzavřeno 335 kontraktů na dodávku 443,1 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 217,6 milionu korun.

21. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Cena elektřiny vzrostla
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Cena ročního kontraktu silové elektřiny v nízkém napětí se proti předchozímu týdnu zvýšila o 6,2 % s uzavíracím kurzem 720 Kč/MWh.

U zemního plynu se v tomto týdnu obchodovaly výhradně dvouleté kontrakty. Cena proti předchozímu obchodování těchto kontraktů (počátek května) klesla v režimu maloodběr o 0,9 % na 428 Kč/MWh, v režimu velkoodběr naopak vzrostla o 1,6 % na 437 Kč/MWh.

Z nedávno uzavřených kontraktů lze zmínit nákup elektrické energie a plynu pro město Příbor a jeho příspěvkové organizace na období od ledna 2017 do prosince 2018 prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno.

„Nákupy energií přímo na energetické burze evidentně oslovují města a obce bez ohledu na jejich velikost či počet obyvatel. Jsme rádi, že i menší města a obce chápou výhody nákupu přes komoditní burzu a dosahují tak úspor v rozpočtu,“ uvádí tiskový mluvčí kladenské burzy Martin Soukup.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…