Kardiocentrum IKEM pomohly dovybavit peníze z EU

10.07.2012 19:39

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) úspěšně dokončil většinu výběrových řízení na Obnovu a rozšíření přístrojového a softwarového vybavení Kardiocentra.

Kardiocentrum IKEM pomohly dovybavit peníze z EU
Foto: Archiv
Popisek: IKEM

Lékařské pracoviště, jež drží několik primátů v oblasti léčby nemocí oběhové soustavy, tak posiluje svoji pozici nejmodernějšího kardiocentra v zemi. Projekt je z velké části financován penězi z Integrovaného operačního programu (IOP), který je součástí Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Z celkové investice za téměř 32 milionů korun je z evropských peněz hrazeno zhruba 64 %.

Kardiovaskulární choroby jsou v České republice nejčastější příčinou úmrtí. Navíc představují 50 % všech hospitalizací na interních odděleních. „Pořízení nových přístrojů a softwaru je jednoznačně dobrou zprávou pro pacienty. Nahrazením starých přístrojů novými dojde ke zlepšení kvality zdravotnické péče. Dovybavením se zvýší kapacita zdravotnických úkonů a zvýší se efektivita Kardiocentra v IKEM,“ popisuje přínos náměstek ředitele pro léčebně preventivní péči MUDr. Michael Želízko, CSc.

IKEM pro zkvalitnění péče o své pacienty pořídí například nový bed-side echokardiograf, který umožňuje vyšetření nemocného přímo u lůžka, přístroj pro hemoeliminační kontinuální metodu, jež dokáže nahradit funkce ledvin přímo na jednotce intenzivní péče, nebo přístroj pro řízenou mírnou hypotermii. „Zároveň díky evropskému přispění chceme zakoupit nové mechanické srdeční podpory, které pomáhají pacientů se selhaným srdcem přežít do té doby, než se dočkají transplantace,“ doplňuje přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

I díky dovybavení představuje IKEM nejkomplexnější kardiocentrum v České republice, které naplňuje beze zbytku vizi tzv. Národního kardiovaskulárního programu. „Cílem programu je zajistit péči pro každého pacienta všeobecně dostupnou, založenou na svobodné volbě lékaře a vysoce odbornou. A právě v IKEM i ti nejkomplikovanější pacienti takovou péči vždy najdou,“ říká místopředseda výboru České kardiologické společnosti a přednosta Kliniky kardiologie IKEM, prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc., FESC.

V rámci IOP bylo možné čerpat evropské prostředky až do výše 85 % celkových nákladů. V případě dovybavení Kardiocentra IKEM dotace pokryjí 63,75 % nákladů, zbývajících 36,25 % nákladů uhradí IKEM z vlastních zdrojů. „Rozpočet projektu je rozdělen na tzv. způsobilé výdaje, které pokrývají majoritně fondy Evropské unie, a tzv. nezpůsobilé výdaje, jež musí IKEM platit z vlastních zdrojů, protože sídlí v Praze, která patří dle tabulek EU mezi bohatší regiony,“ vysvětluje náměstek ředitele IKEM pro ekonomiku a provoz Ing. Michal Stiborek, MBA. Ve výběrovém řízení se IKEM podařilo dosáhnout zhruba čtvrtinové úspory oproti původně předpokládaným nákladům. „Zadávací dokumentace počítala s cenou ve výši 42,6 milionu korun. Vysoutěžené ceny dávají po sečtení dohromady 31,7 milionu korun, podařilo se nám tedy ušetřit téměř 11 milionů korun,“ doplňuje Stiborek.

Snahou IKEM bylo dodržet co největší transparentnost tendru, proto jsou již od počátku projektu veškeré dokumenty k zadávacímu řízení uveřejněny na webových stránkách www.ikem.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…