ČEZ: Podvodníci s elektřinou i na východě Čech

16.11.2012 20:20

Zákaznická linka Skupiny ČEZ v minulých dnech zaznamenala vyšší počet stížností a dotazů na údajnou aktualizaci smlouvy o odběru elektřiny, kterou provádějí lidé obcházející obyvatele obcí v Orlických horách.

ČEZ: Podvodníci s elektřinou i na východě Čech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Zazvonil u nás člověk a požadoval předložení faktur za elektřinu. Údajně kvůli aktualizaci smlouvy. Pak mi dal k podpisu papír, kde bylo nahoře uvedeno, že distribuci elektřiny zajišťuje ČEZ. Až následně jsem zjistil, že malým písmem je uvedena jako dodavatel úplně jiná firma,“ popisuje svou zkušenost zákazník.

Rozhodně to není poprvé, kdy se po Královéhradeckém kraji pohybují podomní obchodníci používající nekalé praktiky. Nejčastěji se vydávají za zaměstnance energetické společnosti ČEZ a požadují předložení faktury, ze které si opíší všechny potřebné údaje. Zákazník ani netuší, že podpisem stvrdil přechod k jinému dodavateli.

„S praktikami, jaké zákazník popisuje, se setkáváme často. Podvodník se vydává za našeho zaměstnance, používá i materiály s naším logem, a tvrdí, že k žádné změně nedochází. Nezřídka uvádí, že jde jen o aktualizaci smlouvy, nový výhodnější tarif. Teď jsme se dokonce v našem kraji setkali s tvrzením, že elektřina bude dodávaná z Moravy, odkud je levnější než z Čech,“ zmiňuje některé podvodné praktiky Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ.

Podle rady odborníků by si měl člověk nechat od údajného obchodníka předložit služební a občanský průkaz a ověřit jeho totožnost na zákaznické lince nebo na internetu. Hlavní je důkladně veškeré dokumenty před jejich případným podpisem pročíst. Pokud zákazník smlouvu podepsal a později si to rozmyslí, může vzít do jednoho měsíce své rozhodnutí zpět. Odvolat podpis smlouvy je ale třeba písemně, uschovat si doklad o odeslání, a protože bývá součástí podpisu i udělení plné moci ke změně dodavatele, je třeba odvolat i tu. Neseriózní obchodník by totiž mohl plnou moc zneužít.

„Dodavatel elektřiny nemůže zákazníka ochránit. Rozhodnutí a podpis je na uvážení každého. Jediné co můžeme dělat, je, jakmile dostaneme oznámení o přechodu, zákazníkovi zavolat a ověřit, že o změně dodavatele ví. K tomu je ale důležité mít aktuální kontaktní údaje a ne mnoho let odhlášenou pevnou linku,“ dodává Beránková.

Pokud jste se s neseriózními praktikami setkali, můžete si stěžovat na Energetickém regulačním úřadu. Ten případné prohřešky tohoto typu řeší.

Základní rady při využívání služeb podomních prodejců

  • Zjistěte, jakou firmu obchodník zastupuje a ověřte si jeho totožnost.
  • Ptejte se na podrobnosti a požadujte veškeré podkladové materiály.
  • Vše si důkladně přečtěte, nepodepisujte, čemu nerozumíte.
  • Nevěřte zavádějícím informacím, že se jedná o akční nabídku, která dnes končí, že podepsali už všichni v sousedství apod.
  • Nepodlehněte tlaku prodejce, který má naspěch a vyžaduje vaše rozhodnutí v časové tísni.

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…