Festival Prix Bohemia Radio 2012 byl zahájen

03.10.2012 9:05

2. října ráno odstartoval v Poděbradech již 29. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, pořádaný Českým rozhlasem.

Festival Prix Bohemia Radio 2012 byl zahájen
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

První festivalový den vyvrcholil slavnostním večerem, spojeným s předáním Ceny Karla Kyncla, Ceny Jiřího Ješe a uvedením dvou rozhlasových osobností do Síně slávy.

Slavnostní zahajovací večer v Divadle Na Kovárně s titulem „Navázat spojení…“ uváděl Miroslav Táborský, účinkovali Zora Jandová, Zdeněk Merta a další. V rámci večera se návštěvníci v sále dozvěděli jména oceněných redaktorů. Cenu Karla Kyncla získal zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek. Do Síně slávy byli uvedeni Jan Petránek a Karel Weinlich. Historicky první Cenu Jiřího Ješe za komentář „Mezinárodní den Romů“ a s přihlédnutím k další tvorbě získala Lída Rakušanová.

Všichni ocenění vyslovili slova díků. Jiří Hošek uvedl: „Je to pro mě vyloženě surrealistické. Někdy před 18 lety jsem coby věrný posluchač Radiožurnálu hltal příspěvky Karla Kyncla. Británie a novinářský svět mi přišly neskutečně vzdálené. I sen v podobě vítězství ve Wimbledonu snad byl reálnější. Najednou tady stojím coby londýnský zpravodaj a dostávám Cenu pojmenovanou po Karlu Kynclovi. Naplňuje mě to velkou úctou a pokorou.

Ač je to cena individuální, naše - moje příspěvky jsou plodem týmové práce. Někdo je musí vytáhnout z mailu, zkontrolovat, oponovat jim, moderátor naláká k jejich poslechu... Můj dík patří i všem kolegům, kteří jsou pod vysíláním podepsaní.“

První soutěžní den patřil kategorii Zpravodajská relace, kam bylo přihlášeno 21 příspěvků. Porota zasedala ve složení Martin Ondráček, Naděžda Petrová, Zdeněk Šámal a Jefim Fištejn. Jak porota rozhodla, se dozvíme ve čtvrtek večer.

V sále Kolonády se odpoledne za velkého zájmu veřejnosti konal koncert Julie Svěcené, která v doprovodu klavíristy Václava Máchy zahrála skladby Johannese Brahmse, Pabla de Sarasate a Antonína Dvořáka.

Zahájen byl dvoudenní poslechový seminář pro odbornou veřejnost Rozhlasová hra 11 – 12 s poslechy nejlepších rozhlasových her a diskusemi, moderovaný šéfrežisérem Alešem Vrzákem. V úterý se poslouchaly 4 rozhlasové hry - Věřitelé Augusta Strindberga, Muž činu Jespera Halleho, Královský osud Vladimíra Zajíce a Mňa kedy’s . . . Michaely Zakuťanské. Na seminář se akreditovalo několik desítek rozhlasových tvůrců.

Středeční den bude patřit mezinárodní kategorii s názvem „Cestopis“. Přihlášeno je třicet devět pořadů ze šestnácti zemí. Nejvzdálenější účastník je až z Argentiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…