O služby referentů CPI BYTY je stále větší zájem

22.06.2012 18:20

Společnost CPI BYTY, vlastník téměř 13 000 nájemních bytů po celé ČR, poskytuje svým nájemníkům od počátku tohoto roku bezplatné poradenské a asistenční služby v oblasti příspěvků na bydlení a sociálních otázek. Od ledna o pomoc požádalo téměř 700 nájemníků z celé ČR a jejich zájem stále roste.

O služby referentů CPI BYTY je stále větší zájem
Foto: CPI
Popisek: CPI Byty

Řada lidí dlouhá léta nevěděla, že příspěvek na bydlení či jiné dávky státní sociální podpory vůbec existují, nebo že na ni má dokonce nárok. S deregulací nájemného se začali nájemníci o dávky zajímat, stud a administrativa s tím spojená jim však často v podání žádosti o příspěvek na bydlení bránila.

„Informovanost o této formě státní podpory je stále nedostatečná, proto jsme se rozhodli vzít aktivitu do vlastních rukou a nabídnout nájemníkům pomoc v podobě konzultací i fyzické asistence v případě jednání s úřady nebo vyplňování žádostí,“ popsal Daniel Bacík, ředitel společnosti CPI BYTY.

Největší skupinu zájemců o poradenství tvoří senioři, mladé rodiny s dětmi nebo nízko příjmoví nájemníci. Od ledna 2012 se na Klientská centra CPI BYTY obrátilo 656 nájemníků s žádostí o radu nebo asistenci, necelá polovina z nich podala žádost o příspěvek na bydlení. Úřady práce dosud 142 vyhověly, několik desítek žádostí zamítly. „Zbývající žádosti zatím na vyjádření čekají,“ dodal Bacík.

Největší zájem o služby referentů CPI BYTY mají nájemníci z Třince a Českého Těšína, kde má společnost největší množství bytů (celkem téměř 4 400),
a v Litvínově, které společnost koupila v roce 2010.

To, že se služby referentů CPI BYTY nájemníkům vyplácejí, dokládá nejen zvyšující se počet zájemců o konzultaci, ale také výsledky, které přinášejí řadu užitečných efektů pro nájemníky i vlastníka bytů. „Pro podání žádosti je třeba předložit řadu dokladů o příjmech spolu s výdaji na domácnost. Nájemníci si často poprvé uvědomí, z čeho se jejich domácí rozpočet skládá a jak je s ním potřeba zacházet, odpovědněji pak přistupují ke svým výdajům. I zamítnutí příspěvku má tak jistý přínos. V případě schválení příspěvku na bydlení se pozitivní výsledek projeví nejen na rozpočtu konkrétní rodiny, ale také na platební morálce i chování nájemníků v domě nebo k sousedům,“ tvrdí Daniel Bacík. Společnost CPI BYTY v této souvislosti zaznamenala také pokles delikvence v úhradě nájemného a služeb. V poradenské činnosti tak bude pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: CPI BYTY

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …