SPŘ: Certifikace – horký trend českých manažerů

31.05.2012 16:27

Zájem českých projektových manažerů o ověření jejich odbornosti stoupá. Dokazuje to nárůst certifikací dle prestižního mezinárodního standardu International Project Management Association (IPMA), které v České republice provádí Společnost pro projektové řízení, o. s. (SPŘ).

SPŘ: Certifikace – horký trend českých manažerů
Foto: cspr.cz
Popisek: Vedoucí Certifikačního orgánu SPŘ Jaromír Pitaš

Certifikační orgán SPŘ v roce 2011 úspěšně certifikoval 298 manažerů v projektovém řízení, což je nárůst o 72,25 % oproti roku 2010. Tento nárůst představuje pro SPŘ a Českou republiku 2. místo za Čínou v rámci národních organizací zemí sdružených v IPMA. SPŘ považuje tento úspěch za potvrzení zkvalitňování řízení projektů v ČR. Zájem o certifikaci v roce 2012 přitom ještě stoupá, což dokazuje, že prioritou managementu se stává kvalita projektů ve státní i v soukromé sféře.

„Příčinou růstu je snaha zlepšit úroveň projektů dotovaných z fondů Evropské unie, které jsou často kritizovány za svou kvalitu. Úspěšnou certifikací prošlo za poslední dva roky více jak 250 zaměstnanců státní správy – například z ministerstva vnitra nebo krajských úřadů“, řekl vedoucí Certifikačního orgánu SPŘ Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Zájem státní správy o vzdělávání v projektovém řízení s následnou certifikací tvoří významnou část certifikací. Počet certifikovaných manažerů vzrostl rovněž v soukromém sektoru. Řada firem již chápe nutnost nezávislého ověření odborné kvalifikace v projektovém řízení, které může zásadně přispět k úspěchu jejich projektů. „Důležitý faktor v růstu zájmu o ověření kvalifikace v projektovém řízení je uznání profese manažera projektu jako takové a její zařazení do Národní soustavy povolání“, dodává Jaromír Pitaš.

SPŘ chce i nadále podporovat kvalitu projektové kultury v ČR. Na podzim roku 2012 spustí certifikaci konzultantů a lektorů působících v oblasti projektového řízení. Tímto krokem nabídne další přínos pro rozvoj projektové kultury v ČR. Specialisté, kteří pouze podporují projektové řízení a nemají dostatečnou praxi v každodenním řízení projektů, budou moci získat mezinárodně platný certifikát. Díky posouzení nezávislým certifikačním orgánem si ověří, že ve své činnosti postupují v souladu se standardem IPMA a dostatečně rozumí všemu, co tento standard předepisuje.

Způsobilost efektivně řídit projekty, programy a portfolia si budou moci ověřit i samotné organizace. SPŘ ještě letos nabídne nový produkt - Certifikace projektového řízení v organizacích, který představuje komplexní pohled na stav projektového řízení a kultury v konkrétní organizaci formou posouzení reálného prostředí s mezinárodními standardy a osvědčenými praktikami. Firmy mají možnost získat jednoduchý způsob benchmarkingu a konkurenční výhodu.

SPŘ provádí nejen nezávislé ověřování způsobilosti pro řízení projektů, ale současně podporuje vzdělávání a přípravu na tuto certifikaci. Prostřednictvím akreditace vzdělávacích programů, které připravují uchazeče na certifikaci IPMA, posuzuje náplně vzdělávacích kurzů v souladu s Národním standardem kompetencí projektového řízení. Programy s výjimečně dobrými výsledky mohou získat prestižní značku Excellent. V letošním roce ji získaly dvě firmy. Účastníci jejích kurzů mají dlouhodobě lepší výsledky u certifikační zkoušky o více než 5 % nad průměrnou úspěšností trhu. K přípravě na certifikaci může pomoci také odborná kniha „Projektový management podle IPMA“. Aktuálně druhé vydání je aktualizováno o nové metody v projektovém řízení a obsahuje řadu příkladů a případových studií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…