VZP: Inzilinové pumpy a jejich příslušenství jsou v ČR dražší

16.02.2013 10:20

Všeobecná zdravotní pojišťovna chce ujistit všechny své klienty, kteří potřebují pro svou léčbu inzulinové pumpy, že v současné době dělá maximum pro to, aby jejich náklady na potřebné vybavení mohly být co nejnižší. Podle zjištění pojišťovny jsou nyní ceny od výrobců nastaveny tak, že jsou u naprosto stejných výrobků často až o více než polovinu vyšší, než v sousedních státech.

VZP: Inzilinové pumpy a jejich příslušenství jsou v ČR dražší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna monitoruje zdravotnická zařízení, která předepisují inzulinové pumpy, a bohužel zaznamenává případy, kdy mnohá z nich předepisují pouze ty nejdražší pumpy od jednoho či dvou konkrétních výrobců. Jejich ceny v České republice jsou zároveň často výrazně vyšší, než v okolních zemích.

VZP proto již od příštího měsíce přistoupí k úpravě úhrady inzulinových pump. Současně chce pacienty ujistit, že stále bude minimálně jeden typ inzulinové pumpy plně hrazen. Bude to přitom výrobek, který patří k nejmodernějším na trhu, je možné jej ovládat a nastavovat chytrým telefonem, a to včetně napojení glukometru. Některé nákladnější inzulinové pumpy proto již nemusí být plně hrazeny. Náklady, které pojišťovna ušetří na úhradách předražených pump, investuje do další péče o své klienty. Zároveň VZP vyzývá pacienty, aby se informovali u svého ošetřujícího lékaře, zda neexistuje výrobek méně nákladný, u kterého nemusí platit vysoký doplatek.

Mgr. Jiří Rod
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.