Škoda Transportation vyhrála tendr na dodávku 60 tramvají pro turecké město Konya

04.03.2013 15:44

Společnost Škoda Transportation získala zakázku na dodávku šedesáti plně nízkopodlažních tramvají pro turecké město Konya. Plzeňský výrobce kolejových vozidel dokázal porazit ve výběrovém řízení pět firem. Mezi nimi i kanadský Bombardier, polskou Pesu, nebo čínský podnik CNR Tangshan Railway Vehicles. Celková hodnota zakázky je více než 2,6 miliardy korun.

Škoda Transportation vyhrála tendr na dodávku 60 tramvají pro turecké město Konya
Foto: Škoda Transportation
Popisek: Škoda Transportation, ilustrační foto

„Naše výrobky se v posledních letech prosazují na zahraničních trzích. Tramvaje uspěly v maďarském Miskolci, metro v ruském Petrohradu, dvoupodlažní jednotky na Ukrajině anebo naše lokomotivy jezdí na Slovensku,“ říká generální ředitel společnosti Škoda Transportation Josef Bernard.

Škoda Transportation dokázala v Turecku uspět s pětičlánkovým vozidlem, které je dodáváno také pro maďarské město Miskolc. Plzeňská Škodovka získala zakázku především díky technickému provedení, ceně a důležité byly také termíny dodacích lhůt.

„Vítězství v tomto tendru je dalším velkým krokem, který potvrzuje naší strategii rozšířit aktivity na mezinárodní úrovni. Turecko je velmi dynamický a rychle rostoucí trh, kde se počítá s významnými investicemi do městské dopravy i v dalších velkých městech jako je Bursa, Gaziantep, Izmir nebo Adana. Turecko je také vstupní branou do dalších blízkovýchodních zemí,“ uvedl Zal Shahbaz, viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation.

Konya je sedmé nejlidnatější město Turecka, které hraje stále důležitější roli v tamním hospodářství. Obyvatelé tohoto milionového města v centrální Anatólii se mohou těšit na více než 30 metrů dlouhé, plně klimatizované a stoprocentně nízkopodlažní tramvaje, které splňují poslední evropské normy. V současnosti má Konya 21 kilometrů tratí, které obsluhuje 20 starších vozidel zakoupených na počátku devadesátých let v Kolíně nad Rýnem.

Na tureckém trhu uspěla nedávno i Škoda Electric, dceřiná společnost Škody Transportation, která tam dodává kompletní elektrické pohony pro osmdesát nových lokomotiv společnosti Hyundai Rotem v hodnotě dvě miliardy korun. Škoda Electric také dodala v roce 2007 a 2008 elektrovýzbroje pro lehká kolejová vozidla určená pro dopravní podnik Istanbul za více než dvě stě milionů korun.

Škoda Transportation

Škoda Transportation a.s. vznikla jako jedna ze společností navazujících na Škodu Plzeň a její tradici. Jedná se o největší firmu v oblasti kolejových vozidel v Česku. Škoda Transportation disponuje vlastním výzkumem a vývojem, díky kterému dodává na trh špičkové produkty. Zákazníkům nabízí elektrické lokomotivy (Škoda 109E), tramvaje (Škoda Elektra a Škoda ForCity), vozy metra, trolejbusy a komponenty pro kolejová vozidla. Své výrobky úspěšně dodává do řady českých i evropských měst. Více informací na www.skoda.cz/transportation.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…