V České republice utone ročně přes dvě stě lidí

22.08.2012 9:00

Desítky lidí ročně utonou na českých přehradách, rybnících a v českých řekách. Ve většině případů se jedná o přecenění sil, požití alkoholu spojené s plaváním, ale také stále se snižující plavecká gramotnost. Po dopravních nehodách je to druhá nejčastější příčina náhlé smrti.

V České republice utone ročně přes dvě stě lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

Vzhledem k tomu, že jsme suchozemský stát, počty utonulých jsou alarmující. Poslední roky počty utonulých přibývají. Souvisí to s lehkovážností,“ říká vedoucí odboru policejních potápěčů plukovník Lubomír Znojil.

Nejčastější příčiny utonutí: alkohol a přecenění svých sil

Na začátku letošního května se v přehradě Bystřička na Vsetínsku utopil jednadvacetiletý mladík. „Popíjel dlouho do noci s kamarády, při cestě domů si chtěl zkrátit cestu přeplaváním vodní plochy přehrady, bohužel došlo k přecenění sil a mladík svůj závod nedokončil,“ popisuje tragickou událost Lubomír Znojil. Další nedávná událost se stala v  Nových Syrovicích na Třebíčsku Muž byl při pokusu o ucpání otvoru ve výpusti-stavidle vtažen proudem odtékající vody do otvoru stavidla, který byl asi metr pod vodní hladinou a na místě utonul.

V srpnu se na Kroměřížsku muž jako neplavec snažil dostat na ostrůvek uprostřed vodní plochy na lehátku. „Strach z vody překonal požitím patřičné dávky krabicového vína, nalehl na lehátko a plaval směrem k ostrůvku. V polovině trasy se s lehátkem převrhl a svůj boj o život prohrál,“ popisuje Lubomír Znojil.

Bezpečnost na vodě podceňují především vodáci

V červnu na řece Moravě se převrhnul vodák a utonul. „Není to ojedinělý případ. Vodáctví tvoří v naší republice samostatnou kapitolu. Konzumace alkolu při sjíždění řek je k vidění snad u každé posádky plavidla a to bez ohledu na to, že i na těchto malých plavidlech platí řád plavební bezpečnosti. Používání záchranných prostředků jako plovoucích vest, přileb, či házečky“ taktéž není k vidění  Když se k tomu přidá sjíždění jezů „zabijáků“, kde se tvoří velké vodní válce, jsou vytvořeny ideální podmínky pro krizové situace, které mají smutné a tragické konce,“ upozorňuje plukovník Znojil, který se každý rok s týmem policejních potápěčů s těmito případy setkává.

Níže uvedená statistická čísla utonulých osob vychází z policejních statistik, které nezahrnují všechny utonulé osoby v České republice, neboť záchranu tonoucích osob provádí i jiné složky IZS.

Policejní statistika pohřešovaných osob s nálezem spojeným s vodní hladinou v České republice

  • 2010   84 osob
  • 2011   92 osob
  • 2012 (do 12. 8.) 58 osob

Policejní potápěči jsou nasazováni na akce: 

  • pátrání po pohřešovaných osobách,
  • pátrání po věcech, kterými byla spáchána trestná činnost,           
  • pátrání po věcech, pocházejících z trestné činnosti,
  • při pomoci fyzickým a právnickým osobám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…