VZP rodičům poradí, jak dětem poskytnout první pomoc

27.07.2012 18:50

Letní sezona je v plném proudu. Doba prázdnin a dětských táborů je kromě spousty radovánek a odpočinku bohužel také obdobím s nejčastějším výskytem dětských úrazů. Během několika vteřin může záviset život dítěte na znalostech zásad první pomoci. I proto právě nyní vychází za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny praktická příručka pro rodiče s přehledem nejčastějších úrazů a stavů u dětí, které vyžadují okamžitý a účinný zásah.

VZP rodičům poradí, jak dětem poskytnout první pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nová kniha Dětské úrazy – První pomoc krok za krokem nabízí nejen základy první pomoci, ale zaměřuje se také na prevenci všech běžných poranění. Publikaci v roli odborného garanta zaštítil prof. MUDr. Petr Havránek, CSc., přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK. Součástí projektu jsou i webové stránky www.urazy-deti.cz.

„Prevencí dětských úrazů se Všeobecná zdravotní pojišťovna věnuje dlouhodobě. Proto jsme se rozhodli podpořit vydání publikace Dětské úrazy. Doufáme, že příručka bude sloužit rodičům a všem, kteří pečují o děti. Pomocí projektu chceme také připomenout, jak je důležité nepodceňovat rizikové situace, a ukázat, jak lze úrazům u dětí předcházet,“ říká PhDr. Kateřina Pulkrábková, vedoucí oddělení externí a interní komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Základy první pomoci by měl znát každý rodič a vychovatel. Úrazy, masivní krvácení, popáleniny, otravy nebo bezvědomí se zástavou dechu – to jsou stavy, které představují největší nebezpečí. Kromě základních postupů u úrazů a nehod řeší nová publikace i zásady, jak řadě problémů předcházet. Jejím praktickým doplňkem je skládací leták se základními informacemi, jakými jsou důležitá telefonní čísla, postup při volání na tísňové linky a první pomoc při nejvážnějších ohroženích. Všechny informace jsou také dostupné a zdarma ke stažení na webových stránkách www.urazy-deti.cz.

Mezi další projekty VZP zaměřené na pomoc rodičům a vychovatelům patří především internetový portál www.baby-klub.cz, na kterém rodiče najdou mj. řadu odborných rad a informací užitečných při péči o děti všech věkových kategorií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …