VZP vyřešila problém s úhradami léků pro těžce nemocné

10.06.2012 11:40

Úhrady z veřejného zdravotního pojištění u léčivých přípravků pro nemocné s cystickou fibrózou, pro děti trpící bolestmi a pro pacienty se syndromem suchých očí budou zachovány.

VZP vyřešila problém s úhradami léků pro těžce nemocné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V ostatních oblastech bude pojišťovna šetřit finanční prostředky v objemu 200 milionů korun za léky, které si každý může sám koupit v lékárně. Navíc se VZP podařilo dojednat snížení ceny některých preparátů na polovinu, což se projeví v bilanci pojišťovny rovněž pozitivně.

Na základě přechodných ustanovení zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, zanikají dnem 30. června 2012 výše a podmínky úhrady těch léčivých přípravků, které mohou být vydávány i bez lékařského předpisu. Úhrady zanikají u těch léčivých přípravků, u kterých SÚKL do 1. června 2012 neobdrží žádost od všech zdravotních pojišťoven o ponechání úhrady při poskytování ambulantních zdravotních služeb ve veřejném zájmu.

Cílem Všeobecné zdravotní pojišťovny je zajistit potřebnou léčbu těm skupinám pacientů, které léčivé přípravky v kategorii volně prodejných léčiv potřebují pro léčbu vážného chronického onemocnění, a současně efektivně nakládat s prostředky veřejného zdravotního pojištění.

Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv bude v řádné lhůtě doručena žádost o ponechání úhrad pro tyto skupiny léčivých přípravků:

ATC: A09AA02 (multienzymové přípravky)

Vzhledem k závažným dopadům na nemocné, kteří potřebují multienzymové přípravky, bude požádáno o ponechání celé skupiny. Do budoucna ovšem počítáme s úhradou těchto léčiv pouze pacientům s algickou formou chronické pankreatitidy, rakovinou nebo resekcí pankreatu a pacientům s cystickou fibrózou.

M01AB05, M01AE01 (diklofenak, ibuprofen)

Běžná léčiva proti bolesti a zánětům by dle názoru VZP hrazena být neměla, ovšem mezi těmito přípravky se nachází rovněž léčiva nižší síly, která jsou první volbou terapie bolesti u dětských pacientů, budeme tedy žádat o ponechání skupiny v úhradách. V následném správním řízení pak navrhneme úhrady jen pro dětské pacienty.

S01XA20 („umělé slzy“)

Umělé slzy jsou nezbytnou terapií pacientům se syndromem suchých očí (sicca syndrom, Sjögrenův syndrom). Z těchto důvodů požádáme o ponechání úhrad.

Poté, co proběhnou správní řízení na SÚKLu, bude obnovena úhrada i u některých ostatních přípravků pro určité skupiny pacientů. Tito pacienti budou svým ošetřujícím lékařem informováni a mohou pro překlenutí této doby využít možnosti si lék vyzvednout na recept ještě do konce června. V mimořádných případech bude možné využít zvláštního režimu úhrady. VZP tak nejen pečuje o hospodárnost systému veřejného zdravotního pojištění, ale dokáže zajistit vše potřebné pro vážně nemocné pacienty, kteří patří nejčastěji právě mezi pojištěnce VZP.

U ostatních skupin léčivých přípravků se domníváme, že v případě nezbytné nutnosti existují jiné formy farmakoterapie, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, případně nebude pro pacienta zatěžující si takové přípravky v akutním případě zakoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…