HK ČR: Delegace podnikatelů doprovodí ministra Kubu do Indie a Bangladéše

11.03.2013 9:03

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) byla pověřena organizací doprovodné podnikatelské mise ministra průmyslu a obchodu ČR Martina Kuby do Indie a Bangladéše ve dnech 10. - 15. března 2013. Do Indie míří celkem 30 zástupců českých firem v čele s prezidentem HK ČR Petrem Kuželem.

HK ČR: Delegace podnikatelů doprovodí ministra Kubu do Indie a Bangladéše
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Indie, coby jedna z prioritních zemí pro český vývoz v rámci Exportní strategie, je bezesporu velmi zajímavým teritoriem pro české exportéry. Vzájemná obchodní spolupráce mezi Indií a Českou republikou se každým rokem prohlubuje. Možnosti uplatnění českých firem v Indii vidíme především v oblasti vyspělých technologií, v oboru IT nebo biotechnologií,“ říká Petr Kužel, prezident HK ČR a upozorňuje na skutečnost, že velké možnosti rozvoje spolupráce tkví i v oblasti budování infrastruktury, a to především proto, že Indie má v plánu velké investice v oblasti rozvoje železniční dopravy včetně výstavby rychlostních koridorů. „Dle informací Hospodářské komory České republiky je další perspektivní oblastí rovněž cestovní ruch či zemědělství,“ dodává prezident Kužel.

V šesti dnech navštíví třicet zástupců českých firem celkem čtyři města – Dháku, Dillí, Aurangabád a Mumbaj. Na Česko-bangladéšském a Česko-indickém podnikatelském fóru budou mít účastníci podnikatelské mise jedinečnou možnost navázat cenné obchodní kontakty se svými indickými protějšky.

Do Indie a Bangladéše letí s ministrem Kubou a HK ČR firmy zabývající se mj. telekomunikační, zabezpečovací či informační technikou, zastoupen je i automobilový, elektrotechnický a strojírenský průmysl a mise se rovněž účastní zástupci exportního financování. Jan Köhler ze společnosti T-CZ, a.s. vysvětluje účast v misi do Indie a Bangladéše následovně: „Bangladéš je pro nás a naši skupinu PAMCO tradiční a klíčové teritorium. Naše firma T-CZ dodala za posledních 10 let do Bangladéše celkem 9 letištních radarů a naše mateřská firma PAMCO tam také obchoduje s náhradními díly na letadla atp. V tomto roce probíhá v Bangladéši výrazné oživení a reaktivizování trhu, proto doufáme, že v rámci mise do tohoto teritoria navážeme řadu významných obchodních kontaktů.“ Bangladéš ostatně označuje za nové teritorium i Vladimír Sýs ze společnosti Agile Europe a.s., která je zaměřená na oblast obnovitelných zdrojů energie: „Bangladéš je pro nás skutečně novým trhem, proto doufáme, že nám návštěva ministra průmyslu a obchodu společně s plánovanou schůzkou se zástupci Obchodní komory v Dháce ušetří čas při orientaci na trhu. Během Česko-indického podnikatelského fóra v Dillí bychom navíc rádi podepsali memorandum o spolupráci s největším provozovatelem telekomunikačních věží v Indii,“ vysvětluje. Naopak s indickým trhem má nemalé zkušenosti společnost Vítkovice, a.s., jejíž zástupci se rovněž účastní doprovodné podnikatelské mise. „V Indii jsme velmi aktivní. Konkrétně v Dillí máme od roku 2010 trvalé zastoupení ve formě společnosti VITKOVICE India Power. Zaměřujeme se na dodávky zařízení pro jadernou i klasickou energetiku a na dodávky zařízení pro doly,“ zmiňuje Jan Světlík ze společnosti Vítkovice, a.s.

Memorandum o vzájemné spolupráci plánuje v Indii podepsat i Hospodářská komora České republiky, a to s EEPC India (organizace zřízená indickým ministerstvem obchodu na podporu strojírenství) a s FBCCI (Federace bangladéšských hospodářských a průmyslových komor).
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…