Lesy ČR zlepšily protipovodňovou ochranu města Železný Brod

05.02.2013 15:04

Státní podnik Lesy ČR dokončil za více než 17 milionů korun sérii protipovodňových opatření na vodním toku Žernovník.

Lesy ČR zlepšily protipovodňovou ochranu města Železný Brod
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Podařilo se tak stabilizovat koryto toku a celkově zlepšit protipovodňovou ochranu více než šestitisícového města Železný Brod, v okrese Jablonec nad Nisou, v Libereckém kraji. Povodně v minulých letech na Žernovníku způsobily nemalé škody: například v místech, kde Žernovník protéká v bezprostřední blízkosti silnice první třídy číslo 10 bylo narušeno těleso této komunikace a to zejména v částech opevněných opěrnými zdmi. Povodně se negativně podepsaly i na stavu břehů koryta toku, následně docházelo k vymílání dna.

V zájmu zlepšení tohoto stavu nechaly Lesy ČR zpracovat realizační projekt, na jehož základě byla v lokalitě provedena série protipovodňových opatření spočívající v instalaci kamenných příčných objektů do koryta a břehů toku za účelem jejich stabilizace. Pro zachycení splavenin slouží vybudovaná retenční přehrážka.  V nově upravených místech koryta je nadále umožněna migrace vodní fauny. Realizované úpravy respektují i stanovištní podmínky ohroženého rybího druhu vranky obecné a dalších druhů ryb.  Rybí populaci v daném místě pracovníci Lesů ČR koncem loňského roku navíc podpořili vysazením nových jedinců.

Vodní tok Žernovník je pravostranným přítokem řeky Jizery, do které ústí v Železném Brodu. Dolní část toku, od soutoku s Jizerou po říční kilometr 1,275 ( první silniční most komunikace I/10), je ve správě Povodí Labe s.p. Hradec Králové. Dále je již ve správě Lesů ČR, s.p. Žernovník má výrazný bystřinný charakter, který se projevuje především silnou erozní činností a následným posunem značného objemu splavenin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…