V České republice bylo provedeno 6000 robotických operací

05.06.2012 9:22

Česká společnost robotické chirurgie ČLS JEP (ČSRCH ČLS JEP) zaevidovala 24. května 2012 šest tisíc výkonů prostřednictvím operačního robota daVinci.

V České republice bylo provedeno 6000 robotických operací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

První zákrok byl proveden 31. října 2005 v Nemocnici Na Homolce. Počet roboticky asistovaných výkonů každý rok celosvětově stoupá. V ČR rozvoj a šíři spektra výkonů brzdí ministerstvo zdravotnictví, které omezuje indikace roboticky asistované chirurgie. Například odstranění nádoru ledvin řeší všude ve světě roboticky, v ČR však tento zákrok ze zdravotního pojištění hrazen není.

Operace lze v současné době provést otevřeně, laparoskopicky nebo roboticky. Oproti otevřené operaci dochází při robotickém zákroku k menšímu poškození okolních tkání, k minimálním krevním ztrátám a komplikacím. Proti laparoskopické operaci umožňuje roboticky asistovaná chirurgie zjemnit a zpřesnit pohyb chirurgovy ruky, výrazně zvyšuje přesnost chirurgického výkonu, bez třesu rukou. Operace tak probíhá s maximální efektivitou a bezpečností, je dosaženo celkově lepších výsledků kvality života po operaci. „Před rokem jsem podstoupila robotickou operaci, kterou mi byl odstraněn myom. Týden po zákroku jsem mohla jít domů a normálně fungovat,“ uvádí Martina Tománková, které robotická myomektomie vrátila naději na otěhotnění.

Celkem 2 226 instalací robotického systému ve světě (z toho 379 v Evropě, 1 615 v USA, zbytek světa 232) znamená statisíce úspěšně uskutečněných operací, které pacientům vrátily jejich zdraví. V České republice mají pacienti možnost robotického zákroku v 7 nemocnicích: Nemocnice na Homolce v Praze, Ústřední vojenská nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, Fakultní nemocnice Olomouc. Nejvíce operací pomocí robotického systému daVinci provedlo robotické centrum Vysočina v Nemocnici sv. Zdislavy, a.s. Mostiště s celkovým počtem 1 353 (v letošním roce 162). „Nejčastější roboticky asistovaný výkon v našem specializovaném centru představuje radikální prostatektomie pro zhoubný nádor. Z ostatních realizovaných výkonů lze zmínit operace zhoubného nádoru ledviny, plastiky ledvinné pánvičky, resekce konečníku pro zhoubný nádor a operace žaludku. Některé z těchto zákroků by mohly podle nařízení MZ spadat do nadstandardních, a to by znamenalo krok zpět na úkor pacientů,“ uvádí primář chirurgického oddělení v Nemocnici sv. Zdislavy, MUDr. Jaroslav Tvarůžek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…