SOCR ČR: DPH Vánoce neohrozí. Domácnosti šetřit nebudou

21.11.2012 12:37

Vánoce patří z hlediska prodejů k nejdynamičtějšímu období roku. Zatímco v předešlých měsících lidé šetřili a tržby maloobchodu klesaly, předvánoční období se podle obchodníků ponese v ryze jiném duchu. Po celoročním utahování opasků si chtějí lidé dopřát.

SOCR ČR: DPH Vánoce neohrozí. Domácnosti šetřit nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Na zvýšený zájem nakupujících jsou obchodníci připraveni. Již od října pomalu zaváží sklady a připravují vánoční akce. „Je dobře, že se lidé před Vánocemi nebojí utrácet. Zvýšení DPH i prohibice citelně zasáhly do tržeb obchodníků a na celkovém obratu se projevil
i ekonomicky vyvolaný útlum poptávky. Vánoce tento nepříznivý vývoj alespoň částečně zmírňují. Ostatně kdy jindy by si lidé měli dopřát trochu luxusu, než o těchto významných svátcích,“ říká prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.

Letošní Vánoce navíc mohou být i poslední, kdy spotřebitele a obchodníky nebudou sužovat nová nařízení o kontrole a prodeji potravin. Ačkoli SOCR ČR snahu ministerstva zemědělství o zjednodušení a zprůhlednění systému zajištění bezpečnosti a kontroly potravin vítá, nepovažuje tento návrh za šťastný a promyšlený.

Podle nového návrhu zákona o potravinách by navíc zákazníci měli být v úsecích s krájenými potravinami informováni písemně nejen o třídě jakosti a datu použitelnosti, ale i o látkách vyvolávajících alergické reakce, sladidlech, kofeinu, fytosterolech a dalších složkách, které běžnému spotřebiteli nic neříkají a působí na něj spíše negativním dojmem. Jako ideální řešení se jeví to, aby obchodník spotřebiteli na vyžádání zpřístupnil všechny informaci včetně složení potraviny, které bude mít od dodavatele k dispozici. Lidé nechtějí v obchodech u pultu trávit nad každým výrobkem dlouhé minuty čtením. Na balených potravinách samozřejmě všechny informace naleznou.

Z dříve zveřejněného vyjádření Sdružení českých spotřebitelů uvádíme: „Naše sdružení je velmi citlivé na přemrštěnou regulaci, tedy na zavádění závazných opatření tam, kde se z nějakých důvodů objeví nedostatky na trhu,“ a dále jeho předseda L. Dupal vysvětluje: „Velmi často nejsou v takovýchto případech dostatečně posouzeny dopady na konečného spotřebitele a dochází například k neúměrné byrokratické zátěži systému, včetně následného dopadu na cenu výrobků“. Některé nové informační povinnosti přikazované podnikatelům k předávání státním a kontrolním orgánům vyvolávají pochybnosti spotřebitelů o potřebě takové regulace, která musí dle našeho názoru vyvolat zvýšení nákladů. Ty se mohou promítnout do cen potravin.

„Jako absolutní nesmysl se ukázalo již označování rozpečeného a čerstvého pečiva. Zákazníci kupují to, na co jsou zvyklí, co jim chutná a čtením cedulek se zabývá jen velmi malé procento,“ říká prezident SOCR ČR, Zdeněk Juračka.

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 o potravinovém právu mělo být již dávno u produktů možno dohledat jejich původ, ovšem, jak na to upozornila i kauza metanol, v ČR se nařízení ani zdaleka nedodržuje. Pokud by bylo toto nařízení respektováno a dodržováno, nebylo by třeba přistupovat k takto radikálním a výrazně omezujícím řešením.

 

Co nejjednotnější kontrola potravin, kterou ministerstvo zemědělství požaduje, je pro Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR prioritou, přesto však navrhovaná novela kontrolu nezjednodušuje, spíše naopak. Počet kontrol v obchodech i restauracích se zvýší z jedné inspekce na dvě a zavedení novely s sebou přináší i značnou administrativní zátěž. Je třeba počítat s tím, že náklady spojené s nařízením obchodníkům nebudou nikterak kompenzovány, a tak padnou plnou měrou na podnikatele.

 

Jako problematické se jeví i zvýšení sankcí, které v případě pochybení hrozí. Chystaná novela bude mít tvrdý dopad na všechny, postihy však nesmí mít ve svém důsledku likvidační charakter. SOCR ČR proto trvá na důrazném rozlišení chyb způsobených lidským faktorem a systémových chyb. „Je především v zájmu spotřebitelů, aby byl pololegální a nelegální trh co nejdříve a co nejvíce omezen. Zároveň doufáme, že to bude znamenat podporu kvalitních obchodníků, nikoliv naopak. S tím samozřejmě souvisí i transparentnější vybírání daní,“ dodává Zdeněk Juračka.

Kdo neokrádá stát na daních, šidí rodinu

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR na problémy s výběrem daní a zvyšováním DPH upozorňuje již dlouhodobě. Finanční evidence je navíc vedlejším produktem evidence potravin. Pokud by především cizojazyční obchodníci prodávali jen to, na co mají plnohodnotný doklad o koupi a odváděli daně z příjmu i DPH, které naprostá většina těchto prodejců díky únikům neplatí, pak by se vybralo podle odhadů přes 40 mld. a zvyšování DPH by bylo neopodstatněné.

 „Nedivím se, že je u nás tak málo plátců DPH, a že tento počet stále klesá. Nelze totiž obchodníkovi či jinému podnikateli dokázat (pokud vůbec správce daně o to projeví zájem), že daňový subjekt překročil zákonem stanovenou hranici obratu. U nás totiž, jako v jediném státě vyspělé Evropy není povinnost registrovat vlastní tržby například povinnou registrační pokladnou,“ říká prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka. Dále dodává:“Zdá se, jako bychom se vraceli ke starým časům, kdy se říkalo, že kdo neokrádá stát, okrádá rodinu.“

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR se snaží vymoci regulérní podmínky pro podnikání v maloobchodě, které povedou k transparentnějšímu a lepšímu výběru daní pro státní rozpočet. Vláda však tuto aktivitu příliš nepodporuje a současný styl politiky státu směrem k živnostníkům vypadá spíše jako cílená podpora těch, kteří se vyhýbají své daňové povinnosti a žijí na úkor zbytku těch poctivých.

Nepoctiví podnikatelé dovedou obejít daňovou povinnost a vyhýbají se současně i ostatním daním a platbám. Díky tomu mohou konečnému spotřebiteli nabídnout mnohem nižší ceny, než platící obchodníci. Ale i těm pomalu dochází trpělivost a i oni začínají hledat možnosti, jak se vyhnout placení daní i ostatních odvodů. „U nás není těžké se těmto platbám vyhnout, navíc lze k tomuto kroku použít i zcela legitimních tj. zákonných metod. Je zbytečné se stěhovat do daňových rájů, my už totiž tento ráj máme doma,“ dodává Zdeněk Juračka.

DPH v příštím roce opět poroste a je jen na samotných obchodnících, jak se k růstu cen postaví. Zatímco velcí obchodníci se budou snažit ušetřit na provozních nákladech, aby co nejvíce vyhověli zákazníkům, pro drobné obchodníky to může mít až fatální důsledky. Na druhou stranu dnes nikdo neví, k jaké změně DPH od 1. ledna dojde, protože poslední slovo má prezident. Pokud bude se svým žolíkem v ruce vyčkávat do poslední chvíle, budou obchodníci žít v nejistotě až do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…