CzechMed: Jsme nad nebo pod hranicí „bezpečné ceny“?

19.02.2013 17:46

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, reaguje na nedávný výrok Milana Kubka, prezidenta České lékařské komory (ČLK). Zmínil, že se neustále stlačují ceny ve zdravotnictví a dostávají se až na hranici tzv. „bezpečné ceny“. Existují sice levné potraviny, ale řada z nich je nekvalitních, proto i nebezpečných. Nedostatek peněz ohrožuje kvalitu, bezpečnost i dostupnost zdravotní péče.

CzechMed: Jsme nad nebo pod hranicí „bezpečné ceny“?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

„Prezident ČLK, ač asi nechtě, přesně popsal situaci ve zdravotnických prostředcích. Jde o neustálé snižování cen, místo etablovaným a zkušenostmi prověřeným výrobkům se cesta otevírá levným náhražkám s pochybnou kvalitou,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

Vzpomeňme na dnes již vousatý příklad vadných prsních implantátů z loňského roku. Nesmíme zapomínat, že vada implantátů vznikla z důvodu zločinného jednání výrobce. Nicméně, výsledkem byla diskuse nad tím, zda jsou procesy přístupu na trh zdravotnických prostředků dostatečně přísné. Zatímco se nikdo nepozastavoval nad skutečností, že právě tuto nejlevnější variantu hradily pojišťovny těm pacientkám, které prsní implantáty potřebovali ne kvůli estetickým úvahám, ale protože o prs přišly kvůli zhoubnému nádoru.

Existují oblasti, kde se levným – a proto nebezpečným variantám, bráníme zcela nepokrytě embargem. Například zákazem letů do zemí EU některým mimoevropským, konkrétně africkým leteckým společnostem. Důvodem jsou jejich standardy servisu a péče o letový park, které zavdávají důvody k obavám.

Ani ryze ekonomické úvahy nás daleko neposunou. Nemusíme vyčíslovat to, kolik nás stojí komplikace vzniklé z důvodu použití nekvalitních zdravotnických prostředků. Platí, že dokud se nic nestane, nic se nestane. Ne každý nekvalitní prostředek způsobí tragédii, ne každé pochybení zdravotníka způsobí poškození pacienta. Co však dělá rozdíl, jsou čísla a statistiky o komplikacích, reoperacích a následcích, které nemusí být tragické, ale jsou vyčíslitelné.

Leccos se dá pořídit levněji a nemusí z toho být hned metanolová aféra. Existují však věci, které riziko zvyšují a to měřitelně. Pak o tom mluvme otevřeně. Ale může se stát, že tak, jako mají úspěch levné potraviny i se svými riziky, tak je mohou mít i zdravotnické prostředky. Někteří dodavatelé přijdou o část zisku, trhy některých výrobků přijdou o své dodavatele a všichni přijdeme o kus svých iluzí, přestože všichni říkáme, že zdraví je přece to nejcennější.  

* * *

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 27 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED  zastupuje názory 450 firem, které působí na evropském trhu. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK) a zaměstnává na 435 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 80 % odvětví, proto EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb.

Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…